Urobte z vášho domu miesto, ktoré bude Instagram milovať

Boom sociálnej siete Instagram priniesol aj do oblasti architektúry a interiérového dizajnu nový fenomén: ľudia začali vyhľadávať miesta, ktoré sú „instagrammable“. Teda také, ktoré vyzerajú skvelo na fotkách a vytvárajú dokonalú kulisu pre túto vizuálnu sociálnu sieť. Prinášame niekoľko tipov, ako si aj z vášho domu môžete urobiť dokonale „instagrammable“ miesto.

 

Mileniálom, teda ľuďom narodených približne v 80-tych a 90-tych rokoch, už nestačí len trendové bývanie. Čoraz viac z nich si zakladá na tom, aby bolo vizuálne príťažlivé, pôsobilo útulne a zároveň štýlovo. Jednoducho, aby vyzeralo dobre aj na fotkách na Instagrame. Samozrejme, presne takéto miesta vyhľadávajú aj pre posedenie na kávu a dokonca sa to stáva jedným z dôležitých kritérií aj pri výbere hotela a dovolenky. Keďže cestovanie zrejme bude ešte nejaký ten deň pasé, vybrali sme pre vás niekoľko tipov, ako si vytvoriť instagrammable miesto z vlastného bývania.

Kuchyňa, miesto, kde štýloví ľudia varia štýlové jedlo

Podľa štúdie, ktorú realizovalo Houzz Kitchen Trends, je u mileniálov top farbou pre kuchynskú stenu šedá – ideálne v kombinácii s bielym nábytkom. Ten v kuchyni preferujú všetky vekové skupiny, ale práve dvadsiatnici a tridsiatnici ho najradšej dopĺňajú aj o bielu zástenu. O tom, ako výborne vyzerá korok v kuchyni, sme už písali v predchádzajúcom článku. Ale pozor, neutrálne tóny nesmú pôsobiť nudne. Dôležité sú „cool“ prvky a detaily, napríklad pracovné dosky. Stálicami sú žula a kremeň, ale dnes už je možné siahnuť aj po dreve či – pre industriálny dojem – napríklad po betóne (s adekvátnou povrchovou úpravou).

 

Urobte z vášho domu miesto, ktoré bude Instagram milovať

Kuchyňa so zástenou, na ktorej je veľmi žiadaný geometrický vzor.

 

Lacnejším a rýchlejším variantom, ako pre oko zatraktívniť kuchyňu sú doplnky. Nábytok a steny v prírodných farbách často ozvláštni napríklad výrazný servírovací stolík (na ktorom sa navyše skvelo fotí hotové jedlo), alebo väčšie hrnce či panvice. Výbornú službu na fotke urobia napríklad tie s medeným povrchom. Aj na našom trhu sú už však dostupné panvice s netypickým vzhľadom inšpirovaným prírodou. Štruktúrou sa korpus panvice podobá na kameň, rukoväť je imitáciou dreva.

 

Urobte z vášho domu miesto, ktoré bude Instagram milovať

Často je to o detailoch. Neutrálne farby nábytku kompenzujú výrazné doplnky. 

Urobte z vášho domu miesto, ktoré bude Instagram milovať

Panvica v prírodnom prevedení. Foto: drevonax.sk

 

Namaľujte len časti stien

Portál millenialmagazine.com odporúča siahnuť po nábytku, ktorý je viac ako čokoľvek iné pohodlný. A to predovšetkým v obývačke, kde počas dňa trávime väčšinu času. Stávkou na istotu budú modulárne pohovky, ktoré si môžete vyskladať podľa vlastných predstáv a navyše vytvárať z nich stále iné kompozície. 

Britský portál hertsad.co.uk zasa odporúča rýchly a efektný spôsob, ako osviežiť priestor – maľovanie. „Choďte o krok ďalej a použite ho na definovanie konkrétnej oblasti, architektonického prvku alebo na vytvorenie charakteru v inak nevýraznej miestnosti,“ cituje web interiérovú dizajnérku Kristine Hall. Čo to presnejšie znamená? Napríklad nebáť sa tmavšej farby len v okolí okien, vďaka ktorej vynikne zeleň za nimi či výraznej farby napríklad na ráme veľkého zrkadla, pokojne aj polovicu nabielo v kontraste s čiernou, tak ako to má doma aj sama dizajnérka.

 

Posteľná bielizeň môže byť novým šatníkom

Ďalším zaujímavým tipom je zamerať sa na posteľnú bielizeň. Nebojte sa kombinovať tak, ako pri samotnej móde: teda zladiť samostatne obliečku na vankúš a samostatne na perinu. Vzor s jednofarebným variantom, bavlnu so saténom...  Na tomto poli sa dá naozaj vyhrať dostatočne na to, aby spálňa pôsobila absolútne jedinečne a odrážala charakter majiteľa. 

 

Urobte z vášho domu miesto, ktoré bude Instagram milovať

Z posteľnej bielizne môžete vytvoriť druhý "šatník" – na vankúšoch, perinách a prehozoch kombinovať farby a vzory. 

Nielen v spálni, ale prakticky v akejkoľvek miestnosti sa oplatí siahnuť po jednom výraznom, odlišnom, charakteristickom kúsku. Môže to byť umelecké dielo, vintage kúsok alebo nejaký prvok vlastnej výroby. Na Instagrame je nutné v záplave rôznych fotiek vyniknúť originalitou. Často je takýmto originálnym a vlastným prvkom „galéria“ z najkrajších fotiek – rôzne veľkosti a mix viacerých farieb rámov sa postarajú o to vizuálne zaujímavý efekt. 

Pin It