24.10.2013

 

Nízkoenergetickú drevostavbu na miernom svahu v západnej časti obce Brestovany svojpomocne postavil pre svoju rodinu architekt, ktorý rád pracuje s drevom. Sny o vlastnom dome najskôr kreslil na papier a potom ich niekoľko rokov realizoval vlastnými rukami. Prízemný dom s úžitkovou plochou 125 m2 pôsobí priestorovo oveľa väčším dojmom aj vďaka netradične umiestneným strešným oknám.

 

domvelux 01

 

Majitelia domu pod vodojemom vždy túžili bývať vo vlastnom dome. Pozemok, ktorý kúpili od známych, poznali už dávnejšie. Leží v pokojnej zastavanej časti dediny pri Trnave a má dobré napojenie na diaľnicu, autobusovú i železničnú dopravu. Na svahovitom pozemku, obklopenom prírodným amfiteátrom zelene, pôvodne stála sušiareň tehál. Po jej zbúraní vyrástol v strede pozemku prízemný dom, ktorý púta netradičným stvárnením a zároveň harmonickým zasadením do okolitého prostredia. „Rozhodli sme sa pre prízemný dom, nechceli sme stavať poschodie. Manželka chcela dom v tvare písmena L, aby vzniklo polovičné átrium s terasou," priblížil prvé úvahy pri navrhovaní domu jeho majiteľ a architekt Tomáš Guniš.

 

domvelux 02

 

Moderná architektúra v harmónii s okolím
Projekt rodinného domu významne ovplyvnila poloha pozemku a jeho orientácia k svetovým stranám. Základný pôdorys domu tvorí koncept dvoch hranolov spojených do tvaru L, ktoré sa líšia vonkajším stvárnením fasády a rozdielnym tvarovým riešením strechy. Dve krídla domu delia nočnú časť od dennej. Denná časť domu je z exteriéru obložená drevom a má pultovú strechu. Nočnú časť charakterizuje biela omietka a plochá strecha. „Vždy sa mi páčili ploché strechy a funkcionalistická architektúra. Aby dom čo najlepšie zapadol do okolitej zástavby, zvolil som kombináciu plochej a pultovej strechy," vysvetľuje zaujímavý koncept architekt.

 

domvelux 03

 

Strešné okná dávajú interiéru viac svetla
Architektonický zámer domu pod vodojemom od začiatku vychádzal z myšlienky presvetlenia interiéru denným svetlom, ktoré opticky zväčší a skvalitní vnútorný priestor domu. Francúzske okná s atypickými rozmermi od stropu po zem, ako aj okenné otvory v strope a v stene vychádzajúce z princípu štrbín, vniesli do interiéru viac svetla. Tri strešné okná v pultovej streche nad sebou krížom cez celú strechu presvetlili priestor nielen v kuchyni nad pracovnou doskou. Svetlo cez strešné okná dopadá na stenu, ktorá funguje ako rozptylová plocha a odráža ho ďalej do priestoru. Priznaná pultová strecha otvorená až do špica zároveň dáva dennej časti domu väčšiu svetlú výšku. „Strešné okná vyriešili aj prísun denného svetla namiesto okna v stene na severovýchodnej strane pozemku, ktoré by bolo otočené k susedom, čím sa zachovalo súkromie obyvateľov," dodáva majiteľ domu.

 

domvelux 04 domvelux 05

 

Prirodzené svetlo a účinné vetranie
Severovýchodná orientácia strešných okien eliminuje vysoké solárne zisky v lete, ktoré znižujú aj vonkajšie tieniace doplnky, konkrétne vonkajšia markíza. Tú majitelia domu začiatkom leta na strešných oknách zatiahnu a vytiahnu ju až na jeseň, lebo jej sieťovaná štruktúra nebráni výhľadu von. Markíza tak účinne znižuje prestup slnečného svetla a vytvára v letných mesiacoch príjemnú klímu v interiéri. Strešné okná umožňujú aj efektívnu prirodzenú výmenu vzduchu v celom obytnom priestore, čo je dôležité najmä v lete. Otvorením strešných okien a niektorého z terasových okien vzniká tzv. komínový efekt vetrania. Tento systém rýchleho a účinného prirodzeného vetrania zvyšuje kvalitu bývania. Dom získava viac denného svetla i cez plochú strechu nočnej časti. Svetlovod umiestnený v plochej streche prepúšťa denné svetlo do malej uzavretej chodby. Prísun denného svetla vyvoláva pocit, že sa na chodbe stále svieti. Za jasného mesačného svitu netreba v chodbe svietiť ani v noci. Svetlovod tak zvyšuje aj úspory elektrickej energie.

 

domvelux 06

 

Postav dom, zasaď strom
Majiteľ domu a architekt v jednej osobe sa rozhodol postaviť dom svojpomocne nielen kvôli úspore investičných nákladov. Chcel získať praktické skúsenosti s technológiou realizácie drevostavieb a riešiť problémy nielen za stolom pri kreslení projektov. Podujal sa sám inštalovať i strešné okná po skúsenosti s ich inštaláciou v dome rodičov. Vďaka jednoduchému návodu, dobre pripravenej technológii montáže a technickej podpore pre zákazníkov, namontované strešné okná výborne slúžia už niekoľko rokov.

 

text: Ing. arch. Klára Bukolská, VELUX Česká republika, s. r. o.
foto: Mgr. Art. Tomáš Manina, Ing. arch. Tomáš Guniš

 

 

 

Pin It