moderne domceky 01

Život z interiéru sa čoraz častejšie presúva do záhrady a tomu sa prispôsobujú aj viaceré architektonické riešenia. Ak by ste chceli mať v záhrade ľahkú vzdušnú kanceláriu, domácu posilňovňu, relaxačnú miestnosť alebo vysnívaný altánok, dnes to nie je ani zložité, a dokonca ani drahé. Tomáš Bella, riaditeľ firmy ERGON plus nám povedal, z akých záhradných domčekoch môžete vyberať.

 

Jednoduché riešenie pre spoločenský priestor

Či už potrebujete záhradný sklad, exteriérovú kanceláriu, relaxačnú alebo inú miestnosť, ktorá by dokázala splniť vaše túžby či potreby, ERGON plus sa vie postarať o optimálny návrh takej stavby. Jednoduchou možnosťou je rozšírenie už existujúcej záhradnej stavby, čo vytvorí spoločenské prostredie využiteľné na príjemné rodinné posedenia, grilovanie alebo stretnutie s priateľmi. Tomáš Bella hovorí, že „v závislosti od dostupného priestoru môžeme vašu záhradnú stavbu ľahko rozšíriť a vy-tvoriť tak ďalší priestor relaxačného priestoru na odpočinok. Ak si chcete v pokoji posedieť a prečítať knihu alebo len obdivovať krásy prírody, záhrad-né sedenie je pre každú nehnuteľnosť nevyhnutnosťou.” Ak by ste si neskôr chceli tento priestor zväčšiť a vaša záhrada ponúka dostatok priestoru, jednoduchými dodatočnými úpravami možno zmeniť nielen veľkosť domčeka, ale dokonca i účel využitia stavby. „Áno, stane sa, že klient neskôr rozhodne, že chce využívať väčší priestor, čo nie je problém. Vo väčšine prípadov, keďže sú klasifikované ako prístavba, nevyžadujú stavebné povolenie, aj keď to nemusí vždy platiť. Náš tím na požiadanie vybaví všetko, čo je potrebné aj v prípade, že budete potrebovať stavebné povolenie. Pomôže vám s návrhom, aj dispozičnými možnosťami.” Záhradný domček môže slúžiť ako vhodná doplnková stavba k rodinnému domu, ale aj ako samo-statný domček ktorý možno doplniť terasou, boč-nou prístavbou prístreškom, voliérou, či pergolou.

 

moderne domceky 02 moderne domceky 03
moderne domceky 04 moderne domceky 05


www.moderne-domceky.sk

 

Vhodné aj do nepredvídateľného počasia

ERGON plus používajú na výrobu záhradných domčekov prírodné a obnoviteľné materiály vysokej kvality so zreteľom na vysokú stabilitu a dl-hú životnosť, pričom všetky podliehajú certifikácii zhode podľa STN. Konštrukcia stavieb je tvorená výhradne z konštrukčného masívneho dreva – KVH, čo je stavebný materiál presne vyvinutý v súlade s vysokými požiadavkami na použitie v moderných drevostavbách s jasne definovanými vlastnosťami. Tomáš Bella vysvetľuje, že stavby sú vyrobené z ihličnatého, spravidla smrekového reziva. „Drevo je vysušené na vlhkosť približne 15 %, maximálne však 18 %, čo zabezpečí ich trvalú tvarovú stálosť. Pri tejto vlhkosti je drevo prirodzene chránené proti napadnutiu drevokaznými škodca-mi. Ako opláštenie konštrukcie používame vodovzdorné preglejkové dosky upravené fenolovými nástrekmi. Tie zaručujú absolútnu ochranu pro-ti poškodeniu konštrukcie vlhkosťou, dokonca aj trvalo tečúcou vodou (závlahové systémy a pod.) počas celej životnosti stavby.” Keďže stavby sú dimenzované na vysoké zaťaženie i s možnosťou živých striech, vhodné sú do všetkých výškových pásiem. Aby boli využiteľné celoročne, podľa potreby je možná aj ich tepelná izolácia. To ocenia aj tí, ktorí pre požiadavku vzhľadu, či nutnosti ich technológie, používajú ako konečnú úpravu fasády omietku, drevo alebo iné fasádne materiály. Tomáš Bella hovorí, že domčeky sú navrhnuté tak, aby vydržali aj v nepredvídateľnom počasí našej krajiny. „Aktuálne sú veľmi obľúbené drevené materiály, ale aj dekory z HPL materiálov, kto-ré sa vyznačujú dobrými vlastnosťami – jednoduché čistenie, zdravotná neškodnosť, životnosť až päťdesiat rokov, odolnosť voči oderu a úderu, voči atmosférickým vplyvom, aj voči mrazom a teplu. Svoju popularitu získavajú i kompozitné materiály (Neobond) najmä vďaka odolnosti voči poveternostným vplyvom i dobrým akustickým a tepelno-izolačným parametrom.”

 

Do záhrady, aj do mesta

Domčeky ERGON plus nie sú vhodné výlučne len do záhrady. Svojím dizajnom sa dokážu prispôsobiť umiestneniu v prírode, dokonca aj v mestskej zástavbe. Môžete si vybrať ľubovoľnú úpravu fasády, od omietok, cez obklady kameňmi či lícovými tehla-mi. Okrem štandardného vybavenia ako je elektrická energia, vodovod, izolácia, wifi či bazénové technológie, patrí medzi voliteľné doplnky aj klimatizácia a podlahové kúrenie či iné individuálne požiadavky. „Veľkou výhodou domčekov je, že sa dajú jednoducho dispozične zmeniť podľa požiadaviek klienta. Dajú sa vyhotoviť v rôznych rozmeroch a tvaroch. Naše stavby možno realizovať na základovej doske, základových pásoch, zvýšenej drevenej podlahe nad terénom, ale aj na zemné skrutky.”

 

text Tomáš Bella - riaditeľ spoločnosti Ergon plus, foto ERGON plus

 

 

Pin It