14.4.2013

 

Medzinárodný veľtrh CONECO privítal stavebnú sezónu novými témami. Na ploche 40 000 m2 mali návštevníci možnosť navštíviť stánky 452 vystavovateľov z jedenástich krajín.

 

Coneco uvodna

Na stánku vydavateľstva MEDIA/ST si mohli návštevníci zakúpiť svoje obľúbené magazíny a občerstviť sa skvelým vínom.

 

Zameranie veľtrhu rozšírili témy: Drevostavby, Pamiatky a Salón architektúry. Sprievodné programy pre odborníkov pokrývali päť hlavných okruhov, pričom všetky z nich kládli dôraz na ekologicko-ekonomický prístup k stavebníctvu. Po prvýkrát veľtrh doplnila sekcia Drevostavby, pasívne domy a zelené budovy, v ktorej sa sústredili firmy s ponukou ekonomicky aj ekologicky nenáročných domov. Drevo prežíva už aj na Slovensku, po desaťročiach zaznávania, renesanciu svojho uplatnenia v stavebníctve. Kým napríklad v susednom Rakúsku je podiel drevostavieb na novostavbách na bývanie 43 %, v spolkovej krajine Bavorsko dokonca 46 %, dosahuje na Slovensku podiel drevostavieb len okolo 10 %. Záujem o drevostavby však z roka na rok rastie. Energetické úspory, rýchly priebeh realizácie, či bezkonkurenčne nízka ekologická stopa sú výhody, ktoré sa nedajú prehliadnuť.

 

Coneco_01.jpg Coneco_02.jpg Coneco_03.jpg Coneco_04.jpg Coneco_05.jpg Coneco_06.jpg Coneco_07.JPG Coneco_08.JPG Coneco_09.JPG

 

Profil CONECA dotvoril aj veľtrh Pamiatky, ktorý bol zameraný na aktuálnu tému rekonštrukcie, renovácie a revitalizácie kultúrneho dedičstva krajiny. V rámci sprievodných podujatí bol program o niečo viac zameraný na architektúru, a to prostredníctvom pilotného ročníka nového projektu s názvom Salón architektúry. Hala A0 ponúkla pohľad na víťazné práce prestížnych ankiet, ktoré majú medzi súťažnými kategóriami aj odvetvie architektúry, medzi inými napríklad Krištáľové krídlo, Stavba roka, Cena časopisu ARCH, CE.ZA.AR, Cena Dušana Jurkoviča, Cena Emila Beluša, Cena profesora Kusého. Samostatne si verejnosť mohla pozrieť aj výstavu návrhov stavieb pripravovaných do budúcnosti.

 

pripravila: Anna Salvová

foto: Janka Zajasenská, Anna Salvová, Ján Franek

 

 

 

 

Pin It