26.5.2016

V rámci satelitného podujatia benátskeho Bienále architektúry pod názvom Kitchen Home Project predstavilo svetoznáme holandské architektonické štúdio MVRDV jednu z najnetradičnejších kuchýň na svete – plne transparentný systém, ktorý je svojráznym riešením hlavného zadania – naznačiť možný budúci vývoj domáceho prostredia.

infinity kitchen 01

Infinity Kitchen (Nekonečná kuchyňa), ako svoj projekt tvorcovia pomenovali, predstavuje kompletne zasklený varný priestor, ktorého cieľom je zamyslieť sa nad našimi stravovacími návykmi. A to tak, že celá príprava jedla bude doslova fyzicky transparentná. Okrem toho, že koncept je poctou celému procesu kulinárskeho umenia, snaží sa zvýšiť povedomie o všetkých činnostiach, ktoré sa v kuchyni odohrávajú. Napríklad tým, že ukáže, koľko jedla skladujeme, koľko odpadu pri varení vytvoríme, či koľko nečistôt sa na povrchu našich gastronomických zákutí v skutočnosti ukrýva. „Keď si predstavíme, že všetko je zrazu priehľadne čisté a viditeľné, nie je to len jedlo, ktoré vypĺňa tento priestor, ktoré mu dáva farebnosť,“ vysvetľuje Winy Maas, spoluzakladateľ MVRDV. „Nemôže nás to povzbudiť k tomu, aby sme skutočne jedlo milovali, aby sme jedli zdravšie, aby sme ho dokonca vnímali viac sexy?“

infinity kitchen 02

infinity kitchen 03

Priehľadné povrchy, police, kredenc, batérie a riady ponúkajú nový pohľad na prípravu jedla, na jeho uchovávanie a všetky procesy, ktoré s ním súvisia. V nekonečnej kuchyni sa tieto činnosti zrazu dostávajú do centra záujmu, pričom celý koncept umožňuje používateľovi sledovať ich a vykonávať oveľa efektívnejšie. Ako ďalej vysvetľuje Winy Maas, túto kuchyňu vníma v prenesenom význame ako sen – ako časť priestoru, ak nie aj celého mesta, ktoré je transparentné a vďaka tomu oveľa prístupnejšie. „Predstavte si, že nielen kuchyne, ale aj steny medzi susedmi by boli priehľadné, v meste by sa vytvorili nekonečné perspektívy, ktoré by do nášho klaustrofobického sveta vniesli nový pohľad a nasmerovali ho k horám alebo pobrežiu,“ dodáva architekt.

infinity kitchen 04

infinity kitchen 05

Expozícia Kitchen Home Project, ktorú inicovala Weng Ling, zakladateľka a riaditeľka Centra umení v Pekingu (BCA), zahŕňa aj prácu japonského architekta Kenga Kumu či mediálneho umelca Au Yeung Ying Chai. V Benátkach bude prístupná verejnosti až do 30. septembra 2016.

Pozrite si video Infinite Kitchen

text: Anna Salvová
zdroj: Designboom
foto: Martin Rijpstra, ©MVRDV

 

 

 

Pin It