kniznica vamberk altan

Altánok zo skla a dreva vyrástol v prostredí zanedbaných starých stavieb. Ponúka výhľad na okolie českého priemyselného mestečka.

 

V roku 2015 bolo miesto, kde sa stretáva námestie Vamberku s cestami do fabrík, opustené a schátrané. Domček s bývalými záchodmi, polámané schody smerujúce k rieke, ruina domu. V blízkosti sa však nachádzala aj mestská knižnica, a tak mala byť premena opusteného miesta prvým krokom k celkovej revitalizácii priestoru s veľkým potenciálom. Podarilo sa. Blízka fabrika prešla rekonštrukciou spolu s pobytovými schodmi a architekt Martin Kožnar navrhol originálny altánok, ktorý bude pre knižnicu slúžiť ako letná čitáreň, na výstavy alebo večerné akcie.

 

kniznica vamberk altan

 Altánok slúžiaci aj ako letná čitáreň sa nachádza tri metre nad úrovňou cesty. Foto: Peter Fabo

 

Záhradu zväčšili na maximum

Realizácia altánku prebiehala v dvoch etapách tri roky. Cesta okolo knižnice, priestor bývalých mestských záchodov aj záhrada mestskej knižnice patria do vlastníctva mesta. Preto mal architekt možnosť parcelu zmeniť tak, aby bola záhrada knižnice čo najväčšia. Altánok v tvare uholného kameňa umiestnil na jej koniec.

  

kniznica vamberk altan 

 Druhý vstup do záhrady smerom z ulice. Foto: Peter Fabo

 

Stavba má drevo-sklenenú konštrukciu, od záhrady priehľadnú, takže sa cez neho dá vnímať okolitá krajina obklopujúca toto päťtisícové priemyselné mestečko. Ak sa návštevníci knižnice pozrú na záhradu z vyšších poschodí, pultová zelená strecha splýva so záhradou aj zelenou krajinou v diaľke.

 

kniznica vamberk altan

 Foto: Peter Fabo

 

Oporný múr ladí s farou naproti

Lavice v altánku slúžia zároveň ako praktický úložný priestor, na stenách sa nachádzajú police pre knihy. Aby sa v záhrade mohli konať aj verejné akcie nezávislé a knižnici, areál má vstup aj cez bránku smerujúcu z ulice.

 

kniznica vamberk altan interier lavice kniznica vamberk altan okna kniznica vamberk altan interier lavice

 

 Lavice slúžia aj ako úložný priestor. Foto: Peter Fabo

 

Altánok sa nachádza o tri metre vyššie ako ulica, a tak je možné cez presklené steny pozorovať pulzujúci život malého mesta. Oporný kamenný múr miesto urbanisticky spevňuje a zároveň materiálovo korešponduje s farou naproti. Zároveň je soklom pre drevostavbu altánku a pobytovú záhradu knižnice. Konštrukciu vyrobili po jednotlivých dieloch v továrni, rozložili a opäť postavili na mieste. Posledným krokom bolo vloženie do pripravených obvodových stien.  

 

kniznica vamberk altan

 Foto: Peter Fabo

 

Pin It