17.4.2015

 

 

V řadové výstavbě typizovaných rodinný domů u Prostějova vytvořili architekti z ateliéru Fandament Architects exteriérové úpravy a interiér novostavby, která se tehdy nacházela ještě ve fázi hrubé stavby. Zvenku typizovaný dům je ale přeci jen něčím netypický.

 

fandamental 01

 

Rodinný dům se nachází v nově vzniklé lokalitě určené pro výstavbu rodinných domků u Prostějova. Majitel domu se rozhodl pro velmi osobité pojetí interiéru. Architekti pro něj zpracovali kompletní dokumentaci interiéru, včetně zahradních a sadbových úprav. V exteriéru vznikl nový zahradní domek, přístřešek, ve kterém je ukrytá venkovní kuchyně s posezením a sauna. Zahradní domek je navržený tak, aby poskytoval soukromí a úkryt před povětrnostními podmínkami. Zároveň je situovaný do východního rohu zahrady, tím se nabízí otevřený pohled z krytého posezení na zahradu rodinného domu. Relaxační atmosféra přístřešku vyzařuje do celé zahrady. Jeho umístění je navrženo tak, aby byla ponechána co největší plocha zahrady domu.

 

fandamental 02

 

Dům je navrhnut jako jednopodlažní objekt s obytným podkrovím se sedlovou střechou. Vstupem ze severní strany objektu se dostáváme do zádveří a do vstupní haly. Odtud je přístup do hlavní společenské místnosti s jídelnou a kuchyní. Z obývacího pokoje a pracovny bude přes francouzská okna zajištěn vstup na terasu domu a do zahrady. V prvním patře se nachází také pracovna a technická místnost. Ve druhém podlaží se nachází dva pokoje, ložnice, koupelna a šatna. Součástí domu je i dvougaráž pro dvě osobní auta.

 

fandamental 03

 

V interiéru záměrně není použito příliš mnoho různých materiálů a barev. Koncept je založen na materiálové jednoduchosti a střídmosti. Prosvětlený interiér je bez nepřiměřených zbytečností, které by rušily jeho čistý a lehký dojem. Přírodní barvy a materiály jsou v kombinaci s bílou barvou a světlými odstíny. Ušlechtilé exkluzivní materiály jsou vybírány na základě dobrého vkusu majitele. V kuchyni se vyjímá pracovní deska z umělého kamene. Obložení zadní stěny je z lakovaného skla Lacobel v bílé barvě, doplněno o podsvícení.

 

prostejov_01.jpg prostejov_02.jpg prostejov_03.jpg prostejov_04.jpg prostejov_05.jpg prostejov_06.jpg prostejov_07.jpg prostejov_08.jpg prostejov_09.jpg prostejov_10.jpg prostejov_11.jpg prostejov_12.jpg prostejov_13.jpg prostejov_14.jpg prostejov_15.jpg prostejov_16.jpg prostejov_17.jpg prostejov_18.jpg prostejov_19.jpg prostejov_20.jpg

 

Kuchyň je prodloužená světelnou linkou podsvícené niky až do jídelní části. Spodní skŕíňky jsou bílé a lakované ve vysokém lesku, horní skříňky i nábytek zdobí dýha z indické jabloně. Propojení kuchyně s jídelnou dřevěnou stěnou se plynule táhne až do společenské části.
Železobetonový strop (lakovaný) v obývacím pokoji je pohledově přiznaný na přání majitele. Surovost betonového stropu kontrastuje s čistou podlahou, přičemž dva rozdílné prvky jsou propletené dřevem. Bílá litá podlaha je sjednocená s chodbou. Pokoj pak doplňujě krbová vložka s výsuvem a elevizní stěna z dýhy indické jabloně.
V koupelně se nábytek z dýhy snoubí s bateriemi Axor od Patricie Urquioly. Sprchový kout chrání celoskleněné dveře, kde tradiční hliníkový rám byl zaměněn za skleněný rám vyroben z tvrzeného skla o síle 13 mm, čímž zajišťuje stabilitu sprchových dveří stejně tak jako hliníkový rám. Toalety jsou od umyvadla oddelené nábytkovou částí.
Místnost směřuje ke krásné onyxové stěně ve sprchovém koutu, která prosvětluje a energicky nabíjí celou koupelnu.
Veškerý nábytek v ložnici, včetně okenního parapetu, je materiálově sjednocený, a to olivovou dýhou. Architekti se při navrhování inspirovali konceptem olivového háje.

 

Rodinný dům Prostějov
Interiér rodinného domu a exteriérové úpravy (dopracování novostavby)
Autor: Fandament Architects s.r.o.
Adresa: Prostějov
Realizace: 2011 – 2014

 

zdroj: Fandament Architects
foto: Ing. arch. Jakub Holas