29.9.2015

Severania si veľmi dobre uvedomujú silu prírody. Od nepamäti žijú v súlade s ňou. Naučili sa využívať všetko, čo ponúka, no s maximálnym rešpektom. V oblasti záhradnej tvorby to znamená funkčnosť s veľmi naturálnym dizajnom.

zahrada sever 01 dedon

foto Dedon

zahrada sever 02 Cane Linefoto Cane LineAk vás očaril minimalistický nordický štýl v interiéri a chceli by ste mu prispôsobiť aj svoju záhradu, tu je niekoľko tipov. Veľké záhradné terasy, kde si môžu Škandinávci počas leta dočerpať deficit slnečných lúčov po dlhej zime sú veľmi obľúbené. Pri návrhu terasy sa zamerajte na svetlé odtiene dreva alebo kameň, najmä vo veľkých formátoch. Využitie prírodných materiálov, a to v úplne naturálnom, až surovom vzhľade je veľmi dôležité na vytvorenie tej pravej nordickej atmosféry.

Pre sever je tiež typické, že záhrady mimo centier veľkých miest nebývajú ohraničené plotmi a pôsobia ako súčasť krajiny. Výber rastlín je výrazne obmedzený na odolné domáce druhy. Väčšinou sa stretávame s minimálne jednou vzrastlou borovicou v blízkosti domu. V dávnej minulosti tu totiž borovice uctievali a ich rúbanie bolo zakázané. Časté sú aj brezy, borievky a jarabiny. Z nábytku vyberajte modely zo svetlého dreva, prípadne s patinou či natreté nabielo alebo načierno. Monochromatické ladenie je veľmi typické pre severský dizajn. Nezabúdajte na kožušiny a textílie. Aj pri nich platí, že hrubou textúrou a jemnými odtieňmi prinesiete do svojej záhrady nefalšovaný nordický štýl.

zahrada sever 03

Foto 1. ležadlo Artec, 2. vypletaná záhradná stolička a textilný pouf Cane Line, 3. lucerna Bloomingville/Nordicday.cz

zahrada sever 04 libet

Vzhľad drahého kameňa je možné vytvoriť pomocou kvalitnej dlažby, ktorej jemný, nepravidelný a pórovitý povrch prirodzene odráža skutočný travertín. Tvar štíhleho obdĺžnika ideálne zapadá do moderných úprav.

zahrada sever 05 kettal

foto Kettal

text: Jana Zajasenská
foto: archív firiem

Článok si môžete prečítať v magazíne SaB marec/apríl 2015.

Pin It