4.11.2013

 

V priebehu storočí bolo tvrdé drevo prirodzenou voľbou všade tam, kde sa žiadala podlaha, ktorá je trvanlivá, má dlhú životnosť a osobitý vzhľad. Vďaka svojej nadčasovej príťažlivosti, ale aj vlastnostiam je takáto podlaha perfektným doplnkom modernej domácnosti.

 

Alpod Karelia 00 uvodny

 

Kvalitu a hodnotu domova má pri výrobe drevených podláh na zreteli aj fínska spoločnosť Karelia. Dodnes funguje ako rodinný podnik s dlhou tradíciou a hlboko zakorenenou úctou k lesu a jeho darom. Drevené podlahy preto vyrába výlučne z pravého dreva. Každý kúsok je individuálnym umeleckým dielom s vlastným, jedinečným príbehom. V súčasnosti sa drevo cení ako dekorácia interiéru viac, než tomu bolo kedysi. Je extrémne krásne, vytvorené samotnou prírodou a tvarované desiatky rokov. Drevo poskytuje inšpiráciu aj pre novú generáciu návrhárov a projektantov. Oslovuje najmä svojou hĺbkou a bohatými farbami. Široký výber drevených podláh nájdete aj v produktovom portfóliu spoločnosti Karelia.

 

Harmonické
Farebné oleje a tónované laky od Karélie poskytujú spolu s praným povrchom drevín pocit harmónie vo vašom domove. Prírodný vzhľad dreva zdôrazňuje kolekcia Natural (v ponuke Alpod ju nájdete medzi lamelovými podlahami). Kombináciou svetla a tónovaného dreva, ako napríklad klasický dub či pôsobivý jaseň, môžete vytvoriť jedinečný pocit z priestoru.

 

Alpod Karelia 01 natural

 

Svieže
Individuálne riešenie pre svoj domov môžete objaviť vďaka moreným a tepelne upravovaným produktom v kolekcii Country, ktorá bola vytvorená so zmyslom pre vitalitu. Vo vzoroch trojlamelových dosiek nádherne odráža prírodné charakteristiky dreva.

 

Odvážne

Kolekcia Urban Soul vychádza z odvážnych rytmov a trendov mestských centier. Je to zbierka unikátnych trojvrstvových parkiet, ktoré dodajú interiéru pulzujúcu atmosféru. Vďaka kombinácii drevín a rôznych techník ich povrchovej úpravy poskytuje táto kolekcia tuhý, individualistický vzhľad v súlade s mestským prostredím. Kolekcia prichádza v rôznych odtieňoch, od striebristobielych až k tmavosivým s prídavkom tmavohnedých odtieňov.

 

Alpod Karelia 03 urban soul

 

Romantické
Drevené podlahy Idyllic Spirit sú inšpirované romantikou, spomienkami na pekné momenty a jarnou prírodou. Parkety kombinujú starú atmosféru s čerstvými zážitkami a v tomto harmonickom ladení ponúkajú nové príležitosti pre zaujímavé dekoratívne detaily. Dodávajú domovu dotyk tepla, pohody a šťastia, ktoré sála z prírodného dreva.

 

Alpod Karelia 04 idyllic spirit

 

Luxusné
Náročnejším ponúka Karelia kolekciu Story, vybranú z najlepších častí dreva (duba), ktorá vyžaruje dôstojnosť a luxus. Podobne budú v interiéri pôsobiť aj sugestívne jednolamelové trojvrstvové podlahy či škála exotických tónov alebo tónov tmavých drevín. Navyše, drevené podlahy so skosenými hranami pripomínajú masív, takže vám pomôžu vytvoriť dojem tradičných masívnych podláh. Pre zvýraznenie tohto efektu si môžete vybrať olejovanú a brúsenú povrchovú úpravu, alebo silné brúsenie dosiek, ktoré dávajú interiéru rustikálnejší charakter.

 

Alpod Karelia 05 story

 

Formy úprav drevených podláh

Podľa typu úprav si môžete vybrať aj z nasledujúcich produktov:

 

Amber/Jantár – Bežné dreviny možno pomocou tepelnej úpravy priblížiť vzhľadu exotických alebo tmavých typov drevín. Ide o metódu, počas ktorej sa prírodná farba dreva transformuje na nádherné hnedé odtiene. Navyše, prostredníctvom tejto metódy sa až o polovicu znižuje prirodzená rozťažnosť dreva, a to vďaka úbytku vlhkosti. Pri dube, ktorý sa upravuje dymením, sa zeleno-hnedá farba premieňa na nádhernú tmavohnedú s niekoľkými odtieňmi.

 

Alpod Karelia 06 amber

 

Spice – Unikátne farebné odtiene (na obrázku nižšie vľavo), ktoré oživia váš domov, možno drevu pridávať aj morením. Takto vzniká napríklad Dub chocolate morený do wenge odtieňov. Z kolekcie Spice Stained Special zasa môže morením vzniknúť Black Pepper alebo žltohnedý Curry, stredne hnedý Cinnamon, stredne sivý Rock Star alebo tmavosivý odtieň Oregano. Súčasťou kolekcie sú aj nabielo matne lakovaný Dub Vanilla a Jaseň Vanilla. Ich povrchy sú takmer také matné ako povrch nabielo olejovaných dosiek Arctic dosiek. Lakovaním sa však dosahuje aj väčšia odolnosť proti oderu.

 

Alpod Karelia 07 spice Alpod Karelia 08 silky

 

Silky – Povrchy podláh sa neošetrujú lakom, ale olejom, ktorý podlahe dodáva úžasný, hodvábne hladký povrch (na obrázku vyššie vpravo). Takto vyniknú prírodné vláknité vzory dreva. Väčšina typov drevených podláh je dostupná v olejovanej úprave, ošetrená transparentným Silky olejom. Biely Arctic je k dispozícii pre jaseň, biely New Arctic a hnedý Antique pre duby.

 

zdroj: Alpod

 

 

 

 

 

 

Pin It