Jesen v zahradeŽijeme v klimatickom pásme, kde máme to šťastie, že môžeme vnímať striedanie štyroch ročných období. Štatisticky je najmenej obľúbená práve jeseň, no aj ona má svoje čaro. Prinášame vám niekoľko rád, ako si spríjemniť, ale zároveň naplno využiť aj toto ročné obdobie vo svojej záhrade.

 

RELAX

Príroda to vymyslela sama a práve na jeseň môžeme v záhrade pozorovať najrozmanitejšie farby a premeny miestnej flóry. Užite si to. Jeseň ešte stále ponúka dostatočne veľa teplých dní na to, aby ste relaxovali pri obľúbenej šálke kávy a užívali si nádherné farebné variácie všetkých listnatých stromov či neskoro kvitnúcich kvetov navôkol. Okolie si ľahko spríjemnite vďaka obľúbeným činnostiam – grilovaniu, v spoločnosti dobrej knihy a príjemnej deky. Nikdy nie je neskoro ani na stavbu menšieho altánku, či posedenia s pergolou. Trendové sú najmä prírodné materiály, ktoré časom získavajú na atraktivite. Drevené sedenie v kombinácii s murovaným múrikom dodá vašej záhrade prirodzenosť a nadčasovú atraktivitu.

 

Jesen v zahrade 2

 

KOMU SA NELENÍ...

Podľa tohto pravidla postupuje nejeden úspešný záhradkár. Je to pravda. Čo do záhrady vložíte, to sa vám vráti. Na jeseň a v zime, keď väčšina záhradkárov zaspí na vavrínoch, to platí dvojnásobne. Svoj čas by ste predovšetkým mali venovať poslednému zberu úrody jesenných plodov a prekypreniu pôdy. Pri pravidelnom rýľovaní si totiž pôda udrží svoje pozitívne vlastnosti.

 

TRVALKY

V tomto období je vhodné aj rozmnožovanie trvaliek. Priveľké trsy trvaliek rozdeľte, čím získate viac rastlín, ale aj podporíte ich kvitnutie. Pôdu prekopte a zapracujte do nej kompost. Následne vykopte trvalky, ale pozor na korene. Skráťte ich na cca 10 cm a rastlinu rozdeľte na viac častí tak, aby na každej boli púčiky listov a korene. Trs skráťte takmer o polovicu, vysaďte a následne zalejte. V neskorej jeseni nezabúdajte na starostlivosť o teplomilné rastliny. Z vlastnej skúsenosti vieme, že zima môže udrieť vo svojej mrazivej sile už v októbri. Prvé mrazy v nočných hodinách môžu vážne poškodiť vašu celoročnú snahu. Nezabúdajte preto sledovať predpovede počasia a svojich chránencov prikrývajte aspoň na noc.

 

CIBUĽOVINY

Jeseň je vhodná aj na sadenie najrozmanitejších cibuľovín, ktoré kvitnú na jar – napríklad narcisy, tulipány, hyacinty, krókusy, ozdobné cesnaky, modrice a podobne. Cibule či hľuzy vysaďte do hĺbky trojnásobku ich veľkosti. Z dlhoročnej praxe sadíme cibuľoviny v skupinách, pretože požadovaný vizuálny efekt pri ich kvitnutí je tak už v skorej jari oveľa intenzívnejší.

 

Jesen v zahrade 3

 

TRÁVNIK

Nezanedbajte ani starostlivosť o trávnik. Po poslednom kosení by ste mali trávnik vertikutovať (prevzdušniť). Ide o tzv. zbavovanie sa trávnika nepriepustnej vrstvy zvyškov z výhonkov, stebiel, koreňov, či iného rastlinného materiálu. Nože vertikutátora by mali ideálne zasahovať do hĺbky okolo 3 mm. Proces je vhodné zopakovať aj na začiatku sezóny. S odchodom prvého snehu sa vám za to trávnik vrelo poďakuje. Pri jesennom zakladaní trávnika, či už sa rozhodnete pre trávnatý koberec alebo vysievanie, je dôležité stihnúť obdobie ešte pred prvými mrazmi. Nočná teplota pôdy by nemala byť nižšia ako 7 – 8 °C. Pre jesenné zakladanie trávnika odporúčame mesiace september a október, s ohľadom na teplotu a oblasť, neskôr už riskujete prízemné mrazy, čo môže vo veľmi ovplyvniť kvalitu prijatia trávnika do zeme. Prvé kosenie sa robí, až keď trávnik narastie do výšky 10 cm. Kosba by mala prihliadať na výšku trávnika. Je vhodné skracovať ho vždy len o jednu tretinu. Pri prvom kosení by ste teda mali trávnik skrátiť na 6 – 7 cm. Následne je vhodné ho zavalcovať. Tieto úkony by ste však mali stihnúť ešte pred skončením vegetačného obdobia trávy, preto je vhodné jesenné zakladanie trávnika plánovať s časovým predstihom, aby ste sa vyhli už spomínaným prízemným mrazom.

 

Jesen v zahrade 6 Jesen v zahrade 4 Jesen v zahrade 5

 

 

PRE MALÝCH ZÁHRADNÍKOV

Čo sa týka drobcov, aj im uberá jeseň na nálade. Nastupujú do škôl a škôlok. Skúste ich zamestnať zberom nejedlých gaštanov, listov, bukvíc, orechov, platanových plodov a využite skoršie stmievanie sa na tvorbu tvorivých dielničiek. Zapojte ich do výroby jesenných aranžmánov, ktoré spestria vašu terasu či vchodové dvere. V každej záhrade určite nájdete veľa farebnej inšpirácie, či už na živé alebo sušené jesenné aranžmány. Zapojiť ich môžete aj do hrabania lístia. V kope lístia sa neskôr môžu skvelo vyšantiť. Jednoduchým spôsobom, ako zahnať chmúrne nálady, je aj šarkan. Vetroplach ich popreháňa všetkými smermi a vy sa aspoň na chvíľu pomyselne vrátite do detských čias. A možno, že aj vám zahrá úsmev na tvári...

 

DREVO V ZÁHRADE SI VYŽADUJE STAROSTLIVOSŤ

Drevený nábytok do záhrady, ploty a záhradné konštrukcie musíte chrániť pred nežiaducimi vplyvmi. Okrem prirodzeného opotrebovania vplyvom času sú totiž vystavené aj poveternostným vplyvom či napadnutiu škodcami. Predtým, ako sa pustíte do úpravy dreva, povrch poriadne očistite. Tento princíp platí nielen v prípade čerstvého dreveného povrchu, ale aj pri obnovovaní starých náterov. Na drevo v exteriéri voľte vysoko odolné nátery. Ak potrebujete drevo ochrániť pred zvlhnutím, ošetrite ho špeciálnou živicou. Je elastická, nepriehľadná a odoláv apoveternostným vplyvom. Môžete použiť aj hrubovrstvovú lazúru Aqua, ktorá je vhodná nielen na okná a drevenice, ale aj na dvere, záhradný nábytok, ploty a ostatné drevené povrchy. Je vyrobená na vodnej báze a na povrchu dreva zanecháva film. Zachováva štruktúru dreva a jej veľkou výhodou je dlhodobá ochrana pred poveternostnými vplyvmi i UV žiareniu,

 

 

Pin It