10.10.2016

Študent architektúry Patrik Janoušek sa rozhodol zareagovať na hlavnú nevýhodu súčasnej rodinnej výstavby – nedostatok súkromia vyplývajúci z malých pozemkov a domov osadených príliš blízko seba. V našej rubrike, ktorú pripravujeme v spolupráci so spoločnosťou Ekonomické stavby, predstavuje svoje riešenie tohto častého problému.

es 02 exterier

Veľká časť pozemkov v dnešnej dobe trpí nedostatkom súkromia. Susedné domy sa často nachádzajú veľmi blízko seba, navyše, s oknami nasmerovanými priamo k vám. V prípade domu Lukáš 14 sa takýmto problémom majitelia trápiť nemusia. Polovica obývacej izby s jedálňou a následne celá chodba domu sú zasklené, avšak, orientované do súkromného átria, kam nikto iný nevidí. Aj zvyčajne nepríjemná a temná chodba sa tu stáva svetlým momentom obývacieho priestoru domu. V mieste átria, ktoré je z troch strán ohraničené domom, vzniká súkromná terasa, skrytá pred okolitou zástavbou, takže je ideálna pre pokojné a nikým nerušené posedenie, či už v letných podvečeroch alebo pri raňajkách. Doprostred terasy je možné zasadiť strom a átrium tak ešte viac zútulniť.

 

Átriový dom ponúka jedinečnú možnosť prepojiť interiér domu so záhradou aj v miestach, kde by to u bežných domov znamenalo stratu súkromia.


es 02 obyvak
Obývacia izba

es 02 kuchyna
Kuchyňa


Dom vhodný do mestskej zástavby
Z vizuálneho hľadiska ide o reprezentatívne sídlo s plochou strechou a veľmi moderným výrazom, ktoré je navrhnuté pre mestskú zástavbu. Vo vyššej časť domu sa nachádza obývacia izba s kuchyňou a jedálňou. Spálne a detské izby s kúpeľňami sú ukryté v druhej, kameňom obloženej časti domu, ktorú symbolicky ochraňuje biely „rám“. Presahy bieleho „rámu“ majú aj praktické využitie – čiastočne zatieňujú zasklené plochy a brána tak prehrievaniu v lete, bez nutnosti zaťahovať všade žalúzie. Pri vstupe do domu presah bieleho rámu vytvára šikovné závetrie.

es 02 spalna
Spálňa

es 02 izba
Detská izba

Materiály pre náročných
Použité moderné materiály dávajú domu elegantný vzhľad. Fasádne do hneda prefarbené dosky, kamenný obklad alebo bezrámové zasklenie určite nezostanú bez povšimnutia, ale rozhodne v tom kladnom zmysle slova. Bezrámové zasklenie je výborným detailom, ktoré podporuje ideu átriového domu. Pevné časti zasklenia majú nebadateľný rám a len posuvné časti sú orámované ako pri bežnom zasklení. Výsledkom je dokonalá priehľadnosť sklenených plôch bez rušivých elementov a prepojenie s exteriérom tak dostáva nový rozmer.

es 02 podorys
Dispozícia domu

Prechádzka domom
Dispozícia domu je jasne rozdelená na spoločenskú a súkromnú časť, čo zabezpečuje dobrú funkčnosť a akustické pomery v dome. Do domu sa vstupuje klasicky cez zádverie, kde je umiestnená lavička so skrinkou na topánky a šatníková skriňa. Po pravej strane nájdeme vstup do priechodnej špajze, kam môžeme okamžite odložiť nákup, a to bez nutnosti obchádzať pol domu. Po ľavej strane sa nachádza technická miestnosť s úložnými priestormi. Už samotné zádverie ponúka cez zasklené dvere vizuálny kontakt s najdôležitejším prvkom domu – átriom. V západnej časti domu sa potom nachádza veľká miestnosť s kuchyňou, jedálňou a obývacou izbou. Veľkosť miestností zodpovedá ich funkcii (bude tu prebiehať väčšia časť rodinného života) a bez problémov prijme aj návštevu. Vo východnej časti domu sa nachádzajú dve detské izby s vlastnou nadštandardne vybavenou kúpeľňou, ktorá zároveň tvorí akustickú bariéru oddeľujúcu izbu rodičov. Hlavná spálňa má potom svoju vlastnú kúpeľňu. Ďalej je na okraji chodby umiestnená oddelená toaleta vhodná aj pre návštevy, ktoré tak nebudú musieť chodiť do súkromných kúpeľní domu. Strom uprostred átria môže pôsobiť ako symbol alebo „len“ krásny prírodný prvok prepojený s domom. Pri správnom zvolení typu stromu je zaručená ideálna výška koruny a smer rastu koreňov stromu.

es 02 architekt
Ing. arch. Patrik Janoušek

Absolvent odboru Architektúra a staviteľstvo na ČVUT v Prahe. Jeden semester vyštudoval v rámci programu Erasmus v Dánsku na VIA Horsens University. Teraz okrem iného pôsobí vo firme Ekonomické stavby, kde sa snaží vytvárať predovšetkým dobre fungujúce moderné domy.

 

 

 

 

 

text a foto: Ekonomické stavby

Mohlo by vás zaujímať:
Hľadáte vhodné bývanie? Skúste vidiecky dom s modernou dušou

 

Pin It