4.11.2014

 

Koncom októbra sa v nemeckom Kolíne uskutočnila výstava ORGATEC, kde bolo v centre pozornosti opäť pracovné prostredie. K hlavným témam sa tentoraz zaradili mobilita, viacgeneračná kancelária, ale aj takzvaná gamifikácia. K najviac skloňovaným spojeniam však patrili aj open space, desk-sharing, čiže zdieľanie spoločného pracovného priestoru, ale aj third place working, čiže sústredenie aktivít mimo tradičných pracovných prostredí, ako sú kancelária či domáca pracovňa.

 

orgatec14 01 Boulevard Nord

Centrálna zóna výstavy, Boulevard

 

orgatec14 02 de Sede orgatec14 03 UniFor

Vľavo expozícia firmy deSede, vpravo UniFor

 

Podľa prieskumu BSO (nemeckej Asociácie kancelárskeho nábytku) len 49 percent zamestnancov v súčasnosti verí, že ich pracovné prostredie pozitívne vplýva na komunikáciu a celkovú kooperáciu v práci. Až 21 percent by si prialo mať zdravšie prostredie a len polovica opýtaných si myslí, že zariadenie ich kancelárie vhodne reprezentuje samotnú spoločnosť, v ktorej sú zamestnaní.

 

orgatec14 04 Sedus

Sedus

 

orgatec14 05 Boulevard

Pohľad na zónu Boulevard

 

orgatec14 06 Koleksiyon orgatec14 07 Koleksiyon

Koleksiyon

 

orgatec14 08 Keller

Keller

 

orgatec14 09 aeris orgatec14 09 narbutas

Vľavo Aeris, vpravo Narbutas

 

Pracujete mimo office?
Centrálnym spojivom medzi jednotlivými výstavnými halami je takzvaný ORGATEC Boulevard, rozkladajúci sa na ploche okolo 500 m2, ktorý návštevníkom praktickým spôsobom demonštruje témy veľtrhu a dáva im tak početné stimuly a inšpirácie. Tentoraz sa jeho návrhu ujal dizajnér Dick Spierenburg, ktorý problematiku „out of office", teda práce mimo kancelárie, rozdelil do troch základných sekcií – Going Home Taking a Walk a Being Home. Boulevard zároveň spája prácu, komunikáciu i relax a zároveň poskytuje možnosti na príležitostný networking.

 

orgatec14 15 Boulevard

Centrálna zóna Boulevard spája prácu, komunikáciu i relax.

 

orgatec14 16 Boulevard

V časti Boulevard bolo možné načerpať praktické tipy pri zariaďovaní kancelárskych priestorov.

 

Mestská príroda v kancelárii
Na výstave mal hlavné slovo takzvaný „feel-good" nábytok, teda taký, ktorý v nás vyvoláva dobrý pocit jednak po vizuálnej stránke, ale aj pri používaní. Takýto mobiliár prešiel do kancelárie z prostredia obývačky alebo ďalších oddychových zón rezidenčných interiérov. Zastupujú ho najmä štýlové dizajnové pohovky či modulárne lounge systémy, kvalitný nábytok chill-outových zón s útulným nádychom či relaxačné čalúnené sedenia, ktoré dodávajú pracovnému prostrediu prívetivý až domácky charakter. Videli sme aj mnohé flexibilné pracovné zóny, ktoré vo veľkej miere ponúkali priestor na integrovanie prírodných prvkov, reflektujúc tak trend „mestskej prírody", napríklad sedací nábytok v podobe okruhliakov alebo podlahové riešenia pripomínajúce lesný porast či čerstvo pokosený trávnik.

 

orgatec14 10 Gallotti  Radice

Gallotti & Radice

 

orgatec14 11 Cascando orgatec14 12 König  Neurath

Vľavo Cascando, vpravo König + Neurath

 

orgatec14 13 Cascando

Cascando

 

orgatec14 14 Soft Line

Soft Line

 

Viac zdravého pohybu
Z hľadiska materiálov sa dôraz kladie na udržateľnosť produktov a na multifunkčné, či čoraz populárnejšie „smart office" materiály, ktoré majú biologický pôvod (zvyčajne pochádzajú z recyklovateľného odpadu) a sú zdraviu neškodné. Ľahkosť materiálov, spojená so skrytými extra funkčnými vlastnosťami, sa zasa spája s požiadavkou na viac pohybu v pracovnom prostredí. Nemecká spoločnosť TNS Emnid, ktorá sa zaoberá prieskumom trhu a sociálnymi prieskumami, na základe svojej štúdie zistila, že takmer 50 percent ľudí by chcelo mať v práci možnosť viac sa hýbať. Pracovné aktivity a úkony, ktoré so sebou nesú príliš veľa zmien alebo neustále vyžadujú enormné množstvo energie, sú čoraz častejším spúšťačom stresu a syndrómu vyhorenia. Naproti tomu sa kancelársky segment usiluje poskytnúť zamestnancovi viac zdravého pohybu. A to sa netýka len pohybov za kancelárskym stolom. Office segment ponúka aj nekonvenčné konferenčné priestory a dokonca od ľudí vyžaduje, aby volili rozličné trasy pri presunoch v rámci budovy, či viac využívali schody namiesto výťahov alebo eskalátorov.

