domani lava kvetinace

Ručne robená terakotová váza. Foto: Domani

 

Belgická firma Domani vyrába svoje kolekcie záhradnej keramiky v Maďarsku. Každý kúsok je vytvorený ručne z hliny a vody.

 

Domani je jednou z mála značiek, ktorá dokáže ručne vyrobiť aj veľké kúsky záhradných objektov – tak pre rôzne architektonické projekty, ako aj pre súkromné záhrady. Maďarské mesto Pécs si pre svoju manufaktúru nevybrali náhodou, ide o miesto so silnou keramikárskou tradíciou. Sídlila tu kedysi svetoznáma dielňa na výrobu porcelánu Zsolnay.

 

domani kvetinac terakota

Foto: Domani

 

Šťastná náhoda

Všetky výrobky značky Domani sú utvorené z rovnakého materiálu, kaolínu. Ten pochádza z Nemecka, odkiaľ ho posielajú priamo do juhomaďarskej dielne. Z kaolínu tu remeselníci starodávnymi technikami vytvárajú originálne kúsky pre moderné záhrady. Jednou z nich je napríklad japonská Raku (v preklade šťastná náhoda). Táto metóda pomocou tepelného šoku vytvára na povrchu keramiky náhodné praskliny.

 

domani lava kvetinac

Kvetináč z línie Lava. Foto: Domani

 

Na juhu Maďarsku čas nehrá rolu

Firma sa tiež špecializuje na veľkorozmerné kusy z kovu, zinku a ocele odolnej voči poveternostným vplyvom. Tieto materiály si po čase navyše vytvoria vlastnú, originálnu patinu. Výrobcovia si zakladajú na tom, aby ich kúsky boli dlhotrvácne a obstáli v skúške času. Takže trendovosť v ich prípade nehrá dôležitú úlohu.

 

domani kvetinace ruzove

Foto: Domani

 

Materiály aj výrobky časom len získavajú na kvalite. Podľa jedného zo zakladateľov značky, Barta Bauweraertsa, práve vyvíjajú aj vlastný recept na terakotu. Čas pre túto značku nie je kľúčový, nechávajú ho plynúť na povrchu každého z týchto remeselných výrobkov.

 

domani zinkova lavica

 

Jedným z materiálov, ktorý značka preferuje, je aj zinok. Foto: Domani

 

domani zinkova socha

Pin It