21.8.2014

 

libet 01

 

Záhradné terasy sú populárnym miestom letného odpočinku. Kľúčom k vytvoreniu miesta, ktoré bude odzrkadľovať naše potreby a preferencie, je nielen dobre premyslená koncepcia, ale aj výber materiálov harmonizujúcich s existujúcou architektúrou.

 

 

Trh ponúka množstvo materiálov na vybudovanie terasy, či už sú to terasové dosky z dreva alebo kompozitu, dlažba typu klinker alebo keramika, najobľúbenejším materiálom stále zostáva betónová dlažba. Spája v sebe všetky výhody dobrého povrchového materiálu. Je trvácna, odolná voči mechanickému poškodeniu aj extrémnym poveternostným vplyvom, no predovšetkým sa vyznačuje neohraničenými vizuálnymi možnosťami. Spájaním rôznych tvarov či kombinovaním s ďalšími materiálmi umožňuje vyskladanie neopakovateľných vzorov.

 

 

 

Ak plánujeme terasu v štýle vintage, vhodné sú napríklad dlažobné kocky Durango z línie Libet Decco Antico (obrázok nižšie). Vzhľad starého, opotrebovaného kameňa vytvára originálny povrch so zaujímavou farebnosťou, pomocou ktorého vyčarujete terasu s atmosférou zašlých čias. Rovnako zo série Libet Decco Antico je dlažba Merano. Široká škála jej farebného vyhotovenia ju priam predurčuje na vytváranie originálnych vzorov v klasickom štýle a celej kompozícii dodá pečať originality.

 

libet 02

 

Moderný štýl typický pre verejné priestory sa uplatňuje aj v záhradách. Pri minimalistickej architektúre sa dobre osvedčili všetky odtiene sivej. Práve preto tu odporúčame kocky Atrio zo série Libet Decco Antico v novej, oceľovosivej farbe. Použiť sa dá aj dlažba Via Trio zo série Libet Decco Aspero, ktorú tvoria tri prvky rôznych rozmerov (obrázok nižšie).

 

libet 03

 

Nový rozmer dodá architektúre domu terasa z dlažby Akropol z línie Libet Decco Elegante (obrázok nižšie). Tento univerzálny výrobok sa hodí napríklad na vytvorenie eklektických prvkov, a to vďaka jednoduchej forme, siedmim rôznym rozmerom a šiestim dostupným farbám, vrátane novinky v odtieni tramonto.

 

libet 04

 

V prípade domov postavených v rustikálnom alebo stredomorskom štýle s prírodnými, napríklad drevenými doplnkami, je ozdobou terasy krásne sa vynímajúca dlažba Imola z línie Libet Decco Colormix (obrázok nižšie). Imola je farbená novou technológiou Color Flex, vďaka ktorej hrá každý prvok celou paletou odtieňov. Dlažba je dostupná v štyroch farebných vyhotoveniach, pričom dve z nich sú novinkami – lastúrová a titánová. Táto rôznorodosť umožňuje vytvárani individuálnych, aj veľmi zložitých vzorov.

 

libet 05


Pre výrazné oživenie terasy či záhrady je výborné použiť komplementárne výrobky. Majú vplyv nielen na celkový vzhľad povrchu a úžitkové vlastnosti, ale podčiarkujú špecifiká prostredia a dotvoria celkovú kompozíciu a štýl. Praktickým zakončením vymedzujúcim povrch terasy je Kravento Basso (obrázok nižšie). Má rôzne protiľahlé strany, jedna je skosená, druhá oblá, a preto je ideálne na dotvorenie originálneho prostredia.

 

libet 06


Na modelovanie okrajov terasy alebo záhonov môžeme použiť aj prvky Kravento Grande (obrázok nižšie), ktoré sú v ponuke v troch rozmeroch a v širokej farebnej škále (šesť farieb, vrátane novej antracitovej). Kravento Grande sa dá použiť aj ako ukončovací a modelovací prvok na schody do oblúka.

 

libet 07


Medzi nenahraditeľné výrobky na vytvorenie povrchu s rôznou výškou patria schodnice (obrázok nižšie). Štiepaná schodnica svojím vzhľadom pripomína prírodný kameň, čím sa rovnako dobre kombinuje s moderným, ako aj s historickým štýlom prostredia. Vďaka zaujímavému vzhľadu ich môžeme vhodne dopĺňať aj s inými dekoráciami.

 

libet 08

 


Terasy zhotovené z betónovej dlažby vyzerajú veľmi efektne, ak je ich rovnorodosť narušená doplnkovým materiálom inej farby. Svetlé farby vhodne dotvoria prvky systému Kravento Alto (obrázok nižšie), napríklad v novej antracitovej či gaštanovej farbe. Tvoria ho dva prvky trapézového tvaru a jeden v tvare kvádra, čo nám umožňuje získať zaujímavé efekty.

 

libet 09

 

Spoločnosť Libet neustále sleduje meniace sa trendy v architektúre, prispôsobujúc tomu svoju ponuku povrchových materiálov – dlažobných kociek, terasových platní a doplnkových prvkov. Firma ponúka množstvo rôznorodých produktov, čím zároveň podnecuje k experimentálnym a neštandardným riešeniam. Zodpovedne vybrané materiály sú vždy prínosom pre architektúru, ako aj okolité prostredie.

 

text a foto: Libet/www.libet.com

 

 

 

 

Pin It