26.12.2013

 

Interiérové firmy a dizajnéri, módne značky, galérie, školské ateliéry... Viac ako 35 000 návštevníkov, výstavná plocha 14 300 m2 a 228 eventov počas siedmich dní. Taký bol 15. ročník týždňa dizajnu a módy v Prahe, Designblok 2013.

 

Designblok13 reportaz 01 ikony

 

Ikony
Designblok predstavil za pätnásť rokov svojho fungovania stovky nových produktov, kolekcií a solitérov. Mnohé z nich stále používame či nosíme, väčšina sa dodnes vyrába, niektoré sú súčasťou zbierok svetových múzeí a z niektorých sa stali ikony. A práve ikony sa stali hlavnou témou jubilejného ročníka Designbloku. Ikony v zmysle vecí, ktoré stále obdivujeme, ku ktorým sa vraciame, predmetov majúcich v sebe genialitu nápadu, silný príbeh alebo len pohľad na ne, či spomienka v nás vyvolávajú silné emócie. „Keď sme sa zamýšľali nad históriou Designbloku a prezerali si náš archív fotografií, našli sme viacero vecí, ktoré v nás vyvolali silnú odozvu. Nakoniec sme sa rozhodli zvoliť tému Ikon pre celý Designblok. Okrem produktov môžeme potom chápať ako ikony aj ich tvorcov," hovoria k téme kurátori, Jana Zielinski a Jiří Macek.

 

Designblok13 reportaz 02 ikony Designblok13 reportaz 03 ikony

 

Zahraniční hostia
Hlavnou zahraničnou hviezdou bola tento rok Matali Crasset. Dizajnérka žijúca a tvoriaca v Paríži predstavila exkluzívne v rámci Designbloku výstavu Voyage to Uchronia, ktorá vznikla pre významnú galériu Thaddaeus Ropac.

 

Designblok13 reportaz 04 matali

 

Slávny holandský umelec Hans van Bentem do Prahy priviezol svoju Krištáľovú posteľ s nebesami a keramické súsošie postáv, veže, ropného barelu a kvetov v inštalácii Keep on dreaming!

 

Designblok13 reportaz 05 hans Designblok13 reportaz 06 hans

 

Art House hostil i Holanďanku Kiki van Eijk či Bielorusku žijúcu v Amsterdame, Viku Mitrichenko. Eindhovenské duo Daphna Laurens predstavilo svoju výstavu Misshapes v priestoroch holešovickej galérie Křehký a štokholmské štúdio Färg & Blanche pripravilo premenu jednej stoličky v priestoroch Openstudia Kafkův dům. Na tohtoročný Designblok prijalo pozvanie viac ako 30 zahraničných hostí.

 

Lost & Found
Projekt Flowers for Slovakia, podporujúci praktické vzdelávanie študentov dizajnu, predstavil v spolupráci so známou švajčiarskou nábytkárskou firmou Vitra kolekciu Lost & Found. Na Slovensku mala premiéru v rámci Bratislava Design Weeku a teraz si ju pozreli aj návštevníci Designbloku v Prahe. Jej základom je prepájanie tradičných typov slovenského ľudového nábytku s nezameniteľnou estetikou produktov Vitra, pričom autori hľadali nové funkcie objektov.

 

Designblok13 reportaz 07 lost and found

 

Světlucha Jiřího Príhody
Miniatúrny rodinný dom, ktorý predstavil v Superstudiu Nákladové nádraží Žižkov Jiří Příhoda, bol jedným z projektov, ktoré sa na Designbloku neobjavujú každý deň a keď sa objavia, dlho sa o nich hovorí. Predstavuje projekt umelca na poli architektúry s využitím osobitého dizajnu. Kde končí a začína ktorý odbor, je nepodstatné. Dom ako umelecký akt, objekt ako odpoveď na otázky spojené s migráciou, presúvaním sa či snívaním. Jeho predobrazom je objekt, ktorý vystaval na okraji cédrového pralesa v americkom Austine, kde teraz žije so svojou rodinou. Z rovnakej rodiny je aj objekt, ktorý bol v rámci Designbloku vystavený pred Galériou Jaroslava Fragnera na betlehemskom námestí. Hoci má každý trochu odlišnú filozofiu, spoločne tvorí trojica dokonalú štúdiu možností prebývania a pohybu v súčasnom svete.

 

Designblok13 reportaz 08 krehky

 

Pivo ako stred vesmíru
Jednou z najkreatívnejších bola zázračná zrkadlová inštalácia Jana Plecháča a Henryho Wielgusa pre Heineken. V duchu Olafura Eliasona rozohrali na tému Vectorfunku výnimočnú vizuálnu symfóniu, ktorej výsledkom bol prekvapivý svetelný chrám bez jasných hraníc, či možno lepšie povedané – otvorený vesmír, v ktorom sa môžete strácať alebo lietať. Už sa tešíme, čo sa stane stredobodom budúceho ročníka Designbloku.

 

Designblok13 reportaz 09 heineken

 

text: Jana Zajasenská
foto: profilmedia

 

Celý článok si môžete prečítať v magazíne SaB január 2014.

 

 

 

Pin It