23.5. 2018

Časy, kedy nám pri práci v záhrade hralo baterkové rádio sú minulosťou. Dnes záhrady a terasy využívame nielen na prácu, ale hlavne ako relaxačnú zónu, v ktorej sa stretávame s rodinou i priateľmi pri chutnom jedle s úmyslom zabaviť sa. Tomuto trendu prispôsobujeme úpravu zelene, zariadenie a záhradný nábytok, či osvetlenie. Pri plánovaní a realizácii záhrady však často zabúdame na kvalitné ozvučenie. Využívame rôzne prenosné systémy, ktoré majú niekoľko nevýhod. Pri ich využití potrebujeme 230V zásuvku, vzdialenejšie miesta nie sú pritom dostatočne pokryté a neexistuje žiadna odolnosť voči vlhkosti, čím narastá i riziko ich poškodenia.

 31602098625 1e856bb910 k

 

Myslime dopredu

 

Ozvučenie exteriéru, podobne ako plánovanie závlahového systému, by malo byť dopredu naplánované a pripravené. Káblové rozvody by mali byť vedené v zemných chráničkách, aby sme zabránili ich poškodeniu hlodavcami. Na začiatku je vhodné premyslieť miesto napojenia zdroja signálu a pre toto miesto zabezpečiť 230V zásuvku a sieťové pripojenie. Jednotlivé reproduktory by mali byť rozvrhnuté v takom počte, aby rovnomerne pokrývali minimálne časti záhrady, v ktorej budeme tráviť najviac času (altánok, gril, miesto pre rodinné stolovanie, bazén, ale aj trávnatá plocha, na ktorej sa budú hrať deti). Pozície reproduktorov je potrebné dopredu premyslieť. Zvuk by sa mal šíriť len lokálne, nemal by presahovať za hranice nášho pozemku. To platí hlavne pri radových zástavbách, kde by sme si mali obzvlášť dávať pozor na to, aby sme nerušili susedov. Konvenčný spôsob nazvučenia exteriéru z fasády domu je nevhodný.

 

30760647894 2a5d3ea91e k

 

Trendy v ozvučení

 

Najnovším trendom ozvučenia exteriéru je terénne nazvučenie, kedy reproduktory umiestňujeme priamo do záhonov, kríkov a inej zelene vždy smerom k domu. Zvuk sa šíri nad úrovňou zeme a nepresahuje za oplotenie. Na takýto spôsob využívame vysoko odolné typy reproduktorov vhodné pre použitie v exteriéri v klasickom dizajne alebo v imitácii kameňa. V tomto prípade poznáme dva typy ozvučenia, bodové (klasické stereo) alebo plošné, kedy sú reproduktory umiestnené po celom obvode záhrady. Práve druhý typ ozvučenia je najmodernejší. Pri tejto metóde používame tzv. Landscape systémy, ktoré využívajú väčšie množstvo reproduktorov vrátane basových jednotiek inštalovaných do zeme. Takýto systém je začlenený do domáceho multiroom hudobného systému prípadne tvorí samostatnú hudobnú zónu. Ako zdroj signálu sa využívajú sieťové jednotky na prehrávanie z mobilných zariadení, z lokálnych hudobných serverov alebo z on-line hudobných služieb.

 

Spoločnosť Cinema Design má v ponuke multiroom systémy a outdoor systémy pre všetky typy domáceho ozvučenia vrátane inteligentných smart riešení, pri ktorých nie je potrebné inštalovať samostatné ovládače. Takéto systémy môžu byť samostatne ovládateľné z mobilných zariadení alebo môžu byť začlenené do štruktúry riadiaceho systému. Zvuková kvalita moderných outdoor systémov je dnes na veľmi vysokej úrovni. Obľúbenú hudbu si môžete pokojne vychutnať v hifi kvalite aj na záhrade. Tieto systémy vám poskytnú dokonalú atmosféru pri oslavách, rodinných stretnutiach, pri zábave s deťmi v bazéne alebo pri pokojnej večeri na terase.

 

Text a foto: Cinema Design, s.r.o.

Spracoval: A. Kubicová

Viac informácií na https://www.cinemadesign.eu/

Pin It