Furnio záhrada postrek burina

Foto: Virrage Images / Shutterstock.com

 

Pohľad na burinu, uprostred pracne vysadenej záhrady, vie poriadne nahnevať a zarmútiť. Po tom, čo sme investovali veľa času a peňazí do sadenia rôznych rastlín a kvetov, máme odrazu pocit, že bola naša snaha márna. Medzi poctivo zasadenými rastlinami rastie burina, na ktorej odstránenie musíte znovu vynaložiť úsilie. Ako sa zbaviť buriny raz a navždy?

 

Burina, nežiaduca vegetácia

Pripomeňme si najskôr, čo znamená pojem burina. Pod týmto výrazom si každý predstaví niečo iné. Veľa ľudí sa však zhodne na tom, že ide o rastlinu alebo typ trávy, ktorý nebol zámerne vysadený a vyrástol na mieste, kde sme ho nechceli (záhony, chodníky). Táto nežiaduca vegetácia neprináša nijaký úžitok - je skôr na škodu, pretože berie potrebné živiny ostatným vysadeným rastlinám.

Medzi známe buriny patrí napríklad púpava, ktorá sa veľmi rýchlo rozrastá, ďalej skorocel, ktorý vie uškodiť nášmu trávniku, praslička a v neposlednom rade aj žihľava. Najlepším spôsobom, ako bojovať s burinou, je použiť prípravky proti burine, čiže herbicídy. Ako na to?

 

Virrage Images / Shutterstock.com

Foto: Daria Nipot / Shutterstock.com

 

Zistite, s akou burinou máte problém

V dnešnej dobe nájdete na trhu množstvo rôznych prípravkov na buriny, medzi ktorými si môžete vyberať. Líšia sa najmä tým, na aký typ vegetácie sú určené. Je rozdiel medzi celoročnými burinami a burinami, ktoré vyrastajú len v určitom období.

Pri nákupe postrekov si prečítajte sprievodné informácie, ktoré vám ozrejmia, na čo je daný postrek najlepší. Prípadne môžete využiť komunikačné okienko v internetových predajniach, kde vám skúsení predajcovia poradia s výberom správneho prípravku proti burinám.

Potrebné je aj odstránenie koreňov

Po daždi a v teplom počasí buriny rastú najlepšie, nechajte im preto čas, aby aspoň trochu vyrástli. Vtedy ich uvidíte a budete ich môcť mechanicky, teda ručne odstrániť aj s koreňom. Tento krok nie je jednorazový. Budete ho musieť zopakovať viackrát, aby ste si mohli byť istí, že buriny sú preč.

Tip: Ak práve sadíte do záhona rastliny a bojíte sa buriny, skúste použiť kvalitné NPK hnojivo, napr. použitím dusíkatého vápna dosiahnete prečistenie – dezinfekciu pôdy.

Boj s veľkými burinami

Ak máte na konci záhrady veľké žihľavové pole, určite sa ho chcete čím skôr zbaviť. Ak má burina viac ako 20 centimetrov, zoberte do ruky záhradné náradie, napríklad vidly a vytrhnite ju aj s koreňmi.

Tip: Odtrhnuté korene nedávajte do kompostu - mohlo by sa stať, že sa znovu uchytia a váš problém by sa vrátil, akurát na inom mieste.

Samotný postrek buriny

Prichádza najdôležitejší krok, vďaka ktorému sa vám možno podarí boj nad burinou vyhrať. Máte na výber použitie dvoch typov postrekov - selektívne a totálne herbicídy. Výber záleží od toho, akú burinu na záhrade máte a ako sa jej chcete zbaviť.

Totálny postrek na burinu

Použitím tzv. „totálneho herbicídu“ dosiahnete to, že odumrú všetky buriny, ktoré sa dostanú do kontaktu s postrekom. Využiť ho môžete aj na chodníky, ktoré sú zarastené od machu, alebo na okolie záhradného nábytku.

Selektívny postrek na burinu

Už samotný názov tohto postreku svedčí o tom, že pôjde o typ postreku, ktorý je zameraný na konkrétny druh buriny. Na obale daného výrobku nájdete vždy uvedené, na čo je prostriedok najvhodnejší.

Napríklad tzv. „Roundup“ postreky môžu byť určené na jednoročné buriny a mach. V ponuke nájdete aj prípravky priamo určené na likvidáciu púpav a sedmokrások.

Boj s burinou je bojom na dlhé trate. Našťastie sa dá vyhrať, nestrácajte nádej a chuť. Pestujte aj naďalej svoje obľúbené rastliny a nedajte sa odradiť. Veľa šťastia v boji proti burine!

 

Pin It