shutterstock bazeny

Ilustračná snímka: Shutterstock

 

Patríte medzi tých, ktorí si potrpia na trendy a moderný vzhľad svojho bývania? Alebo vás čaká veľká záhradná rekonštrukcia a hľadáte inšpiráciu, v akom duchu vonkajší priestor pretvoriť? Inšpirujte sa novými trendmi na rok 2023.

 

V roku 2022 v našich záhradách zavládol dôraz na pohodovú atmosféru, dostatočný priestor na relaxáciu a na dekorácie inšpirované prírodnými tvarmi a farbami. Tomuto smeru sa nevyhneme ani v roku nadchádzajúcom. Snaha o budovanie čo najviac domáckeho a útulného prostredia by tak mala pokračovať aj v roku 2023.

1. Organické tvary

Náš prvý záhradný trend vychádza z línií mušlí, ulít a kameňov. Zaoblené tvary nachádzajúce sa v prírode inšpirujú nielen výrobcov dekorácií, ale aj návrhárov nábytku. Okrúhle a hladké formy prepožičiavajú záhrade upokojujúci až meditatívny dojem. Priložte ruku k dielu a skúste si vyrobiť vlastnú záhradnú výzdobu, napríklad s pomocou keramickej hliny.

2. Živý plot

Pokúste sa do svojej záhrady zakomponovať čo najviac zelene. Živý plot nepôsobí tak stiesnene ako tie pevné z dreva, z tehál či betónu – skrátka všetok možný priestor venujte rastlinám. A ak už plot máte a nechcete ho búrať, zasaďte k nemu brečtan alebo popínavé ruže a nechajte ho celý obrásť.

3. Rôznorodé kvetináče

Ďalším záhradným trendom, ktorý stojí za pozornosť, je zhromažďovanie a zhlukovanie rôznorodých kvetináčov do pestrých a rozmerovo odlišných zhlukov. Do kvetináčov zasaďte rastlinky všetkého druhu a zoskupte ich do zaujímavých kompozícií. Stvoríte tak veselé a útulné záhradné kútiky.

4. Bunkre a odpočívadlá

Vytvorte vo svojej záhrade relaxačné stanovište. Pre deti napríklad bunker na strome, pre dospelých stupienok s vankúšmi a žiarovkami na príjemné letné večery. V roku 2023 bude záhradnému nábytku aj naďalej vládnuť biela farba, preto sa nebojte natrieť staré stoličky a stoly a urobiť si čitateľský kútik pod svojou obľúbenou čerešňou.

5. Vodné prvky

Voda sa v záhrade postará o príjemný prírodný ruch a všetko vďaka nej oživne. Stačí zaobstarať pár pítok alebo vykopať jazierko, ktoré bude vítať pravidelných návštevníkov z radov vtákov či žiab. Pre skutočných pôžitkárov a milovníkov vodného relaxu je vhodný napríklad kúpací sud, vírivka alebo bazén. Skrátka, vybudujte si na svojej záhrade malý súkromný raj.

Pin It