19.7.2016

Uprostred bujnej tropickej vegetácie, na kopci nad dedinou Jungut Batu na ostrove Bali, sa týči luxusná rezidencia Vila 353 Degrees North. Poskytuje panoramatický výhľad na oceán, ponad Mount Agung – v súčasnosti neaktívny stratovulkán na východnom konci ostrova. Jej poloha zaručuje výhľad na neustále sa meniace prírodné scenérie, od východu slnka až po západ. Vila je exotickým mixom umenia tradičných balijských rezbárov a súčasného architektonického štýlu.

jodie cooper design bali 01

Ohromujúci interiér zaujme najmä milovníkov dizajnu a estetiky. Slúži ako vitrína súkromnej zbierky majiteľov, obsahujúca ich úlovky z dobrodružných ciest po celom svete. Eklektický mix moderných kúskov tu nájdete hneď vedľa balijských starožitností a marockých pokladov. Najzaujímavejšími kúskami sú sklenené svietidlá, ručne vyrezávané drevené panely či marocké koberce – majitelia v sebe nezaprú cestovateľov.

jodie cooper design bali 02

Kontrast bielych stien a vzorov
Západnú časť vily tvorí otvorený obývací priestor určený na relax. Lemujú ho steny zo skleneným dverami vedúce na terasu pri bazéne. Dvere sa dajú úplne otvoriť (zasunúť) a privádzajú do domu morský vánok, rovnako však môžu zostať zatvorené v čase spustenej klimatizácie. Všetky izby sú orientované tak, aby sa z nich dalo dostať do centrálnej časti, obývačky s veľkou pohovkou, ktorej krémový sedák je vyplnený perím. Na krásnom marockom koberci sú tu položené malé stolíky a taburetky. Rovnaké koberce umiestnila dizajnérka aj do spálne. Raritou je ručne vyrobené svietidlo z rybárskych pascí v obývacej časti, ktoré v podvečerných hodinách zaujímavé tiene vrhá na bielu stenu. Pri výbere farebnosti padla jednoznačná voľba na biele steny. Tie sú akoby maliarskym plátnom, na ktorom ilustruje zariadenie interiéru svoj príbeh farieb, štruktúr a vzorov.

Ručná práca od miestnych rezbárov
Súčasťou hlavného obytného priestoru je kuchyňa otvorená smerom do obývačky. Vstavané spotrebiče a skryté kuchynské príslušenstvo z nej robia miesto, ktoré ani nevyzerá na to, že by slúžilo svojmu účelu. Jej farebnosť ladí s farebnosťou celej vily a nenarúša jej koncept. Dizajnérka sa rozhodla pre tíkové drevo a pracovnú dosku z kameňa. Miestom, kde môže majitelia snívať svoj sen z rozprávok Tisíc a jednej noci je spálňa. Z hlavnej spálne sa naskytá výhľad priamo na horu Mount Agung. Táto miestnosť sa môže pochváliť luxusnou kúpeľňou a záhradnou sprchou, ktoré sú inšpirované Marokom. Spálňa je dekorovaná mosadznými nástennými svietidlami, vzormi na stenách, podlahách a stropoch. Starožitné nočné stolíky pri posteli majú svoj vlastný zaujímavý príbeh. Ide o ručne maľované drevené nádoby na ryžu, aké sa používali v Číne v 19. storočí. Hosťovský apartmán v tejto časti sa otvára do vnútornej záhrady a má samostatnú kúpeľňu. Dominujú mu dekoratívne závesné svietidlá a ručne vyrezávané čelo postele od umelca z dediny Ubud.

jodie cooper design bali 03

jodie cooper design bali 04

Terasa ako stvorená na večierky
Východnú časť tvorí veľký apartmán so vstupom do záhrady. Takisto tu možno nájsť dekoratívne osvetlenie či čelo postele vyrobené z polovice starých dverí; všetko v kontraste s bielymi stenami miestnosti. Miestnosť otočená k oceánu je chilloutovým priestorom s veľkými dennými posteľami. Vila 353 Degrees North bola navrhnutá a zariadená tak, aby prinášala oddych. Ten si majitelia môžu dopriať aj na strešnej terase, ktorá je ideálna na romantické večere pri sviečkach alebo na príležitostné večierky. Nádherný exteriér naplno využíva lokalitu, strešná záhrada a salónik poskytujú panoramatický výhľad, ktorý je snom mnohých fotografov zachytávajúcich východ a západ slnka. Surfisti si odtiaľ môžu prezrieť všetky tri slávne surferské miesta na ostrove – Playgrounds, Lacerations a Shipwreck bez toho, aby čo i len na chvíľu opustili pohodlie domu. Bazén, ktorý pôsobí nekonečne, má rozmery 14 x 5 metrov. Po jeho okrajoch sú lavice na sedenie pre tých, ktorí by sa chceli osviežiť s drinkom v ruke. Okolo bazéna sú umiestnené vaky na sedenie, slnečníky a ležadlá. Len pár krokov od bazéna sa nachádza rozsiahla trávnatá plocha, smerujúca k balijským chrámom. Denné rituály sú totiž dôležitou súčasťou života na ostrove aj celej hindskej kultúry. Vonkajší priestor sa v noci vďaka osvetleniu v marockom štýle mení na pavilón vo farbe diamantov. V súčasnosti vila neslúži len pôvodným majiteľom, ale delia sa o ňu aj s inými cestovateľmi, ktorí za ubytovanie v nej neváhajú zaplatiť stovky eur. K dispozícii sú tri izby s vlastnými (vonkajšími) kúpeľňami pre šesť osôb. Ako napovedajú nadšené recenzie ubytovaných, každá časť, kút či detail tohto domu stoja za samostatnú fotografiu.

jodie cooper design bali 05

text: Sláva Štefancová
foto: Jodie Cooper Design

Článok bol uverejnený v magazíne SaB september/október 2015.

 

 

Pin It