Používanie vírivky priaznivo vplýva na reguláciu tela a relaxáciu. Všeobecne účinky teplej vody a masážnych systémov majú pozitívny dopad na ľudské telo. Vírivky sa dnes dajú zaobstarať za prijateľnú cenu aj k vám domov.

 

 

Uvažujete o vírivke umiestnenej do interiéru či exteriéru? V prípade že chcete mať vírivku alebo jacuzzi vo vnútri, je potrebné vyriešiť odvetrávanie, odsávanie a vlhkosť vzduchu. Dôležitým faktorom je aj odolnosť podkladu, keďže hmotnosť plne napustenej vírivky môže presiahnuť aj viac ako 1 tonu. Naopak, v exteriéri táto starosť odpadá. Vírivka na terase či záhrade je dnes naozaj moderným a praktickým trendom.

Kvalitné vírivky do záhrady majú takú dokonalú izoláciu, že celoročná prevádzka vírivky nie je žiadnym problémom ani pri tých najnižších teplotách. Dokonca prevádzkovanie v zimných mesiacoch je lacnejšie, ako samotné zazimovanie vírivky. V prieskumoch výrobcov užívatelia využívajú vírivku 1 až 4 krát týždenne. Práve pravidelné používanie vírivky môže mať priaznivý vplyv na zdravie.

 

exterierova virivka

 

Práve energetické nároky na prevádzku vírivky trápia každého, kto o kúpe čo len uvažuje. Je takmer isté, že ak výrobcovia ručia nízkou investičnou cenou vírivky, mnohokrát sú za tým vysoké prevádzkové náklady, ktoré môžu byť od 20 eur mesačne a pokojne môžu dosiahnuť aj 200 eur za mesiac.


Čo je potrebné pri výbere vírivky zohľadniť je, intenzita prietoku a objemu vody ohrievačom. Mal by byť spočítaný tak, že maximum vody, ktoré je schopné  pretiecť ohrievačom vírivky, aj odoberie maximum energie, ktorú ohrievač v daný moment poskytuje. Dôležitý je aj výber čerpadla, vykurovacieho telesa, riadiacej jednotky, ovládacieho panela, ozonátora, ako aj spotreba elektrickej energie, chémia, vodné  a stočné, náklady na servisného technika atď. Je dobré uvažovať aj nad solárnym ohrevom teplej vody, ktorý vám ušetrí náklady na prevádzku vírivky vo vašej záhrade. Životnosť vírivky sa pohybuje na úrovni cca. 20 rokov či je v exteriéri, alebo v interiéri. U najlepších výrobcov je to aj viac ako 30 rokov.

 

Caldera Image MID CENTURY

 

Masážne vírivky obsahujú dva základné typy trysiek. Prvým typom sú vodné, ktoré dokážu vytvoriť 3 druhy vodných prúdov: priamy, rotačný a pulzačný.
Druhým typom sú vzduchové, ktoré vytvárajú vzduchové bublinky, ktoré sa svojím prúdením starajú o povrchovú masáž.

Rozlišujeme medzi nafukovacími mobilnými vírivkami a pevnými vírivkami, ktoré disponujú viacvrstvovou akrylátovou vaňou s hydromasážnym systémom a inteligentným systémom ohrevom vody s masážnymi tryskami. Zaobstarať si môžete buď voľne stojaci model, alebo model zapustený do zeme. Môžu byť nadštandardne vybavené kontrolným panelom s rádiom, CD a USB vstupom.

 

Text: Petra Laclavíková

Pin It