31.8.2014

 

Labyrint bol najmä v minulosti obľúbeným motívom majstrov záhradníkov. Jeho moderná podoba, ktorú vytvorili architekti z Mann Landschaftsarchitektur na ploche 1 500 štvorcových metrov zaujala natoľko, že získala prvú cenu v medzinárodnej súťaži najlepších súkromných záhrad.

 

labyrinth 01

 

Záhrada, v ktorej je labyrint vysadený, mala pôvodne úžitkový charakter, preto v nej nájdeme viaceré staršie ovocné dreviny. Architekti sa ich rozhodli ponechať a integrovať do celkového návrhu tohto vnútrobloku. Medzi ovocnými stromami formuje živý plot asi 7 000 jedincov vždyzeleného vtáčieho zobu (Ligustrum vulgare). Okrem toho dopĺňajú ovocné stromy aj nové muchovníky (Amelanchier sp.). Trávnaté plochy medzi hustým živým plotom slúžia ako cesty alebo voľné plochy na odpočinok a hry. Vďaka rozmanitej topografii tu vznikli až šesťmetrové výškové rozdiely.

Vizuálnu bariéru pozemku, a teda akýsi plot vytvára kovová konštrukcia na palivové drevo. Vedie od terasy pripojenej k domu až do svahu záhrady. Rozsiahlejšiu trávnatú plochu na odpočinok nájdeme v tieni hrušiek. Pri pohľade z obývacej izby na treťom poschodí pôsobí labyrint ako obraz, pripomínajúci zelenú vlnu.

 

labyrinth 02 labyrinth 03

 

labyrinth 04

 

Názov: Garden Labyrinth
Autor: Mann Landschaftsarchitektur
Lokalita: Erfurt, Nemecko
Ocenenie: Prvá cena

 

text: Jana Zajasenská
foto: Jörg Behrens, Ewa Wagnerová, Jiri Markevic, Christine Rottenbacher, Wolfgang Gerzer, Clive Nichols, Cathy Cunliffe, Anders Sune Berg, 1:1 Landskab

 

Celý článok si môžete prečítať v magazíne Top trendy v bývaní 2014.

 

Prečítajte si tiež:
Najlepšie súkromné záhrady: Kobercová záhrada

 

 

 

Pin It