23.4.2013

 

BBC 1 PlusNa situáciu realitného trhu možno nazerať cez ružové okuliare. Skutočnosť v oblasti realít je však zložitejšia a vyžaduje inú, triezvejšiu optiku - a to rovnako zo strany nájomcov, ako aj prenajímateľov a majiteľov budov. Väčšina firiem totiž pri hľadaní nového sídla využíva najmä vlastné kontakty a internet.

 

Vyhľadávací agent
Kedysi sa hľadanie dostupných kancelárií začínalo obtelefonovaním známych, listovaním v hrubých žltých stránkach alebo oslovením niekoľkých realitných agentov. Ako vyplýva z exkluzívneho prieskum spoločnosti DIMAR pre portál Kancelarie.sk, trh a správanie spoločností sa mení. Napríklad nové sídlo by firmy hľadali najmä s využitím vlastných kontaktov a internetu. „Vidíme veľký potenciál v internetovom vyhľadávaní voľných kancelárskych priestorov. Klasické „lovenie" v tisíckach nerelevantných ponúk, duplicitné ponuky «realitiek» sme nahradili službou Vyhľadávací agent. Ten umožní presne nakonfigurovať požiadavku tak, aby ponúknuté priestory vyhovovali potrebám firiem. Zároveň máme v databáze len aktuálne ponuky, ktoré sú jednoznačne identifikované exteriérovou fotografiou a presnou adresou, teda bez duplicít," hovorí Róbert Čambal, výkonný riaditeľ portálu Kancelarie.sk.

 

Kancelarie sk 01

 

YIT HomeTri kľúčové faktory
Prieskum,ktorý v marci minulého roka oslovil 200 vybraných spoločností z Bratislavy a Košíc, hovorí, že nájsť vhodné priestory na prvýkrát považuje za prioritu väčšina firiem. Tie isté priestory, prípadne tú istú budovu, do ktorej sa firma presťahovala, by si nevybralo iba 7 percent spoločností, čo znamená, že zrejme nie sú s novými priestormi úplne spokojné. Medzi tri najdôležitejšie faktory, ktoré budúci nájomníci zvažujú pri voľbe novej kancelárie, sú parkovanie, výška nájomného a výška prevádzkových nákladov. S nimi súvisia i ďalšie atribúty ako lokalita a kvalitný štandard priestorov, pretože obe vplývajú na možnosti dopravy i výslednú výšku nájomného. Podľa pravidelného štvrťročného prieskumu portálu Kancelarie.sk, v najlepších lokalitách je nájomné markantne vyššie. Napríklad medzi „áčkovými" kanceláriami v Bratislave I a Bratislave IV je rozdiel až 3,8 eura na meter štvorcový.

 

Kancelarie sk 02

 

text: Kancelarie.sk

foto: BBC 1 Plus, YIT Reding

 

Viac informácií nájdete na www.kancelarie.sk.

 

 

Pin It