13.3.2015

 

 

Pripravili sme pre vás prehľad toho najlepšieho, čo ponúka aktuálna výstava Nábytok a bývanie 2015. Navštíviť ju môžete aj cez víkend!

 

Exkluzívne u nás
Ručne vyrábaný nábytok, dizajnové doplnky, spojenie tradícií s futuristickým dizajnom – diela mladého umeleckého stolára Davida Zábojníka, tvoriaceho pod značkou Freestyle furniture, si môžete do nedele pozrieť exkluzívne v stánku nášho vydavateľstva. Produkty vytvárajúce novú estetickú a materiálnu hodnotu zaujali mnohých okoloidúcich. David študoval strednú školu na vychýrenej nábytkárskej škole v Pravenci a svoju kariéru začal spoločne s Danielom Karpišom. Neskôr sa ich cesty rozdelili, pričom každý dnes pôsobí vo vlastnej firme s nezameniteľným a ľahko rozpoznateľným rukopisom.
Kde: hala M3, stánok č. 1

 

Freestyle Furniture 2

 

 

Freestyle Furniture 1 Freestyle Furniture 4

 

Freestyle Furniture 3

 

Zvodná „lejdy" do vašej jedálne
Medzi dlhoročnými vystavovateľmi veľmi príjemne prekvapila spoločnosť Karpiš Nábytok, ktorá okrem novej korporátnej identity a loga zmenila po takmer dvoch dekádach aj umiestnenie expozície. Musíme priznať, že v hale M3 (vedľa Fóra dizajnu) to jej novým produktom naozaj svedčalo. Okrem svojich stálic predstavila návštevníkom aj absolútne novinky, ktoré svojím tvaroslovím naznačili úplne nový pohľad na spracovanie masívneho dreva. Neprehliadnuteľný bol najmä stôl Lejdy s variáciami vyhotovenia nôh Lucanus a Krok, ktoré navrhol Michal Staško, prvý slovenský dizajnér ocenený prestížnou Red Dot Design Award. Nohy stola Lejdy, ako napovedá samotný názov, kopírujú línie ženskej nohy. Zvodný feminínny charakter solitéru podčiarkuje aj červená farba, ktorá zároveň naznačuje nový trend úpravy dreva kolorovaním. Milovníkov ultratenkých línií pre zmenu poteší stôl Tenky, ktorý vďaka zrezaniu hrán na stolovom pláte vzbudzuje veľmi subtílny dojem. Tento prvok sa opakuje aj na vnútornej ploche nôh, čo ešte viac prispieva k harmonickému vzhľadu celého stola.
Kde: Pavilón M3, stánok č. 5

 

karpis 1

Zakladateľ spoločnosti Karpiš Nábytok, Alojz Karpiš, pri stole Lejdy

 

karpis 2

 

 

karpis 3

 

V Kremnici nepília o dušu
Úspešný dizajnér Ivan Čobej si našu našu redakciu našiel čas napriek zaneprázdnenosti a chorobe. To ešte netušil, že už o pár hodín bude držiteľom ceny čestného hosťa výstaviska Michala Staška. Ako nás informoval, jeho expozícia už tradične zložená zo solitérov by sa mohla budúci rok dočkať novej koncepcie. Dizajnér sa chce verejnosti predstaviť hlavne ako tvorca komplexných interiérov. Každá kolekcia prešla náročným procesom, preto nepatria výrobky značky Brik k najlacnejším. Ako povedal Ivan Čobej „v Kremnici nepília o dušu ako konkurencia". Nábytok z Briku by sme našli nielen v domoch a bytoch, ale aj v kanceláriách a hoteloch. Poslednou spoluprácou s hoteliermi bola realizácia interiéru hotela, ktorú firma ukončila koncom roka 2014, tesne pred Vianocami.
Kde: hala M3, stánok č. 18

 

Brik 3

 

 

Brik 1

Šéfredaktorka magazínu SaB, Sláva Štefancová (prvá zľava), a media manažérka magazínu SaB, Eva Kuzmová, v družnej debate s dizajnérom Ivanom Čobejom.

 

Brik 2

 

Prví na svete, ktorí ladili dvere...
Firma WENS door z Prievidze nenechala ani tento rok nikoho na pochybách, že patrí k najinovatívnejším slovenským vystavovateľom. Mnohých návštevníkov pritiahli do expozície dvere od renomovaného slovenského dizajnéra Michala Staška, ktoré pripomínajú xylofón. Hravý dizajn vznikol podľa slov autora vcelku intuitívne pri komunikácii s klientom. Spoločnosť ocenila návrh, ktorý dokázal posunúť hranice formálneho a materiálového stvárnenia do zvukovej roviny. Veľkú výzvu pritom predstavovalo aj samotné ladenie tónovej stupnice. Súčasťou „kľučky" je drevená hracia palička, úderom ktorej vydávajú jednotlivé drievka rozličný zvuk. My sme sa však pristavili aj pri „deravých" dverách, ktorých inšpirácia sa odvíja od spomienky konateľa firmy, Miroslava Zlochu, na pobyt v Denveri. Zaujala ho tu stolička so zaujímavým uložením drevených elementov. Na dverách sú zámerne vytvorené a náhodne usporiadané úzke škáry rôznej veľkosti, pričom horná a dolná hrana majú nesúvislé zúbkovité ukončenie, vďaka čomu dvere navodzujú dojem siluety veľkomesta. V expozícii však môžete obdivovať aj bezfalcové vyhotovenia dverí, ktoré sú zapustené do zárubne.
Kde: Pavilón M3, stánok č. 6

 

wensdoor4

 

 

wensdoor2 wensdoor3

 

wensdoor1

 

Jedinečný dizajnový start-up
Na výstave nás zaujal start-up projekt Designspot.sk so širokou ponukou originálneho nábytku, svietidiel a interiérových doplnkov od slovenských a českých dizajnérov. V novom e-shope dostanete okrem možnosti nákupu pôvodného dizajnu aj informácie o jednotlivých produktoch či ich autoroch. Nápad skrsol v hlave architektky Anny Králikovej, ktorá hľadala možnosti, ako na jednej strane uľahčiť propagáciu našich tvorcov a na druhej strane zjednodušiť prácu architektov pri vyhľadávaní kúskov z domácej tvorby. Na výstave nájdete napríklad nádherné geometrické tapety štúdia Guapa, fazetový keramický servis od dizajnérskej trojice Vjem či vynovené kreslá z 50. a 60. rokov od českej návrhárky Kamily Velinskej.

Kde: hala M3, stánok č. 15

 

designspot1

 

designspot2

 

pripravili: Sláva Štefancová, Anna Salvová
foto: redakcia

 

 

 

 

Pin It