4.7.2013

 

Francúzska spoločnosť Ligne Roset začínala vcelku nenápadne, ako továreň na slnečníky. Dnes je synonymom pokroku a inovácie vo svetovom nábytkovom dizajne. Za všetko hovorí aj 40. výročie ikonického kresla TOGO, ktoré dodnes patrí k najpredávanejším modelom značky.

 

LigneRoset 01

 

Jednou z kľúčových osobností rodinného podniku, Jean Roset, bol človekom, ktorý predbehol svoju dobu. Začal kreatívne spolupracovať s architektmi a dizajnérmi, vďaka čomu zabezpečil, že jeho sortiment ponúkal zakaždým niečo nové, moderné a jedinečné. Keď sa zoznámil s dizajnérom Michelom Ducaroyom, nastala v histórii značky prevratná zmena, a to nielen v oblasti podnikania. Michel Ducaroy pôsobil na palube firmy Roset od roku 1960. Pod taktovkou investigatívneho dizajnéra vzniklo dokonca projekčné oddelenie a testovacie štúdio, kde sa skúmali technické riešenia pre tvorbu nových kúskov.

 

LigneRoset 06

LigneRoset 02LigneRoset 03

 

Revolučné riešenie menom TOGO
V čase, keď sa ostatné nábytkárske domy zaoberali pevným rámom, Michel Ducaroy priniesol ako dizajnér revolučné riešenie vyrobené výhradne z peny, a tak aj nové možnosti tvarovateľnosti a skutočný funkčný ergonomický zážitok. Stroje v továrni Briord sa inovovali o mechaniky zabezpečujúce rezanie peny, strečing či polstrovanie. Jedným z najvydarenejších výsledkov tohto pokroku je kreslo TOGO, ktoré uzrelo svetlo sveta v roku 1973. „Hlavnou inšpiráciou pre dizajn modelu TOGO bola mäkká ohýbateľná tuba zubnej pasty," prezradil sám Michael Ducaroy. Rok po uvedení kresla na trh mu udelili prestížnu cenu René-Gabriela. Tajomstvo dokonalého zážitku sa skrýva v jeho štruktúre, ktorá kombinuje tri peny rôznych hustôt, a vo veľkoryso prešívanom čalúnení. Dominantným výrazovým prvkom modelu je jeho tapiséria, vyformovaná v konkrétne definovaných záhyboch.

 

LigneRoset 05

 

LigneRoset 04

 

Štyri roky Ligne Roset na Slovensku
Pri príležitosti svojich štvrtých narodenín si významné jubileum kresla TOGO pripomenul aj showroom Ligne Roset Bratislava. Za účasti vzácnych hostí, Patrice Bertha, riaditeľa Ligne Roset, a prevádzkového riaditeľa Olivera Sieversa, spolu s Ing. arch. Jurajom Jančinom, zástupcom Ligne Roset Bratislava, predstavili slovenským zákazníkom a dizajnovým nadšencom nový model v rodine TOGO.

 

LigneRoset 07

 

Svetový dizajn nájdete na adrese:
Showroom Ligne Roset
Apollo Business Center II
Blok F , Prievozská 4
Bratislava 821 09
Telefón: +421 2 3212 1040
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.


www.ligne-roset.sk

 

text a foto: LIGNE ROSET

 

 

 

 

 

 

Pin It