26.12.2015

Pojem škandinávsky dizajn bol prvýkrát použitý v roku 1951 na výstave v Londýne. Vo svete ho preslávil najmä fínsky architekt Alvar Aalto, ktorý sa zaujímal aj o dizajn nábytku. Na fenoméne škandinávskeho dizajnu majú však veľkú zásluhu aj dánski dizajnéri. Predstavujeme vám redakčný výber tých najlepších a najzaujímavejších firiem.

 

Blå Station
Švédka rodinná firma vyrába netradičný nábytok pre verejné interiéry, ako sú hotely či reštaurácie. Darí sa jej dokonca aj v Japonsku, preto pre ňu pracujú aj japonskí dizajnéri. Spoločnosť vznikla z túžby dizajnéra vyrábať nábytok, o ktorom bol presvedčený, že má svoje miesto na trhu. Tou osobou bol Börge Lindau. Dnes podnik vedú jeho dcéry.

ikony1 01 blastation

ikony1 02 blastation

 

By Lassen
Dvaja najvýznamnejší dánski architekti – Mogens Lassen (1901 – 1987) a Flemming Lassen (1902 – 1984) založili rodinný podnik, ktorý aj po ich smrti nesie odkaz pre ďalšie generácie. Ten vychádza z kombinácie krásy, elegancie, kvality a funkčnosti.

ikony1 03 bylassen

ikony1 04 bylassen

 

Carl Hansen & Søn
Značka z roku 1908 je úzko spätá s významnou postavou dánskeho modernizmu, s dizajnérom Hansom J. Wegnerom. Zakladá si na funkčnosti, elegancii a symetrii. Niektoré kúsky vyrába nepretržite viac ako 60 rokov.

ikony1 05 carlhansen

ikony1 06 carlhansen

 

FREDERICIA
Výrobe nábytku sa táto dánska spoločnosť venuje už 104 rokov. Aj vďaka tomu sa sústreďuje na hĺbku myšlienky, a nie na masovosť či nasledovanie trendov. Táto filozofia jej priniesla pozíciu jedného z najúspešnejších producentov dánskeho nábytku. Klasické kúsky tejto značky nájdete v kráľovskom paláci, tvorbu mladých návrhárov zasa v moderných verejných priestoroch.

ikony1 07 fredericia

ikony1 08 fredericia

 

text: Sláva Štefancová
foto: archív firiem

Celý článok nájdete v magazíne SaB apríl 2015.

 

 

Pin It