10.7.2013

 

comair 01Tlak na zníženú energetickú náročnosť budov spôsobil, že na výstavbu domov sa využívajú čoraz novšie stavebné technológie a materiály a dôraz sa kladie aj na spoľahlivú izoláciu či kvalitné okná. Netreba však zabúdať ani na význam hygienickej výmeny vzduchu vo vnútri objektu.

 

Hygienickú výmenu vzduchu určujú normou stanovené hodnoty (EN15665), ktoré by sa mali dodržiavať. Dôsledkom zlého vetrania rodinného domu je nezdravé vnútorné prostredie, vysoká vlhkosť, vysoký podiel škodlivín vo vzduchu až vznik plesní, v dôsledku čoho môžu vznikať mnohé choroby. V prípade konštrukcií z minulosti k problémom s vetraním nedochádzalo, pretože v objekte bola minimálne
comair 02jedna pec, ktorá na spaľovací proces využívala vnútorný vzduch. Nedostatky v tesnosti okien, dvier a celej konštrukcii budovy paradoxne spôsobili, že sa do budovy nasával čerstvý vzduch a domy sa tak oproti špičkovým novostavbám vetrali kvalitnejšie. Samozrejme, mali zároveň veľké úniky tepla a vysokú, neefektívnu spotrebu energie.

 

Aké vetranie zvoliť?
Veľmi efektívny a komfortný je jednoznačne centrálny systém vetrania s rekuperáciou tepla. Pri tomto systéme sa čerstvý vzduch privádza do miestností, kde sa bežne zdržiavajú obyvatelia domu a zároveň sa odsáva von z miestností, v ktorých vzniká najviac odpadového vzduchu, teda v kuchyni, kúpeľni, WC alebo práčovni. Vďaka tomuto nepretržitému procesu sa celý objekt prirodzene prevetráva. Srdcom systému je centrálna rekuperačná jednotka, ktorá získava energiu z odpadového vzduchu a zároveň dodáva energiu privádzanému vzduchu (v letnom období opačne). Takto sa prakticky obmedzuje strata energie, ktorá by vznikla nekontrolovaným vetraním objektu a ktorá by v prípade energeticky menej náročnej budovy mohla dosiahnuť až 40-percentný podiel z celkových strát. Ak si vyberáte konkrétny systém, mali by ste objektívne hodnotiť prevádzkové vlastnosti centrál, ako je účinnosť rekuperácie, spotreba energie, životnosť, prípadne hlučnosť. Systémy rozvodov by mali byť certifikátom potvrdené deklarované antibakteriálne a antistaciké vlastnosti aj zdravotnú neškodnosť.

 

Výhody riadeného vetracieho systému s rekuperáciou tepla:

  • prevetráva sa kompletne celý priestor domu,
  • zdravé vnútorné prostredie a optimálna klíma,
  • systém je vysoko efektívny,
  • prispôsobiteľný potrebám a režimu obyvateľov,
  • reálna návratnosť vo forme úspor energie,
  • maximálny komfort pre obyvateľov,
  • výrazné zníženie nákladov na vykurovanie a klimatizáciu.

text a foto: Comair

 

 

 

 

Pin It