24.7.2015

 

 

Pravidelné čistenie domácich spotrebičov je pre väčšinu z nás samozrejmosť, ale na odsávač pár často neúmyselne zabúdame. On však nepochybne potrebuje našu starostlivosť, aby si mohol dôsledne plniť svoju funkciu. Takáto údržba vám zaberie len niekoľko minút. Ako na to?

 

gorenje odsavace 01

 

Pri čistení odsávača pár sa najskôr zamerajme na kovový filter, ktorý zachytáva mastnotu. Ten možno jednoducho vybrať a umyť. Výrobcovia ho odporúčajú čistiť jedenkrát mesačne. Použite na to bežné čistiace prostriedky, alebo si to uľahčite a umyte ho v umývačke riadu. Vtedy zvoľte krátky umývací cyklus s nízkou teplotou. Odsávače pár s recirkuláciou, ktoré okrem zachytávania mastnoty disponujú aj filtračnou funkciou na redukciu pachov z varenia, majú zabudovaný aj uhlíkový filter. Ten čistite ideálne v dvojmesačných intervaloch podobným spôsobom ako kovový filter - pomocou bežných čistiacich prostriedkov alebo v umývačke riadu. V prípade, že si vyberiete umývačku riadu, odporúčame navoliť kompletný cyklus umývania pri teplote 65 °C, samozrejme, bez ostatného kuchynského riadu.

 

gorenje odsavace 02

Uhlíkový filter

 

Uhlíkové filtre treba pred opätovným použitím dôkladne vysušiť. Na to môžete využiť ďalší domáci spotrebič. Filter vložte do rúry na pečenie a navoľte teplotu 100°C. Po 10 minútach bude filter vysušený a pripravený na použitie. Uhlíkový filter má však obmedzenú životnosť. Ak sa jeho vnútorná vložka pri manipulácii alebo čistení poškodí, treba ju vymeniť. Inak sa odporúča jej výmena jedenkrát za tri roky.
Vonkajší povrch odsávača pár je vhodné čistiť jemnou handričkou pomocou bežných čistiacich prostriedkov alebo špeciálnych prípravkov na to určených. Avšak, pozor, nikdy na to nepoužívajte prípravky s obsahom drobných abrazívnych častíc či s obsahom alkoholu.

 

gorenje odsavace 03

Čistenie filtra v umývačke riadu

 

zdroj: Gorenje

 

 

Pin It