19.8.2014

 

Počas leta je dobré venovať pozornosť údržbe matraca, čo je v konečnom dôsledku dobré pre dobrý a zdravý spánok. Myslite na to, že aj matrac treba vyčistiť či vyprať, povysávať a dôkladne vyvetrať.

 

matrace 01

 

„Tak, ako to občas v lete robíme s perinami, je ideálne nechať vonku na slnku vyvetrať aj celý matrac. Na chate, na chalupe, ale aj doma na dvore," radí Sylvie Čechová, marketingová manažérka spoločnosti Gumotex Matrace. „Priame slnečné žiarenie však jadrám z PUR peny neprospeje, preto odporúčam vetrať matrac v tieni." Ešte predtým je však dobré stiahnuť z neho poťah a zbaviť ho nečistôt a roztočov v práčke či v čistiarni. „Poťahy treba prať presne podľa údajov a symbolov na štítku, aby sa nezrazili alebo inak nezničili. Aby sme sa zbavili roztočov, treba poťahy prať minimálne na 60° C. Ak to podľa údajov na štítku nie je možné, radšej by som volila služby čistiarne," radí S. Čechová. Zadarmo to síce nebude, ale bonusom bude lepšie spanie bez nepríjemných „čiernych pasažierov".

 

Nezabudnite ich povysávať
Ak máte modernejšie matrace s modernejšími poťahmi, netreba s nimi chodiť nikam. „Dnes sa už poťahy vyrábajú tak, aby sa aj veľké poťahy napríklad z manželského dvojmatraca dali pozdĺž zipsov rozpojiť a oddeliť na niekoľko menších častí, z ktorých sa každá pohodlne vojde do práčky," hovorí S. Čechová. „Počas teplých suchých dní rýchlo a hlavne poriadne vyschnú aj poťahy s prešívaním z PUR pien alebo z PES rúna s vyššou gramážou." Aby prach a roztoče z postele zmizli, je dobré matrac niekoľkokrát povysávať – pred vetraním aj po ňom, z každej strany, kúsok po kúsku. Rovnakú pozornosť sa oplatí venovať aj posteli a roštom. Všetko, čo sa dá, treba povysávať, poutierať, poumývať a nechať vetrať.

 

Keď slnko nevládze
Druhé kolo údržby matraca, ktoré zvyšuje jeho životnosť, funkčnosť a pomáha udržiavať zdravotnú neškodnosť, si treba naplánovať na zimu. „Pre hygienu lôžka každej spálne je v zime, keď teploty klesnú na -5 až -15° C, ideálne stiahnuť poťah a jadro matraca nechať vonku vymrznúť, vďaka čomu sa automaticky zbaví roztočov. Ideálne je, ak nie sú jednotlivé časti matraca spolu zlepené a všetky jeho vrstvy sa dajú rozložiť," dáva odborníčka na matrace radu. Samozrejme, po vymrznutí treba matrac dôkladne povysávať. Ešte jedno upozornenie - matrace s takzvanou lenivou penou budú po pobyte na mraze zrejme ešte niekoľko desiatok minút tuhé, tvrdé a nebudú reagovať na dotyk. Netreba sa báť, že by sa efekt peny stratil, len potrebuje čas, aby sa zohriala a potom opäť nadobudne vlastnosti, na aké sme zvyknutí. Je preto dobré rátať s istou časovou rezervou medzi vymrznutím matraca a spánkom.

 

zdroj: Gumotex Matrace

 

 

Pin It