3.4.2013

 

Kuchyňa funguje v mnohých rodinách ako druhá obývačka. Spájaním kuchynského a obývacieho priestoru vznikajú nové požiadavky na celkový dizajn kuchynskej linky.

 

Daniela 01

 

Tomu sa treba prispôsobiť už v štádiu plánovania novej kuchyne. „Kladieme dôraz na výber vhodných materiálov, aby v danom priestore vytvorila kuchynská linka dojem kompaktnosti s obývacím priestorom nielen po vizuálnej stránke, ale aj po stránke funkčnosti. Kuchynská linka sa vo svojej podstate mení na kus obývacieho nábytku. Túto funkciu najlepšie splní iba kuchyňa vyrobená na mieru, alebo atypická kuchynská linka projektovaná vyslovene podľa estetických a ergonomických požiadaviek zákazníka," prezradil Ľubomír Popelák, spolumajiteľ firmy Daniela Interiér.

 

Daniela 02 Daniela 03

 

Spôsob, ako sa odlíšiť
Ako doplnil, výhodou kuchynskej linky na mieru je hlavne možnosť výberu veľkého množstva materiálov, od klasickej drevotriesky až po exotické dyhy, alebo farebného vyhotovenia vo vysokom lesku. Zákazník má možnosť odlíšiť svoju kuchyňu od ostatných na trhu, pretože výrobcovia nie sú limitovaní sektorovými skrinkami. Každá takto vyrobená kuchynská linka sa stáva originálom. Pri zariaďovaní kuchyne je veľmi dôležité zónovanie tejto miestnosti. Architekt vie zákazníkovi poradiť nielen s výberom materiálov a spracovaním grafického návrhu, ale aj s rozvrhnutím pracovných zón v kuchyni tak, aby sa dodržala ergonómia kuchynskej linky. „Výroba na mieru nám ponúka v tomto smere veľa možností. Či už ide o výšku pracovnej plochy, odvíjajúcej sa od výšky postavy zákazníka, alebo samotného pravidla projektovania kuchýň, ktoré vychádza z rozmiestnenia pracovných zón do pomyselného trojuholníka, pričom umývacia zóna by mala byť umiestnená uprostred – medzi zónou varenia a odkladacou zónou. Pri navrhovaní odkladacej zóny ponúkame rôzne výsuvné a ukladacie systémy," povedal Ľ. Popelák.

 

Aj dizajn je dôležitý
Zákazníci jeho kuchynského štúdia majú najväčší záujem o kuchynské linky v tvare písmena L, prípadne doplnené o kuchynský ostrovček. Táto požiadavka vychádza hlavne z trendu prepojenia kuchynského priestoru s obývacím. Kuchynský ostrovček umožňuje podľa Ľ. Daniela 04Popeláka lepšiu variabilitu pri navrhovaní pracovných zón. Ostrovček sa dá, samozrejme, doplniť aj o barové sedenie, ktoré kuchynskej linke dodá ďalší rozmer funkčnosti. „Veľký dôraz sa kladie hlavne na funkčnosť a dizajn kuchyne. Kuchynská linka je vnímaná ako dizajnový kus nábytku. Vo veľkej miere sa začalo používať na zásteny sklo s potlačou, ktorú si môže zákazník vybrať z ponuky štandartných grafík, alebo si ju môže navrhnúť aj sám. Pretrváva trend kuchynských liniek vo farebnom vyhotovení z vysokého lesku. Prípadne v kombinácii exotickej dyhy a lesku. Prepojenie kuchynského priestoru s obývacím nám ponúklo nové možnosti. Veľmi častou požiadavkou klientov je zladenie priestoru prostredníctvom trendových obkladov stien z dyhy alebo lesklého materiálu a výroba samotného obývacieho nábytku. Práve obklady stien sú v poslednej dobe žiadaným prvkom. Ponúkajú nám pestrú škálu možností, ako dotvoriť kuchynský priestor. Prípadne do obkladu zakomponovať aj interiérové dvere," zakončil svoje rozprávanie Ľubomír Popelák.

 

text: Sláva Štefancová
foto: Daniela Interiér

 

 

 

 

Pin It