30.4.2014

 

Dnešné stavby sú energeticky nenáročné, majú kvalitné okná a tesné vyhotovenie obálky celej budovy. Je tu však problém súvisiaci s nedostatočnou výmenou vzduchu v objekte. Na dostatočnú hygienicku výmenu vzduchu sú normou stanovené hodnoty (EN15251), ktoré by sa mali dodržiavať.

 

comair april 01

 

Dôsledkom zlého vetrania domu je nezdravé vnútorné prostredie, vysoká vlhkosť, vysoký podiel škodlivín vo vzduchu až vznik plesní, dôsledkom čoho môžu byť mnohé choroby. S nedostatočným vetraním je spojená zvýšená hladina CO2. To má za následok celý rad nepriaznivých účinkov na zdravie: bolesti hlavy, závraty, únavu, nepokoj, ťažké dýchanie, potenie, zvýšený tep, zvýšený krvný tlak, brnenie, kŕče až asfyxiu. Akceptovateľné hodnoty CO2 sú do 1 000 ppm:

  • 250  350 ppm – normálna hodnota vonku
  • do 700 ppm – odporúčaná hodnota pre pobyt v interiéri
  • 350 – 1 000 ppm – typická hodnota v interiéri s dobrou výmenou vzduchu
  • do 1000 ppm – zdravotne akceptovateľná koncentrácia CO2.
  • 1 000 – 2 000 ppm – začínajú sa ťažkosti, ako ospalosť, pocity nekvalitného vzduchu
  • 2 000 – 5 000 ppm – bolesti hlavy, ospalosť, zatuchnutý vzduch. Zlá koncentrácia, strata pozornosti, zvýšený tep, tlak, zdvíhanie žalúdka
  • viac ako 5 000 ppm – zlé podmienky, za ktorých môžu byť prítomné vysoké koncentrácie aj iných plynov. Môže nastať toxicita alebo nedostatok kyslíka.
  • viac ako 40 000 ppm – okamžité poškodenie z nedostatku kyslíka – smrť.

Z bežne dostupných meraní je zrejmé, že v dnešných príbytkoch vetraných oknami bez riadeného vetrania sa hodnoty CO2 bežne pohybujú nad 1 500 ppm. Je teda jasné, že dosiahnuť zdravé bývanie bez riadeného vetrania je takmer nemožné.

 

Prečo v starších domoch takýto problém nebol?
V objekte bola minimálne jedna pec, ktorá využívala vnútorný vzduch na svoj spaľovací proces, takže vzduch končil v nej a odchádzal hore komínom vo forme dymu a zároveň sa netesnosťami v oknách a dverách nasával čerstvý vzduch. Preto, paradoxne, boli tieto domy vetrané kvalitnejšie ako špičkové novostavby, aj keď neefektívne.

 

comair april 02 comair april 03

Senzor (vľavo) a detail vetrania (vpravo).

 

comair april 04Centrálny, decentrálny, hybridný systém... Aké vetranie si zvoliť?
Najefektívnejší a najkomfortnejší je jednoznačne centrálny systém vetrania s rekuperáciou tepla. Pri tomto systéme sa privádza čerstvý vzduch do miestností, kde sa bežne zdržavajú obyvatelia domu a zároveň sa odsáva vzduch z miestností, kde vzniká najviac odpadového vzduchu – kuchyňa, kúpeľňa, WC alebo práčovňa. Týmto nepretržitým procesom dochádza k prevetrávaniu celého objektu. Srdcom systému je centrálna rekuperačná jednotka, ktorá získava energiu z odpadového vzduchu a dodáva ju vzduchu privádzanému (v letnom období je to naopak). Prakticky dochádza k obmedzeniu strát energie vetraním objektu, ktoré v energeticky menej náročnej budove dosahujú až 40-percentný podiel na celkových stratách.

 

Výhody riadeného vetracieho systému s rekuperáciou tepla

  • prevetrávaný je kompletne celý priestor domu,
  • zdravé vnútorné prostredie a optimálna klíma,
  • je vysoko efektívny,
  • prispôsobiteľný potrebám obyvateľov,
  • reálna návratnosť vo forme úspor energie,
  • maximálny komfort pre obyvateľov,
  • výrazné zníženie nákladov na vykurovanie a klimatizáciu.

Práve systém vetrania má najvýraznejší vplyv na zdravú klímu a komfort vo vašom dome. Pri výbere systému treba hodnotiť vlastnosti, ako je účinnosť rekuperácie, spotreba energie, životnosť a hlučnosť. Pri systéme rozvodov je dôležité, aby boli certifikované na udávané vlastnosti – zdravotná neškodnosť, antibakteriálne a antistatické vlastnosti.

 

TIP
Odporúčame preštudovať si príručku firmy COMAIR Slovensko „Ako si vybrať dobrý vetrací systém".
Viac informácií o riadenom vetraní nájdete na: www.comair.sk

 

text a foto: COMAIR Slovensko, PROFI+, s. r. o.

 

 

 

Pin It