zahrada shutterstock

Foto: Kinek00 / Shutterstock.com

 

Textílie majú oveľa širšie využitie než len v móde. Za predpokladu funkčných ochranných mechanizmov a odolnej štruktúry nesú svoj význam aj v poľnohospodárstve. Môže ísť aj o bežné práce okolo domu a v záhrade, a tak im pripisujeme všestranný účel. Priblížime ho na príklade rôznych domácich záľub.

 

Agrotextílie na rastlinstvo

Okolie domu nám bežne spestrujú úžitkové a okrasné stromčeky. Počas sezóny pre ne vyberáme tú najlepšiu zábezpeku, no inak tomu nie je ani počas vegetačného pokoja. Kvalitná agrotextília sa zíde aj v prechodnom a v náročnom zimnom období. Čo všetko by dokázali spôsobiť skoré či neskoršie prízemné mrazy? Pred fatálnymi následkami ich najlepšie chránia netkané textílie a z nich biele sú najvhodnejšie pre tuhú zimu.

Nádej dávajú aj nízkokmenným stromčekom. Síce prekrývajú väčšiu časť rastlinstva, bezpečne mu umožňujú všetky životne dôležité funkcie. Sú vybavené pre optimálnu cirkuláciu vzduchu, hydratáciu a pre dostatok svetla. Tým rastlinstvo nie je nijako obmedzované na odolnosti a flexibilite. Dobre čelí aj výraznejším výkyvom a nevyžaduje si špeciálnu ochranu pred vysúšaním a prasklinami.

Agrotextílie pre výživné krmivo

Agrotextílie v chovateľstve využívame na produkciu krmiva počas fermentácie. Sú určené aj k baleniu a konzervácii. Dôležité je, aby základný proces prebiehal bez prístupu vzduchu. Na to je konštruovaná špeciálna silážna fólia, ktorá vo výsledku uchováva krmivo dostatočne šťavnaté, ľahko konzumovateľné a s obsahom základných cenných látok. Bežne sa na to používajú viacvrstvové fólie (3 – 5) s hrúbkou cca 0,15 mm. V modernom stretch prevedení sa vyznačujú elasticitou a nízkou hmotnosťou.

Viete, ako vybrať agrotextíliu aj pre iné práce okolo domu? Na príklade tkaných textílií sa ich využitie rozširuje na ochranu pod zámkovú dlažbu, ako zábrana voči rozrastajúcim burinám. A to aj v prípade, že ju budú zaťažovať stroje a robustné mechanizmy.

Pin It