4.4.2013

 

Investovať do úspor energií je jedným z najlepších a najistejších spôsobov zhodnotenia peňazí. Dôležitá je však kvalita, a najmä dlhovekosť solárneho zariadenia. Dlhá životnosť solárneho systému je totiž základným predpokladom jeho ekonomickej efektívnosti.

 

Thermosolar 01

 

Výsledky spoločnosti THERMO/SOLAR zo Žiaru nad Hronom, ktorá je najväčším slovenským výrobcom slnečných kolektorov, dokazujú, že návratnosť solárneho systému nie je zanedbateľná. Ak solárny systém so šiestimi štvorcovými metrami slnečných kolektorov ušetrí svojmu majiteľovi v porovnaní s elektrickým bojlerom v prvom roku využívania 300 eur, tak pri trojpercentnom ročnom raste cien energií usporí majiteľ za 30 rokov využívania 14 013 eur na nákladoch za energie. V prípade päťpercentného rastu dokonca 20 113 eur. Z toho vyplýva, že pri cene okolo 3 000 eur za kompletný solárny systém (bez montáže) sa investícia svojmu majiteľovi niekoľkonásobne vráti, a to aj bez štátnej dotácie. Iba málo výrobcov slnečných kolektorov na svete sa však môže preukázať 30-ročnou životnosťou svojich výrobkov overenou v praxi.

 

Thermosolar 03Solárne zostavy pre rodinné domy
Spoločnosť THERMO/SOLAR ponúka na prípravu teplej vody cenovo a výkonovo optimalizované solárne zostavy s dvomi kolektormi a s 200-litrovým zásobníkom za približne 2 400 eur bez montáže. Tieto sú určené pre rodinný dom s dvoma až troma osobami. Pre väčšie štvor- až päťčlenné rodiny sú vhodné solárne zostavy s tromi kolektormi a 300-litrovým zásobníkom, ktorých cena bez montáže je približne 3 000 eur. Takéto solárne zostavy ušetria majiteľovi približne 60 až 70 percent z ročnej spotreby energie na prípravu teplej vody.

 

Tipy na záver
Ak uvažujete o solárnej podpore vykurovania, je nevyhnutné zhotoviť projekt, ktorý zohľadní tepelné straty budovy a typ vykurovacieho systému. Ak sú v budove vysoké straty tepla, solárna podpora vykurovania nie je ekonomicky výhodná a budovu treba najskôr zatepliť. Efektívnosť solárnej podpory vykurovania výrazne zvýšia nízkoteplotné vykurovacie systémy (podlahové, stenové). Kolektory sa dajú ideálne využiť pri ohreve bazéna, v ktorom sa zužitkujú letné prebytky solárneho tepla a zároveň sa spríjemní a predĺži kúpacia sezóna.

 

text: Ing. Milan Novák, CSc.
foto: THERMO/SOLAR Žiar, s. r. o.

 

 

 

Pin It