20.2.2014

 

Ak hovoríme o energeticky úspornom dome, hovoríme o nízkoenergetickom bývaní. Ako však takéto bývanie dosiahnuť, ak je dnes na trhu množsto firiem a materiálov, z ktorých si často nevieme vybrať? Hoci sa to môže zdať na prvý pohľad zložité, hľadať odpoveď na túto otázku sa vyplatí. Na konci púte objavíme čaro bývania, ktoré bude nielen úsporné, ale aj príjemné, pohodlné a priateľské k životnému prostrediu.

 

cesty za teplom 01

 

Energeticky úsporný a pasívny dom môže mať reálnu spotrebu energie na vykurovanie nižšiu až o 70 percent a na prípravu teplej úžitkovej a pitnej vody až o 40 percent. Tieto čísla dokumentujú významné úspory nákladov, ako aj nižšiu záťaž pre životné prostredie. Vo svete už existujú nízkoenergetické domy s prakticky nulovými emisiami CO2.

 

Základom je projekt
Projekt má racionálne a efektívne integrovať technické, energetické, stavebné i zdravotné hľadiská. Vyžaduje úzku spoluprácu mnohých špecialistov – na vykurovanie, na vnútorné inštalácie, na strechy, okná aj elektrické zariadenia. Dôležitú položku v stavebnom rozpočte predstavuje cena projektu. Cena katalógového projektu je v porovnaní s vlastnou stavbou takmer zanedbateľná, cena individuálneho projektu však predstavuje zhruba 10 percent z ceny domu. Dom na mieru vám však dokáže „ušiť" len architekt – špecialista či skúsený projektant, pričom vezme do úvahy nielen nutné technické parametre, ale aj vaše potreby a požiadavky.

 

cesty za teplom 02

 

cesty za teplom 03Vykurovanie a vetranie
Neoddeliteľnou súčasťou energeticky úsporných, resp. pasívnych domov je vetrací systém s riadeným vetraním, kde sa centrálnou vetracou jednotkou do vnútorného priestoru púšťa čistý prefiltrovaný vzduch a do vonkajšieho priestoru sa odvádza opotrebovaný vzduch a prebytočná vlhkosť. Ak chceme zvýšiť úspory tepla, systém môžeme doplniť o rekuperáciu - zachytávanie tepla z odvádzaného vzduchu. Tým sa významne zvýši efektívnosť celého systému, ako aj energetické a finančné úspory. Spojenie vetrania a vykurovania do jedného systému, ktorého výkonnosť je dimenzovaná podľa reálnych potrieb konkrétneho domu, závisí od podlahovej plochy, počtu izieb a množstva ľudí, ktorí ho obývajú. Prerušenie či vypnutie systému riadeného vetrania nemá podstatný vplyv na reálnu prevádzku domu. V energeticky úsporných domoch sa často inštalujú aj záložné zdroje tepla, napríklad na biomasu. Veľkou výhodou energeticky úsporného domu je jeho krízová bezpečnosť. To značí, že pri výpadku bežných foriem vykurovania alebo pri náhlom výpadku elektrického prúdu systém dlhodobo udrží vnútornú teplotu v dome nad 10 °C. Dokonca aj v mrazivom zimnom počasí. K celkovej energetickej hospodárnosti domu môžu významne prispieť i solárne panely. Do celkového energetického rozpočtu domu treba započítať aj produkciu tepla z prevádzky domácich spotrebičov. To je však možné len pri dôslednej eliminácii možných tepelných únikov.

 

Cena verzus efektívnosť
Aké sú výhody bývania v energeticky pasívnych rodinných domoch oproti domom stavaným tzv. klasickými postupmi? S touto otázkou priamo súvisia finančné náklady na výstavbu domu a jeho energetickú prevádzku. Nie je podstatné, či postavíte murovaný alebo montovaný drevený rodinný dom – dôležitá je jeho energetická kategória. Výstavba bežného, nie veľmi kvalitného murovaného domu je v zásade najlacnejšia, ale jeho prevádzka je energeticky príliš náročná a často ani nespĺňa aktuálne normy. Jeho vylepšenie zateplením nenahradí koncepčný a komplexný energeticky úsporný projekt. O niečo nižšie vstupné investície na výstavbu domu sa potom odrazia vo výške poplatkov za spotrebovanú elektrickú energiu a plyn.

 

cesty za teplom 04


Nízkoenergetický dom s izoláciou cca 18 cm, s kvalitnými oknami, riadeným vetraním a precíznym vyhotovením stavby je, samozrejme, drahší. Rozdiel v jeho cene oproti štandardnej stavbe sa však vráti v podobe úspor na výdavkoch za energie.

Energeticky pasívny dom postavený z dobre vybraných materiálov, s izolačným trojsklom a špeciálnymi exteriérovými dverami, s izoláciou do 40 cm, s riadeným vetraním a dôkladnou realizáciou stavby môže byť aj o 20 percent drahší ako štandardne postavený dom, ale na druhej strane energetické úspory na vykurovaní môžu dosiahnuť až 90 percent.Vyššie náklady na niektoré stavebné prvky (okná, dvere, špeciálne konštrukcie) a technológie (vzduchotechnika) sa vám teda vrátia. Ak si porovnáte ceny stavebných materiálov, čas prípravy stavby a vynaloženej práce, ľahšie sa rozhodnete, v akom dome chcete žiť. A ešte poznámka: Nie je až také dôležité, či si postavíte tzv. inteligentný dom, alebo v ňom budete ovládať svetlo, žalúzie a spotrebiče ručne. Oveľa dôležitejšie je, aby vám energeticky pasívny dom priniesol príjemnú mikroklímu a komfort za čo najnižšiu cenu, aby ste bývali v optimálne riešenom priestore a aby vonkajšia podoba domu bola v harmonickom vzťahu s jeho okolím.

 

cesty za teplom 05

 

text: Barbara Turčíková
foto: Bullerjan, SHB Passivhaus, Calore fireplaces

 

Článok bol uverejnený v časopise SaB november 2013.

 

 

Pin It