20.10.2016

Tento dom by mohol rozprávať tisíce príbehov. Napríklad o tom, koľko času venoval jeho pôvodný majiteľ budovaniu nezvyčajnej knižnej zbierky. A hoci sa s príchodom nových vlastníkov zmenilo bývanie za starými tehlovými múrmi na nepoznanie, srdce domu – a teda to najpodstatnejšie – zostalo zachované.

house of books 01

Michael Foot, bývalý labouristický politik, ktorého si Briti pamätajú ako úžasného rečníka, rebela, žurnalistu i spisovateľa, nikdy neskrýval svoju obrovskú vášeň pre literatúru. Za svojho života dokonca sám napísal takmer dvadsiatku kníh. Jeho záľuba sa prejavila aj v tom, že v centrálnej časti domu vyrástla nevídaná knižnica, ktorá sa stala srdcom rezidencie v Hampstead. Anthony Howard, novinár z britských novín The Telegraph, ktorý Foota navštívil, v jednom zo svojich článkov spomína: „Bol to domov doslova zasvätený knihám – police plné titulov siahali vysoko až k stropu, niektoré knihy zasa ležali po stoloch bez ladu a skladu, alebo sa len tak ponevierali po zemi.“ Pre túto záľubu si Foot od ďalšieho žurnalistu, Alana Watkinsa, dokonca vyslúžil prezývku „starý bibliofil“. Politik zomrel v marci 2010 vo veku 96 rokov.

house of books 03

house of books 04

Footov „Dom kníh“ vzala pod svoje krídla britská architektonická kancelária SHH, aby na žiadosť nových majiteľov – mimochodom, takisto náruživých zberateľov kníh – túto slávnu nehnuteľnosť kompletne zrekonštruovala, samozrejme, so zachovaním jej pôvodného ducha. Knižnica, prechádzajúca všetkými podlažiami a predstavujúca akúsi chrbtovú kosť domu, sa preto stala leitmotívom celého návrhu. Od knižnice a schodiska, ktoré ju obkolesuje, sa logicky odvíjalo všetko ostatné. Za tradičným priečelím sa dnes ukrýva radikálne zmenená dispozícia s rozšírenou zadnou časťou, vizuálne odlíšenou zinkovo-drevenou fasádou a nenápadným hliníkovým rámom, ktorý lemuje sklené výplne.

house of books 05

house of books 06

Hoci samotný dom nepatrí do zoznamu pamiatkových objektov, stavebné povolenie predsa len ovplyvnil fakt, že sa nachádza v chránenej zóne, a tak museli architekti pôvodnú fasádu zachovať. „Do domu sme zasiahli predovšetkým zvnútra, kde sme kompletne prestavali priečky,“ vysvetľuje Stuart McLauchlan, riaditeľ projektu. „Zároveň sme dobudovali novú prístavbu z ocele a dreva tak, aby vkusne doplnila pôvodný objekt domu a nadviazala na existujúcu dispozíciu. Vnútorné usporiadanie miestností, ako aj samotných podlaží či stien je teda úplne nové.“ Súčasný tvar schodiska je na rozdiel od toho starého riešený lineárne a stúpa tesne popri stene, čím sa vytvára väčší priestor pre obytnú plochu. Aby však architekti mohli zrealizovať ambiciózny plán so zachovaním knižnice a novým schodiskom, museli dom zväčšiť nielen zo zadnej strany, ale rozšíriť ho aj zboku.

house of books 07

house of books 08

Hliníková konštrukcia knižnice, ktorá vznikla v spolupráci so štúdiom Square Circle Design a ktorá umožňuje majiteľom prístup do políc z obidvoch strán, je priamo vložená do nového oceľovo-dreveného skeletu. Jej súčasťou sú tenučké oceľové tyče, ktoré plnia nielen estetickú, ale aj ochrannú funkciu zábradlia. Jednotlivé stupienky sú vyrobené z čiernych oceľových prvkov s profilom v tvare obráteného písmena U, ktoré sú priskrutkované na konzolové oceľové nosníky. Zatiaľ čo vonkajšia časť schodov je upravená liatou gumou (takou, aká sa používa aj v priemyselných priestoroch) v žiarivej oranžovej farbe, z vnútornej strany zostávajú „obnažené“, čo dáva schodiskovej šachte vcelku industriálny nádych.

house of books 09

Na najnižšom podlaží tvorí schody pevná preglejková konštrukcia so súvislým liatym povrchom, ktorá pod sebou ukrýva potrebné rozvádzače a kontrolné zariadenia domu. Takisto sa tu nachádza vešiak na kabáty. Súčasťou skeletu knižnice sú aj v sklené dosky, zabudované priamo v podlahe každého poschodia. Okrem toho, že sú ozvláštňujúcim architektonickým elementom, presvetľujú celý dom zhora nadol. Dopomáha im k tomu aj svetlík, ktorý sa nachádza priamo nad schodišťom. Je vybavený automatickým senzorom teploty aj dažďa, takže v prípade potreby sa sám otvorí i zatvorí. Vzdušnému dojmu dáva vyniknúť aj samotná knižnica, ktorá na najvyššom podlaží netvorí súvislú stenu, ale končí vo výške 1,1 metra nad podlahou.

house of books 10

Dostavbu pokrývajú kombinovane čierny zinok a cédrové drevo. Drevené lamely, situované na bočnej strane prístavku, vytvárajú praktickú vizuálnu clonu pred zvedavými zrakmi susedov. Dostavbu dotvára zasklená fasáda s posuvnými dverami a tenkým hliníkovým rámom v čiernej farbe (jeho šírka je iba 22 mm).

house of books 11

Okrem knižnice a schodiska bolo úlohou architektov postarať sa najmä o moment prekvapenia, a to hneď pri vstupe do domu. Návštevníkovi, ktorý by za fasádou očakával klasickú dispozíciu, autori riešenia dopriali nečakaný zážitok – výhľad do záhrady priamo z haly, resp. vstupnej oddychovej lobby. Keďže najnižšie podlažie objektu začína na úrovni záhrady a vstup sa nachádza na druhom podlaží, spoločenská zóna orientovaná do dvora získala impozantný vysoký strop presahujúci dve podlažia. Vďaka nezvyčajnému riešeniu majú domáci už v lobby dokonalý prehľad o dianí v kuchyni a zároveň sa môžu kochať výhľadom do záhrady.

house of books 12

Spálňa rodičov je situovaná na prvom poschodí, zatiaľ čo druhé a tretie podlažie sú vyhradené ostatným spálňam a kúpeľniam. Kuchynská časť s jedálňou, nachádzajúce sa sčasti v dostavbe, sú spoločenským centrom domu. Na úrovni vstupu si okrem oddychovej lobby našla miesto aj kancelária, ktorá majiteľovi umožňuje pohodlnú prácu z domu. Túto časť oddeľujú iba posuvné dvere, takže tu možno všetky miestnosti s výnimkou toalety bez problémov prepojiť do veľkého otvoreného priestoru, ktorého dominantou je práve spomínaná knižnica. Tento dom mal jednoducho šťastie. Získal nových majiteľov, ale neprišiel o svoju výnimočnosť – aj v modernom šate zostal tým, čím bol aj predtým. Domom kníh.

text: Anna Salvová
foto: Alastair Lever

 

 

Pin It