8.8.2013

 

Vysnívaná kúpeľňa je taká, ktorá vás ráno preberie a večer zbaví napätia, ktoré sa zozbieralo počas dňa. Na veľtrhu ISH vo Frankfurte nad Mohanom predstavili tri koncepty moderných kúpeľní – Kúpeľňa v bubline, Rušná kúpeľňa a Kúpeľňová (r)evolúcia. Nájdete medzi nimi tú vašu?

 

Revolucia v kupelni 01

Keramag, Antonio Citterio

 

Ako prvý vám predstavujeme koncept Rušnej kúpeľne. Kedysi sme si zvykli zatvárať za sebou dvere do tejto miestnosti. Dnes je kúpeľňa inovovaným priestorom, ktorý hrá tú istú úlohu ako hammam – miesto stretnutia a oddychu.

 

ISH13 VDS T1 0101

 

Architekti a dizajnéri sa pri navrhovaní kúpeľne stretávajú s otázkou – vytvoriť miesto, ktoré zodpovedá našim ideálom, alebo sa upriamiť na naše potreby? Prepájanie priestorov a otvorenie kuchyne smerom do obývačky má svojho nástupcu.

 

4.2 - Kaldewei Cayono - Alpine White top view with anti-slip finish 300
Novinka predstavená na veľtrhu ISH vo Frankfurte – vaňa Cayono, ktorá má ambície stať sa klasikou. Presvedčila nás moderným dizajnom, kvalitou a atraktívnym pomerom cena/výkon.

 

Návrhy odvážnych architektov vykreslili kúpeľňu ako miesto otvorené do spálne, záhrady či priamo do obývacieho priestoru. V praxi však netreba zachádzať až tak ďaleko. Stačí, ak sa kúpeľňa stane miestom plným aktivity, ktoré pulzuje životom. Priestor každodennej rutiny, podobne ako kuchyňa, je miestom sociálnych kontaktov – nestaráme sa v nej len o seba, ale aj o iných. Čistíme deťom zuby, umývame partnerovi chrbát vo vani, podávame zabudnuté uteráky do sprchy, pomáhame rodičom alebo starým rodičom do vane...

 

emote dornbracht226 Inipi B supercompact 2 Duravit

Vľavo: Batérie eMote od výrobcu Dornbracht majú valcovité telo a oblúkové výtokové rameno. Ich zaujímavosťou je ovládanie infračerveným lúčom. Nemajú klasickú páku ani vretenové ventily. Vyrábajú sa v povrchovej úprave chróm a matná platina. Vpravo: Dizajnéri EOOS vyzdvihli saunu Duravit Inipi tak, že už nemusí byť ukrytá v suteréne. Plochy na sedenie, ležanie, obklady podlahy, stien a stropu sú z prírodného dreva. Vďaka sklenenej čelnej strane sa pocit stiesnenosti neprejaví. Kachle a polievacia nádoba sú skryté za zástenou v saunovom module.

 

Rastie dopyt po veľkých sprchových kútoch, dvojitých umývadlách a vaniach, ktoré nie sú len pre jednu osobu. Sauny už nemusia byť nevyhnutne skryté v suteréne. Naopak, presúvajú sa do kúpeľní a prekvapujú transparentným vzhľadom. Už niekoľko rokov je trendom oddelenie WC od zvyšku kúpeľne tak, aby bolo samostatne prístupné. Koncept takejto kúpeľne podporuje bezbariérovosť, multifunkčnosť a komunikáciu bez ohľadu na to, či ju používajú členovia domácnosti jednotlivo alebo v rovnakom čase.

 

ISH13 VDS01-08 Kermi Filia XP auf Point Duschplatz mit Credo-Uno
Sprchový kút Filia XP od Kermi bez viditeľných spojov poskytuje dostatok miesta. Jeho dvere sa dajú otvoriť smerom von v uhle 180 stupňov.

 

Pokračovanie v ďalšej časti už čoskoro...

 

text: Sláva Štefancová
foto: Constantin Meyer, Duravit, Dornbracht, Keramag, Keuco, Emco, Burgbad, Geberit, Hansgrohe, Kaldewei

 

Celý článok si môžete prečítať v magazíne SaB júl 2013.

 

 

 

Pin It