30.8.2016

Rekonštrukcia kúpeľne je veľký zásah do domácnosti. Aj preto ju väčšina z nás oddiaľuje a oddiaľuje, až kým to nie je naozaj nevyhnutné a je pre nás schodnejšie ísť sa sprchovať ku známym ako trpieť v tejto zdevastovanej miestnosti. Ak ste sa rozhodli pre rekonštrukciu kúpeľne aj vy, v prvom rade vám musíme pogratulovať k odvahe. A v rade druhom máme pre vás pripravených niekoľko tipov, ktoré vás môžu a mali by inšpirovať k tomu, aby ste sa tam cítili lepšie ako doteraz.

Aký obklad vybrať?
Modernými a hlavne praktickými obkladmi sú tzv. veľkoformátové. Teda jedna obkladačka môže mať pokojne aj viac ako 2x1 m. Vďaka tomu minimalizujete množstvo škár, škárovania a aj potencionálnych plesní. A čo farby? Tými ideálnymi do kúpeľne sú kombinácie dvoch neutrálnych farieb – biela a čierna, sivá alebo šedá. Nemusíte sa báť, že to bude vyzerať nudne, prípadne neosobne, ak pridáte vhodné akcenty a doplnky. Ďalšou možnosťou je obklad s majolikovým či tradičným vzorom, ktorého motívy sa striedajú. Pokojne to môžu byť aj osemuholníkové obkladačky. Tak ako vám pomôžu markízy na balkóne bojovať proti slnku, rovnako vám tieto vzorované obkladačky pomôžu zatočiť s nudou.

seocentrum kupelna hlavna

Na podlahe si dajte záležať
Je na vás, či sa rozhodnete pre podlahu rovnakú, ako sú obkladačky na stene, alebo kúpeľňu oživíte niečím novým. Jednou z možností je pohľadový betón, ktorý dodáva miestnosti minimalistický, industriálny štýl. Okrem toho môžete použiť teplú drevenú podlahu alebo prírodný kameň. Ak však chcete mať účinné podlahové vykurovanie, musíte zohľadniť aj to, či je podlahový materiál dostatočne teplovodivý. Medzi materiály s najlepšími teplovodivými vlastnosťami patria keramická dlažba a prírodný kameň. Preto, ak sa rozhodnete pre drevenú podlahu či pohľadový betón, je lepšie, ak budete v kúpeľni využívať radiátorové kúrenie.

Pridajte drevo, kov a kameň
Kombinácia kovu, dreva a prírodného kameňa vyzerá naozaj skvelo. Drevo kúpeľňu ohreje – pocitovo aj vizuálne, preto sa okrem dreveného nábytku nebojte skúsiť niečo menej tradičné – drevené obloženie pod umývadlo, drevený obklad na jednej celej stene alebo drevenú podlahu, resp. rošt v sprchovom kúte. Ak chcete priestor rozžiariť, pridajte akcenty teplého kovu – mosadz, meď, prípadne zlato – v tomto materiálovom stvárnení vyniknú aj vodovodná batéria, kryt lampy, poháriky na kefky či úchytky na nábytku.

Zeleň je dôležitá
Ani moderné kúpeľne sa, podobne ako moderné spálne, nedokážu zaobísť bez dostatku zelene. Ako vybrať správne rastliny? Záleží na tom, či máte v miestnosti dosť prirodzeného svetla, alebo máte tmavšiu kúpeľňu. Nenáročnými rastlinami, ktoré obľubujú vlhké a tmavé prostredie, sú hlavne paprade. Ak máte svetlejšiu kúpeľňu, zvoľte exotickejšie palmy, ktoré po vlhkom prostredí bažia. A čerešničkou na torte môže byť kaktus na umývadle – tu však opatrne, aby ste sa pri umývaní zubov nepopichali.

Dnešné trendy nemajú za cieľ vytvoriť len esteticky príťažlivé, ale aj maximálne funkčné bývanie. Oslovilo vás niečo, čo vám pomôže pri rekonštrukcii?

zdroj: Seocentrum

 

 

Pin It