bazen shutterstock

Ilustračná snímka: Shutterstock

 

Hovoríte si, že máte príliš malú záhradu na to, aby ste tiež mali vlastný bazén? Je to zbytočná obava. Aj na malý pozemok možno umiestniť záhradný bazén, v ktorom sa schladíte alebo urobíte pár temp.

 

Pri obstarávaní bazénu je potrebné dobre plánovať a maximálne využiť priestor, ktorý máte k dispozícii.

Prečo si zaobstarať malý záhradný bazén?

Medzi nesporné výhody menších bazénov patrí nízka obstarávacia cena, menšia spotreba vody a ľahšia údržba, s ktorou sa spája vysoký užívateľský komfort. Aj malý záhradný bazén možno vybaviť napríklad automatickou úpravou vody, automatickým vysávačom, plaveckým protiprúdom, prípadne systémom Vario na diaľkové ovládanie cez wi-fi.

Nadzemný, alebo zapustený?

Nadzemný bazén ocenia najmä rodiny s deťmi, ktoré si v nich užijú leto naplno. Poteší vás tiež jeho nižšia obstarávacia cena aj prevádzkové náklady a jednoduchá montáž. Na druhú stranu počítajte so zložitejším prístupom do vody než pri zapustenom bazéne. Ten zaobstaráte síce za výrazne vyššiu sumu, získate však luxusný bazén vhodný na plávanie. A to aj v chladnejších mesiacoch, pretože sa dá jednoducho zastrešiť.

Nájdite vhodné miesto

Pri hľadaní vhodného miesta pre záhradný bazén sa zamerajte na slnečnú časť záhrady, ideálne ležiace v závetrí. Okolo bazéna ponechajte dostatok priestoru napríklad na stoličky a ležadlo, ale aj na filtráciu či solárny ohrev. Vopred si tiež rozmyslite, či chcete bazén zastrešiť. Bazénové zastrešenie potrebuje na plné odsunutie plochu ešte mimo bazén, naopak lamelové zakrytie nezaberá prakticky žiadny priestor navyše.

Využite priestor záhrady na maximum

Pri inštalácii bazéna na skutočne malú záhradu je dôležité maximálne využiť potenciál, ktorý priestor okolo domu ponúka. Pri voľbe tvaru preto postupujte opatrne – zatiaľ čo v štvorcovom či obdĺžnikovom bazéne urobíte aspoň pár temp, bazén oválneho tvaru skôr doplní relaxačnú zónu. Ak si neviete rady, nebojte sa obrátiť na záhradného architekta, ktorý vám navrhne optimálne riešenie.

Aj v malom bazéne si zaplávate

U záhradných bazénov menších rozmerov sa odporúča staviť na integrované schodisko s pohodlným vstupom umiestneným tak, aby sa dala využiť celá dĺžka bazéna na plávanie. To znamená umiestniť schody buď do rohu bazéna, alebo pozdĺž jeho dlhšej strany. Inštalácia protiprúdu sa potom postará o to, že si aj tých pár temp skutočne užijete.

Chcete si tento rok v lete užiť relax a vodné radovánky na vlastnej záhrade? Vyberte si zo širokej ponuky záhradných bazénov na Heureka.sk. Jednotlivé produkty si jednoducho zoraďte podľa obľúbenosti alebo najnižšej ceny, porovnajte ich medzi sebou a prihliadnite tiež k používateľským recenziám.

Stále neviete, ktorý bazén je ten pravý? Zostavte si rebríček najlepších podľa hodnotenia nadzemných bazénov aj na Heureka.cz.

 

Pin It