Vo vašej záhrade s príchodom letných dní budete tráviť čo raz viac času. Chceme si v nej naplno užívať dúšky rannej kávy, večerné posedenie s priateľmi či víkendové grilovačky s rodinou. Avšak, zariadenie či už malej alebo veľkej záhrady, vôbec nie je ľahká záležitosť.

 

obr1 kópia


To, ako zariadiť a celkovo doladiť dokonalú záhradu, dá zabrať aj špičkovým profesionálnym záhradným architektom. My vám však ukážeme pár záhradných tipov, na ktoré by ste pri zariaďovaní vašej vysnívanej záhrady nemali zabudnúť. Ukážeme vám aj to, kde všetky doplnky do záhrady nájdete.
Záhrada by mala byť v prvom rade miestom, ktoré odráža vašu osobnosť a rovnako aj miestom, kde sa budete cítiť dobre. Existuje mnoho nápadov na lacné terénne úpravy, ktoré si, so štipkou vašej aj našej fantázie, dokážete zabezpečiť i sami. Aj samotní záhradní architekti odporúčajú používať alternatívne alebo aj bezplatné materiály, ktoré nezaťažujú zbytočne prírodu a sú ľahké na údržbu. Odteraz už za relaxom, za oddychom či za prírodou nemusíte chodiť ďaleko. Stačí otvoriť dvere do záhrady.


Leto na terase
Veľmi modernou súčasťou vašej záhrady sa môže stať terasa. Dôležité je vopred si premyslieť, aký typ terasy preferujete, poprípade, najmä to, ako ju chcete využívať. Menšie terasy sú praktické, útulné a finančne menej náročné, oproti veľkým záhradným terasám. Hranica medzi nepekne zapratanou a akoby prázdnou terasou, ktorej niečo chýba, je tenká. Využite preto každý jej priestor naplno. To čo, vám na terase môže pomôcť, napríklad ako závetrie alebo len ako tienenie od zvedavých susedov, sú veľké betónové kvetináče. Kvetináče by mali disponovať kvalitou a rovnako by mali byť určený predovšetkým do exteriéru. K im vlastnostiam by mali neodmysliteľne patriť vysoká trvanlivosť a mrazuvzdornosť. Rovnako zvážte aj výber sedenia, ktoré by sa malo nachádzať na vhodnom mieste, ktoré je chránené pred slnkom, vetrom aj dažďom. Kvety vo vysokých kvetináčoch doslova žiaria a pútajú pozornosť. Keď vedľa seba postavíte dva alebo viac kvetináčov, môžete si vychutnať moment rastlinného zátišia. Ak ste zástancom radšej záhradných altánkov ako terás, výber je len na vás. Altánok vám poskytne dostatok súkromia, ochranu pred vetrom ako aj ochranu nábytku či vášho grilu pred dažďom.

 

obr2


Oáza zelene
Do jedinečnej záhrady neodmysliteľne patria kvety, stromy a bohatá zeleň. Ak máte bohatý priestor, nechajte si v ňom aj časť, ktorá bude výsostne slúžiť na oddych. Môžete vyskúšať peknú pohovku s mäkkými vankúšmi, hojdačku alebo hojdacie ležadlo. Jednoducho vytvorte si váš obľúbený kútik na relax.


Betón nie je len šedou neprístupnou masou.


Zvýraznite krásu vašich záhonov pomocou obrubníkov a palisád. Obrubník, ktorý umiestnime medzi trávnik a záhon, pomôže zabrániť posunu pôdy a prerastaniu buriny. Môže ho tvoriť napríklad prírodný kameň, betón, alebo plastový či kovový obrubník. Tieto obrubníky sú často neviditeľné a vedia oddeliť trávu od vysadených rastlín veľmi nenápadne. Je možné ich umiestniť aj ako záhradná dekorácie. Ich využitie je však možné všade tam, kde je potrebné prekonať výškové rozdiely v teréne netradičným a dekoratívnym spôsobom. Ďalším vhodným využitím je použitie k lemovaniu vyvýšených záhonov alebo okrasných trávnatých plôch.
Od vašej terasy priamo do záhrady môže viesť záhradný chodník, ktorý môže byť zhotovený z nášľapných dosiek v ľubovoľnej farbe alebo môžete zvoliť nášľapné kamene.
Betónový kmeň nájde uplatnenie predovšetkým ako záhradná dekorácia. Výborne sa hodí pre lemovanie záhonov, okrasných trávnatých plôch alebo záhradných jazierok. Vďaka dokonalej imitácií reliéfu dreva je tento betónový kmeň vernou kópiou smrekového kmeňa, ktorý má však výrazne vyšší odolnosť voči poveternostným vplyvom a škodcom.

 

obr3


Celkový dizajn vašej záhrady doplnia dekoračné betónové gule či pologule. Vďaka svojmu jedinečnému vzhľadu dodá dekorácia originalitu vašej záhrade. Pologule je možno využiť rovnako aj ako zábranné bariéry na parkoviskách. PREFA DEKOR, od spoločnosti Prefa Brno, je certifikovaná značka, ktorá predstavuje betón ako moderný materiál so širokými možnosťami využitia. Betón, to už dávno nie je len šedivá nudná plocha, ale prvok, ktorý oživí vašu záhradu, mestský park alebo príjazdovou cestu. Pod značkou PREFA DEKOR nájdete i plotové systémy, predovšetkým populárnu radu z Dekor® a Gardelot® so širokou ponukou farieb plotov, stĺpikov a rôznymi vzormi betónových dosiek.

 

Screenshot 10Sme tam, kde vy staviate.

 

Pin It