9.5.2014

 

Súťaž Drevostavba roka, ktorú aj v tomto roku zorganizovala Sekcia drevostavieb Združenia spracovateľov dreva SR (SD ZSD SR), pozná svojich víťazov. Tí vzišli spomedzi 11 objektov, ukončených v roku 2013, ktoré nominovali členské spoločnosti SD ZSD SR.

 

Odbornú komisiu tvorili architekti a stavební inžinieri, ktorí pôsobia v danej oblasti i v akademickej sfére: prof. Ing. Jozef Štefko, CSc. – predseda, Ing. Arch. Ľubica Fabri – architektka, Ing. arch. Eva Teplanová – architektka, Ing. arch. Eugen Nagy ‒ architekt a Ing. Roman Soyka, PhD. – statik drevených konštrukcií.

 

drevostavba13 01 tectum novum

 

Víťazná stavba „so srdcom"
Víťazným dielom sa stalo logistické, administratívne a školiace centrum spoločnosti Herz Slovensko, do ktorého sa pretavil minimalistický dizajn, a to vnútri aj vonku. Realizátorom projektu je firma TECTUM NOVUM. Podľa poroty ide o výnimočnú drevostavbu s komplexnou a vysokou kvalitou ‒ pioniersky počin s ohľadom na kvalitu pracovného prostredia a energeticky úspornú prevádzku. Už fakt, že ide o veľkoobjemovú stavbu na báze dreva, je v našich podmienkach niečo nezvyčajné. Odborníci ocenili striedmy tvar a farebné riešenie, ale na druhej strane aj decentný a kultivovaný výraz drevostavby. Za ušľachtilými obkladmi cítiť „drevostavbu". Navyše, drevo je hojne zastúpené aj interiéroch, ktoré charakterizujú kultivované pôdorysy.
herz_01.jpg herz_02.jpg herz_03.jpg herz_04.jpg herz_05.jpg herz_06.jpg herz_07.jpg

 

Druhé miesto ‒ z minima maximum
Druhé miesto obsadil rodinný dom v Stupave (časť Kremenica) od firmy ForDom. Porota ocenila dizajnérske majstrovstvo – necítiť tu kŕčovitú snahu autora za každú cenu dosiahnuť niečo výnimočné, výsledkom čoho sú kultivovaná hmota a čisté línie. Z minima sa podarilo dosiahnuť maximum vďaka nápadu so sklonom dvoch striech a čistej geometrii omietanej fasády. Stavbu zdobí aj drevený obklad decentne vložený medzi zasklené plochy. Drevená konštrukcia prístrešku kopíruje sklon strechy a je jednoduchá, avšak pôsobivá.

 

drevostavba13 02 fordom

 

Tretie miesto ‒ architektúra kontrastu a hra kubusov
Porota tentoraz udelila dve tretie miesta. Prvý dom s názvom NED Mladé Čunovo od firmy Drevstav Slovakia zaujal kontrastom medzi bielou fasádou a súbežným pásom zasklenej steny a dreveného obkladu na prízemí. Oživením sú rôznofarebné rolety. Podpery vo forme „V" vytvárajú zaujímavý akcent k horizontálam a vertikálam stavby.

 

drevostavba13 03 drevstav

 

Druhá stavba ‒ dvojdom v Zamarovciach od spoločnosti JK Slovakia ‒ je zasa architektonickou hrou kubusov, ktorá vytvára vcelku pôsobivú a vydarenú dynamiku. Chladný „masívny" výraz stavby posilňuje kamenný obklad. Pôdorysy sú jednoduché a prehľadné, zrkadlením identických polovíc dvojdomu vzniká pútavý vonkajší vzhľad. Porota zároveň vyzdvihla vysokú stavebnú kvalitu tohto diela.

 

drevostavba13 03 jk slovakia

 

Štvrté a piate miesto
Na štvrtom mieste sa umiestnila stavba Pallas Exclusive od firmy Atrium, ktorej prednosťou je podľa poroty invencia v použití obkladov v kombinácii s bielou omietkou a kvalitné vyhotovenie fasád.

 

drevostavba13 04 atrium

 

Na piatom mieste sa umiestnila stavba Zrubový dom Silvia od Drevodomu Orava, ktorý je stavbou so štandardným typovým architektonickým výrazom. Zaujme však kvalitným riešením exteriérových plôch, obkladov a farieb. Stavba pôsobí teplo a moderný dizajn podporuje decentné riešenie zábradlí. Rovnako bola ocenená vysoká stavebná kvalita a takisto precízny detail.

 

drevostavba13 05 drevodom orava

 

Hlasovanie laickej verejnosti
V online hlasovaní, do ktorého sa zapojilo vyše 4000 ľudí, si najväčší počet hlasov vyslúžil zrubový dom Silvia od firmy Drevodom Orava. Ako druhý v poradí zaujal laickú verejnosť projekt Pallas Exclusive od firmy Atrium SK a logistické školiace centrum Herz Slovensko od spoločnosti Tectum Novum obsadilo tretie miesto. Hlasovanie však prebiehalo aj na výstavách Coneco v Bratislave a DOMEXPO v Nitre, pričom najviac hlasov si získal projekt Pallas Exclusive. Zrubový dom Silvia sa tentoraz ocitol na druhom mieste a tretie miesto obsadil rodinný dom v Stupave od spoločnosti ForDom.

Všetky nominované stavby si môžete pozrieť tu.

 

zdroj: SD ZSD SR

 

 

Pin It