29.9.2013

 

Verím, že architektúra má silu inšpirovať ľudí a pozdvihnúť ducha, hovorí svetoznámy architekt Richard Meier. Osempodlažná kancelárska budova City Green Court, ktorú podľa jeho návrhu postavili na pražskom Pankráci, vyvoláva obdiv nielen svojím čistým elegantným vzhľadom, ale najmä minimálnou energetickou náročnosťou.

 

City Green Court Praha 01

 

V prípade Richarda Meiera biela nikdy nie je samoúčelná, ale šikovne využíva kompozíciu formy, svetla a dáva možnosť vyniknúť celému spektru ostatných farieb. Navyše, ak sa Meierovo tvorivé uvažovanie stretne so zámerom investora postaviť šetrnú budovu, na scéne máme architektonický skvost v platinovom vydaní. Projekt spoločnosti Skanska Property Czech Republic bol hneď od začiatku predurčený stať sa energeticky efektívnou stavbou. Základnými kritériami boli zníženie energetickej náročnosti na minimum, eliminácia tvorby oxidu uhličitého, efektívne využitie vody, ale aj domácich či recyklovaných materiálov. Stavba City Green Court tak ako prvá kancelárska budova v Čechách získala najvyšší certifikát Platinum v rámci medzinárodného systému hodnotenia LEED Core and Shell.

 

City Green Court Praha 02

 

City Green Court Praha 03 City Green Court Praha 04

 

Úspora v každom ohľade
Kancelária Richard Meier & Partners, ktorá stavbu navrhovala v spolupráci s českým štúdiom Cuboid Architekti, využila v projekte mnoho inovatívnych prvkov. Od prepracovaného a nadštandardného systému osvetlenia, ktoré vychádza z obsadenosti a používa špeciálne senzory denného svetla, po vysoko efektívne prvky zelenej strechy a zavlažovacieho systému. V impozantnom uzatvorenom átriu budovy, v ktorom rastie deväťmetrový olivovník aj zelená „stena", sa uplatňuje prirodzené vetranie. Klimatizácia, ventilácia aj kúrenie majú okrem toho veľmi nízku rýchlosť cirkulácie vzduchu. Čerstvý alebo studený vzduch sa v interiéri distribuuje pomocou chladiacich trámov. Veľmi výrazne, a to ako v prvom projekte svojho druhu na českom trhu, sa tu sleduje uhlíková stopa, čiže množstvo oxidu uhličitého, ktoré sa vyprodukuje počas výstavby budovy a je zabudované v samotných materiáloch. Pitnou vodou sa v žiadnom prípade neplytvá, o čom svedčí aj osadenie výlučne nízkoprietokových batérií či zavedenie suchých pisoárov. Na zavlažovanie zelených plôch aj chladenie budovy slúži pre zmenu dažďová voda, ktorá sa zberá do podzemnej nádrže.

 

City Green Court Praha 05

 

City Green Court Praha 06

 

City Green Court Praha 07

 

Tieniace plutvy
Architektonický koncept čerpá inšpiráciu z odkazu českých kubistov, jednak pre zachovanie spojitosti s domácou architektúrou, jednak pre filozofiu tohto hnutia. Tá vychádza z myšlienky, že namiesto vytvárania zábran pre prirodzené prúdenie energie, ktorú prijímajú a uvoľňujú jednotlivé objekty, ju možno využiť vhodným členením vertikálnych a horizontálnych plôch. V projekte City Green Court má teda dôležitú úlohu aj flexibilná sklená fasáda. Jej južnú a západnú stranu prerušujú úzke vertikálne panely so slnolamami, akýmisi tieniacimi plutvami. Budovu tak chránia pred prehrievaním. Okrem toho ponúkajú malé vystupujúce balkóny, ktoré umožňujú skrátiť si chvíle oddychu v slnečnom exteriéri a zároveň oživujú pravidelný rytmus fasády.

 

City Green Court Praha 08

 

text: Anna Salvová
foto: archív spoločnosti Skanska

 

 

 

Pin It