11.11.2014

 

Lokalita je pri výbere bývania jedným z rozhodujúcich faktorov. Pokiaľ ide o miesto, ktoré je zároveň turistickou destináciou, predpokladom je atraktívne prostredie s veľkým potenciálom. Rovnako tomu bolo pri plánovaní projektu Hebil 157, a tak sa architekt rozhodol nadviazať silný vzťah s dynamickými a komplexnými prírodnými silami. V spolupráci s nimi sa mu podarilo vytvoriť relaxačné, až terapeutické prostredie v súlade s okolitou prírodou. Celý projekt je výsledkom práce manželského páru architekta a záhradnej architektky.

 

poklad egej 01

 

Základným kameňom je lokalita
Butikový projekt piatich víl, ktorý developeri nazvali Hebil 157 nájdete v úžasnej lokalite Bodrum na juhozápadnom pobreží Turecka. Vily sa rozprestierajú na svahovitom pozemku s rozlohou dvadsaťtisíc metrov štvorcových. Svah je orientovaný severne, s výhľadom na záliv Hebil bay v Egejskom mori. V minulosti išlo o vulkanicky veľmi aktívnu oblasť, preto podložie tvorí čadič, ktorý dnes pokrývajú olivové háje.

 

poklad egej 02 poklad egej 03

 

poklad egej 05

 

V súlade s historickým dedičstvom
Zachovanie a podčiarknutie krásy vybranej lokality s úžasným výhľadom bolo jednou zo základných požiadaviek pri návrhu projektu. Výstavba si vyžiadala len minimálne úpravy terénu a okolité olivové háje zostali nedotknuté.
Pred výstavbou bolo nutné postarať sa aj o päťdesiat olivovníkov, ktoré rástli na miestach, kde mali stáť nové vily. Boli preto vykopané a uskladnené v dočasnej škôlke mimo staveniska. Zachované boli dokonca aj existujúce oporné múry zo sopečnej horniny.

 

poklad egej 04

 

poklad egej 06

 

poklad egej 07

 

Architektúra ako rozšírenie topografie
Architekt Alper Aytac v návrhu vyjadril myšlienku chápania architektúry ako rozšírenia topografie a dal vilám tvar kryštalizujúcej lávy. Inšpirovať sa nechal masívnymi erupciami neďalekej slávnej sopky Kos, ktoré boli v minulosti na danom území zásadné a ovplyvňujú ho dodnes. Rovnako ako láva, vily prostredníctvom svojho priestorového usporiadania a použitých materiálov, nenápadne splývajú so svojím okolím.

 

poklad egej 08

 

poklad egej 09

 

Dokonalá mozaika
Formy a prepojené vonkajšie a vnútorné priestory poskytujú súkromie i výhľad. Zaujímavá koláž materiálov vznikla využitím miestneho kameňa, bielych fasád, dreveného dláždenia terás a striech a sklených panoramatických okien. V interiéroch nebol použitý žiadny iný kameň než vulkanický čadič. Vo vonkajších priestoroch sú to tiež rôzne miestne sopečné horniny získané pri úpravách terénu. Veľké zasklené plochy vnášajú malebnú krajinu do interiéru víl a stierajú hranice medzi a vonkajšími priestormi.

 

poklad egej 10

 

poklad egej 11


Budovy vyrastajú z krajiny a tento pocit ešte umocňujú strechy čiastočne porastené vegetáciou. "Srdcom" každej vily je sto rokov starý olivovník zasadený na vnútornom nádvorí, ktoré vzdáva hold miestnej flóre. Každú vilu dopĺňa terasa otvorená morskému vánku, s novou výsadbou olivovníkov a bazénom lemovaným mozaikou z benátskeho skla. V blízkosti každej kuchyne zasadil krajinný architekt domáce bodrumské mandarínky a ďalšie citrusy (Citrus reticulata, C. paradisi a C. lemon) s nádhernou vôňou a, samozrejme, nechýbajú ani vavríny (Laurus nobilis), známe ako bobkový list. Svahy ponúkli vhodné miesto na vysadenie skalky s lokálnymi, suchu a soli odolnými trávami a bylinami, ako napríklad materina dúška (Thymus sp.), šalvia (Salvia sp.) a levanduľa (Lavandula pinnata, L. angustifolia a L. dentata) vo forme výsadby pokrývajúcej pôdu hustenej výsadby. Tieto oblasti lákajú aj drobné živočíchy a hmyz. Farebne projektu dominujú odtiene fialovej, ktoré plynulo prechádzajú až do ružovej. Farebnosť je výrazná najmä v lete a počas skorej jesene. Fialové tóny kvetov levandule a ostatných bylín sa odrážajú aj vo vybavení interiérov, čo predstavuje posledný kúsok dokonalej mozaiky tohto projektu.

 

Hebil 157 Houses
Lokalita: Bodrum, Muğla, Turecko
Autor: CEVSA Landscape Firm & AYTAC Architects
Klient: İnci –Enver AYTAC
Ocenenie: čestné uznanie ASLA 2013 Professional Awards

 

text: Jana Zajasenská
foto: Mehmet Okutan

 

Článok bol publikovaný v magazíne SaB júl 2014.

 

 

Pin It