4.7.2013

 

Často si kladieme otázky, aké jedlá máme v obľube, či ako ich pripravujeme. Rovnako dôležitý je však i výber kvalitného stola. Práve pri ňom sa stretávame, aby sme si pochutnali na kulinárskych výtvoroch, či už sme doma, alebo v reštaurácii. Stabilné miesto si vo svete dizajnu dlhodobo drží drevo, a to vďaka svojej prirodzenosti a kráse, ktorá nikdy nevyjde z módy.

 

Karpis 01

Spoločnosť Karpiš Nábytok na výstave Nábytok a bývanie 2013

 

Spoločnosť Karpiš Nábytok sa už celých dvadsať rokov venuje výrobe jedálnych a spoločenských stolov s nadčasovým dizajnom, vďaka čomu sa zaradila medzi popredných producentov v tejto oblasti. V jej portfóliu nájdete bohatú ponuku solitérov v širokej palete odtieňov a s rôznymi systémami rozťahovania. Kľúčový artikel firmy v súčasnosti predstavujú stoly z masívneho dreva, medzi ktorými vedie úprava z drevín ako buk, buk jadro, dub, orech a čerešňa.

Karpis 03 Stol XKarpis 04 Stol Z

Masív nahráva aj trendu súčasného dizajnu, ktorý nezriedka čerpá inšpirácie práve z prírody. Medzi najnovšie a veľmi obľúbené produkty patria masívne stoly v úprave takzvaným „kartáčovaním". Takéto kusy sa môžu upravovať morením farbou alebo olejom. Často sa však používa aj kombinácia kartáčovaného plátu s nohami morenými alebo upravenými bielou farbou. Finalizácia olejom má v prípade kartáčovaných stolov najväčší efekt, pretože náter vsiakne dovnútra a zdôrazní farbu dreva. Používateľ môže oceniť i nenáročné ošetrovanie týchto produktov.

Karpis 04 Museum IIKarpis 05 Museum III

 

Pokiaľ sa na stole objaví napríklad ryha, stačí ju z plochy odstrániť jemným brúsnym papierom a povrch znova pretrieť špeciálnym ošetrovacím olejom. Ten sa nanáša vo veľmi jemnej vrstve, nechá sa pôsobiť niekoľko hodín, napríklad cez noc, a nakoniec sa zvyšok oleja nasucho vytrie. Olej sa dá použiť aj v prípade, keď sa na povrchu stola objavia nežiaduce fľaky. Úprava kartáčovaním vynikne najmä na väčšej ploche, preto sa často používa v prípade veľkých stolov. Preferuje sa síce prírodné svetlé drevo s transparentným olejom, populárne sú však aj stoly v úprave starého nábytku, pri výrobe ktorých sa používa čierny olej.

 

Karpis 06 DorothyKarpis 07 Marco C

 

text: Karpiš Nábytok, s. r. o.
foto: archív firmy a redakcia

 

 

Pin It