27.3.2016
Zvolenská spoločnosť ForDom si svoj stánok otvorila na výstave Nábytok a bývanie po druhýkrát. Domáca stavebná spoločnosť je lídrom na trhu vo výstavbe nízkoenergetických a pasívnych drevených montovaných rodinných domov. Ich vlajkovou loďou je aktuálne konštrukčný systém drevo-slama-hlina.

Takmer dvesto zrealizovaných stavieb, z toho asi tretina na náročnom rakúskom trhu. Spoločnosť ForDom expanduje a naplno využíva potenciál moderných drevostavieb, ako aj technológie budúcnosti. Riaditeľ predaja a marketingu ForDom Branislav Kuzma na nitrianskom výstavisku potvrdil, že orientácia na ekologické nízkoenergetické a pasívne domy je pre firmu kľúčová.  „Klient, ktorý si u nás kúpi dom, dostane späť časť svojich nákladov pre málo nákladnú prevádzku domu. Vyvinuli sme atraktívnu kolekciu, kde sú domy úsporné aj na financie. Sú to štyri domy, bungalovy a dvojposchodové, ktoré vieme ponúknuť aj pri nízkych nákladoch od 50 do 70-tisíc eur,“ predstavuje  novinku Branislav Kuzma.

V licencii rakúskej spoločnosti Lopas uviedla domáca inovatívna firma na trh stavebný systém ohľaduplný k prírode na báze dreva, slamy a hliny. „V posledných mesiacoch sme sa snažili urobiť naše rodinné domy ešte modernejšie ako sú, orientovali sme sa na nové konštrukčné systémy. Máme vyvinutú novú obvodovú stenu na báze drevo – slama – hlina, čo je ekologická konštrukcia. Inovovali sme nízkoenergetickú konštrukciu, kde namiesto minerálnej konštrukcie sme pridali drevovláknitú izoláciu. Teda smerujeme k prírodnejším, ekologickým materiálom,“ tvrdí šéf obchodu a marketingu. Dodáva, že až 99 percent domu možno recyklovať a vrátiť späť do prírodného cyklu. Pasívny dom spoločnosti ForDom s obytnou plochou 150 metrov štvorcových vyprodukuje v čase výstavby a likvidácie o 150 ton CO2 menej ako v prípade konvenčnej stavby.

DSC 4963

 

Dom EcoCube Max+ z dielne spoločnosti For Dom si priniesol z odbornej časti súťaže „Drevostavba roka 2015“ tretie miesto. Súťaž zorganizovala už po piatykrát Sekcia drevostavieb Zväzu spracovateľov dreva Slovenskej republiky a výsledky vyhlásila riamo na nitrianskom výstavisku. Experti na stavebnom diele ocenili zvládnutie vysoko sofistikovaného technického riešenia využitia energetických zdrojov, výsledkom čoho je takmer nulová potreba energie na prevádzku. Veľmi kultivované a čisté architektonicko-kompozičné riešenie rodinného domu je realizačne dotiahnuté vo vysokej kvalite aj stavebno-technicky.

DSC 4960

DSC 4961

text: Branislav Koscelník
foto: autor

Pin It