18.10.2013

 

Každý z nás má nejaký objekt, ku ktorému ho viaže citový vzťah a mohol by ho nazvať svojím pokladom. Nadácia VÚB pomáha tým, ktorí chcú pre svoj poklad niečo urobiť. V programe Poklady môjho srdca venuje financie na obnovu pamiatok v regiónoch, ktoré sú našimi kultúrnymi a umeleckými pamiatkami.

 

Do záchrany sa teraz môžete zapojiť aj vy. Zahlasujte za svoj „poklad" a pomôžete tým získať financie na jeho rekonštrukciu. V tomto roku sú vo výbere historické portály v deviatich mestách, za ktoré môžete zahlasovať do 31. októbra 2013. Výsledky hlasovania budú zverejnené 4. novembra.

 

devin levoca zvolen

 

Čo je portál?
Pod portálom možno rozumieť malé sochárske dielo umiestnené nad vstupom do budovy. Tento výtvarne stvárnený architektonický prvok fasády lemuje a zvýrazňuje vstup do objektu. Na Slovensku sa vyskytujú stredoveké, ale najmä novoveké portály. Najbohatšie riešené sú tie na cirkevných objektoch, na šľachtických sídlach, prípadne na historických radniciach a verejných budovách. Súčasťou portálu býva sochárska výzdoba, často reliéfna. Viaže sa buď k majiteľovi budovy alebo jej staviteľovi, a to vo forme erbu u šľachticov alebo v jednoduchšej forme u remeselníkov a kupcov.

 

zdroj: VÚB

 

 

 

Pin It