 

orgatec14 17 kinema

Kinema

 

orgatec14 18 Rinspeed

Mobilná kancelária podľa Rinspeed

 

orgatec14 19 König  Neurath orgatec14 20 Fantoni

Vľavo König + Neurath, vpravo Fantoni

 

orgatec14 21 Lande

Lande

 

orgatec14 22 Hay

Hay

 

Motivácia hrou
Po prvýkrát sa výstava ORGATEC zaoberala aj horúco diskutovaným termínom „gamifikácia". Ide v ňom o koncept hravého myslenia, ktorého cieľom je nielen dosiahnuť väčšiu zaangažovanosť zúčastnených, ale priniesť im aj viac zábavy, dobrej nálady, a teda aj motivácie pri ich aktivite. Do Európy sa tento pojem dostal z USA. Ovplyvňuje pritom pracovný proces kreatívnych odvetví, ale aj ďalších sfér, do ktorých patria banky, poisťovne, strojárske firmy, automobilový či elektrotechnický priemysel. V pracovnom prostredí sa gamifikácia prejavuje jasnými veselými farbami, interaktívnymi prvkami a dynamickými rozhraniami.

 

orgatec14 23 Chat Board

Chat Board

 

orgatec14 24 COR

COR

 

orgatec14 25 Poltrona Frau

Poltrona Frau

 

orgatec14 26 lapalma

La Palma

 

orgatec14 27 arper

Arper

 

orgatec14 28 Loook

Loook

 

Mladí, starší aj najstarší
Popularite na veľtrhu sa tešila aj téma „Feel-Good Office", spojená s medzigeneračnou spoluprácou v kancelárii. Firmy totiž čoraz pálčivejšie vnímajú problém odlišného spôsobu vnímania a plnenia úloh zamestnancami odlišných vekových skupín. Flexibilita kancelárskeho vybavenia preto spočíva aj v tom, že pracovníkom otvára nové možnosti aktívneho zapojenia, lepšej koncentrácie, ale aj regenerácie. Návštevníkov oslovil najmä koncept spoločnosti Vitra. Innovation Workstyle Atelier bol rozvrhnutý a zariadený tak, aby zvyšoval motiváciu a podnecoval kreativitu. Na to dokonale slúžili deliace steny Workbays od Ronana a Erwana Bouroullecovcov, ktoré so svojimi mäkkými látkovými panelmi navodzujú neformálnu uvoľnenú atmosféru. Jednotlivé zostavy, ktoré plnia presne vymedzené funkcie, vytvárajú efektívny produktívny systém. Z nových prvkov Workbays 90 vznikajú autonómne pracoviská vhodné pre tímovú prácu, ktoré možno donekonečna zväčšovať a tým aj prispôsobiť každému pracovnému priestoru.

 

orgatec14 29 Haworth

Produktová línia Openest, ktorú vytvorila dizajnérka Patricia Urquiola pre Haworth

 

orgatec14 30 Sedus

Sedus

 

orgatec14 31 Vitra

Vitra

 

orgatec14 32 Buzzi Space

Buzzi Space

 

Interaktívna kancelária
Hmatateľné teritórium práce sa však zotiera a vďaka inteligentným technológiám nastupuje virtualizácia kancelárskeho prostredia. Predstava práce na hojdacej sieti, ktorú sme si donedávna vedeli predstaviť maximálne v Google kancelárii, sa odrazu mení na jeden z hlavných atribútov moderného kancelárskeho sveta. Tablety, smartphony či PDA (alebo aj vreckové počítače) totiž čoraz viac ovládajú náš pracovný stereotyp a s intranetom doň vstupujú aj finančne nenáročné video konferencie a s nimi 360-stupňové kamery. Niektorí výrobcovia už ponúkajú kancelárske systémy s monitormi zabudovanými v doske stola. Obrázky, videá či iné dáta možno na interaktívnych povrchoch ovládať pomocou gest alebo ich zdieľať so svojím mobilom prostredníctvom technológie Bluetooth.

 

orgatec14 33 Isku

Isku

 

orgatec14 34 EVOline

EVOline

 

orgatec14 35 digitech

Digitech

 

pripravila: Anna Salvová
foto: ORGATEC, Vitra

 

 

Pin It