27.8.2014

Elegantný dom pre štvorčlennú rodinu v tichej prímestskej časti Mosonmagyaróváru na severe Maďarska vznikol na základe dokonalého súznenia členov architektonickej kancelárie a ich klientov. Prioritou rodiny bolo bývať jednoducho a moderne v spojení so záhradou, ktorej bude dominovať kúpacie jazierko.

 

mosonmagyar 01

 

mosonmagyar 03Ako hovorí László Tóth, jeden z projektantov a hlavný architekt ateliéru Toth Project, dobrý vzťah s klientom mali, našťastie, už v počiatočnom štádiu, kedy začali s výberom pozemku. „V zastavanej a obývanej lokalite sme spoločne našli dostatočne rozľahlú parcelu, ktorá sa zdala byť ideálna na zrealizovanie predstavy nášho klienta o bývaní v modernom dome prepojenom s exteriérom," dodáva. Funkciu dennej časti spĺňa obývačka prepojená s kuchyňou a jedálňou v krídle rovnobežnom s ulicou. Na konci tejto časti je aj pracovňa, ktorá občas slúži ako spálňa pre hostí. Denná časť je zväčšená strešnou nadstavbou s nízkym sklonom, čím v danej časti vznikla nielen väčšia svetlá výška, ale bolo možné pridať aj nízke okná. Dovnútra tak prichádza viac svetla, čím sa kompenzuje jeho strata v dôsledku zastrešenia terasy. Druhé krídlo domu slúži ako technické zázemie a pokojová zóna. Nachádza sa tu garáž, viacúčelová miestnosť, spálne a schody do pivnice.

 

mosonmagyar 04

Interiérový dizajn sa vyznačuje jednoduchosťou a svojráznosťou materiálov, farieb a zariadenia. Mimoriadne dobrý vkus ženskej polovičky manželského páru prispel k bezproblémovému postupu pri navrhovaní i finálnom zariaďovaní interiéru. Spoločne s dizajnérom podrobne navrhli materiálové zloženie i rozmiestnenie nábytku a zariaďovacích predmetov. V štúdiách bolo zahrnuté i farebné riešenie povrchov, typ osvetlenia, ako aj bytové doplnky. Vďaka tomu sa mohlo pristúpiť k riešeniu interiéru hneď po dokončení stavby.

 

mosonmagyar 08

 

mosonmagyar 09

 

mosonmagyar 10Zariadenie priestranných izieb zodpovedá ich funkcii a poskytuje komfort obyvateľom domu. V celom dome dominujú biele steny, ktoré opticky zväčšujú priestor a sú výborne doplnené drevenými podlahami. Biela farba v kombinácii s teplými hnedými tónmi sa opakuje aj na väčšine nábytku. Otvorený priestor v hlavnej obývacej časti čiastočne rozdeľuje priečna stena obložená sivým kameňom. Tá efektne podopiera zavesený podhľad, v ktorom je inštalované bodové osvetlenie kuchyne a obývačky i luster nad konferenčným stolíkom. Dlhú chodbu, ktorá spája jednotlivé časti domu a je vstupným priestorom do jednotlivých miestností, efektne dopĺňa čierne „rebrovanie" na strope. Je v ňom zabudované bodové osvetlenie komunikačného priestoru a dômyselne sa opakuje aj v jednotlivých spálňach.

 

mosonmagyar 11

Návrh a funkčné prepojenie jednotlivých častí domu odrážajú zvyky a aktivity rodinných príslušníkov. Architektúra aj interiérový dizajn vznikli na základe životného štýlu rodiny, vďaka čomu každý jej príslušník získal zodpovedajúci životný priestor. Izby sú rozmiestnené v pôdoryse v tvare písmena T v čo najjednoduchšom funkčnom poradí. Hlavný vchod je umiestnený v centrálnej časti budovy v mieste, kde sa stretávajú obidve krídla domu. Krídlo kolmé na uličnú fasádu a smerujúce do záhrady je dostatočne kryté, aby tu boli umiestnené spálne domácich. Intímny priestor pri jazierku krytý z dvoch strán masou domu využívajú majitelia na oddych i stretnutia s rodinou a priateľmi.

 

mosonmagyar 06

 

Záhradné kúpacie jazierko bolo od samého začiatku pre klientov prioritou. Spolu s terasou tvorilo srdce domu už v prvých návrhoch situačného riešenia pozemku. Tomu zodpovedá aj výhľad zo všetkých miestností orientovaných do záhrady. Prvé, na čom spočinie zrak, je vodná hladina. Hlavná terasa je prístupná zo spoločných priestorov a rodina tu trávi v lete každú voľnú chvíľu. Vďaka dômyselnému a zároveň efektnému vonkajšiemu osvetleniu je to možné až do neskorých večerných hodín.

 

mosonmagyar 07

 

Premyslené umiestnenie domu na pozemku dovolilo architektom využiť juhovýchodnú orientáciu na pasívne solárne zisky prostredníctvom veľkoplošného zasklenia. Vonkajší vzhľad domu je zásadne určený tromi materiálmi. Na bielo omietnuté plochy dopĺňa tmavý obklad hrdzavého vzhľadu na fasáde zvýšeného bloku, ktorý vyčnieva v nízkom sklone nad plochú strechu. Tretím materiálom na fasáde je sivastý kameň.

V skratke o projekte:
Adresa: Mosonmagyaróvár 9200, Maďarsko
Pôdorysná plocha: 235 m2 obytná časť + 115 m2 suterén
Pozemok: 1715 m2
Architektonický návrh: TOTH PROJECT ARCHITECT OFFICE
Projektanti: László Tóth, László Papp a Frigyes Schalling
Interiérový dizajn: Ádám Singer and Bernadett Koltai

 

text: Ivona Partmanová
foto: Zsolt Batár

 

Článok bol uverejnený v magazíne SaB máj 2014.

Pin It