maringotka valassko vychod putacia

Jakub Janošík natrafil na jednu z mála maringotiek v úplne pôvodnom stave. Oslovila ho natoľko, že ju detailne zrekonštruoval ­ – aj s kúpeľňou a kuchynkou.

 

Jakub Janošík pracuje v oblasti výroby okien, takže k stavebníctvu má blízko. Aj preto sa rozhodol dať druhú šancu krásnej, starej valašskej záhrade, kde stála ich chalupa. Keďže vek chalupy bol už zjavný, majiteľ sa priklonil k jej zbúraniu. Prvotný plán bol nahradiť ju novým zážitkovým domom s krásnymi výhľadmi. Na pozemok teda nechal pre účely stavby doviesť starú maringotku. Tá sa ale napokon stala ústredným prvkom pozemku a víkendovým bývaním. Zážitkový dom Jakub Janošík postavil úplne inde a pustil sa do opravy starej marignotky s jedinečným výsledkom.

 

maringotka valassko obraz

 

maringotka valassko okno

Z víkendovej opravy plnohodnotný projekt

„Pôvodne sa uvažovalo, že to bude drobná rekonštrukcia na víkend. Ale po odkrytí bolo zrejmé, že sa musí nahradiť časť odhnitej konštrukcie,“ vysvetľuje majiteľ. „Potom som zistil, že som narazil na jednu z posledných maringotiek na českom internete, ktorá bola komplet v pôvodnom stave. Tak som sa do jej rekonštrukcie pustil poctivejšie. Avšak úmerne tomu, že je to maringotka,“ hovorí Jakub Janošík.

 

maringotka valassko umyvadlo

 

maringotka valassko vychod

 

Aj s vodou a varením

Pri rekonštrukcii vraj nechcel vymýšľať žiadne výrazné prvky, aby bol čo najviac zachovaný jej pôvodný charakter. „Najnáročnejšie bolo asi nahradenie starých konštrukcií, toho sa ale ujali tesári. Vodu urobili inštalatéri,“ pokračuje Jakub Janošík. Výsledkom je netradičné víkendové bývanie, ktoré reflektuje vidiecke prostredie starej valašskej záhrady v Beskydoch. Pre väčšie pohodlie je jej súčasťou aj kúpeľňa či kuchyňa.

 

maringotka valassko vyhlad

 

maringotka valassko interier

 

 

Pin It