19.11.2013

 

Mladá rodinka si svoj budúci domov vysnívala v idylickom prostredí v tieni lesa. A hoci ich pozemok nevytváral veľké predpoklady na výstavbu energeticky pasívneho domu, vďaka šikovnému riešeniu architektov zo štúdia Oximoron sa môžu tešiť na úsporné bývanie v ekologickom duchu.

 

oximoron 01

 

Ekologický na 90 percent
Na Slovensku sa asi nájde málo majiteľov domov, ktorí berú priateľský prístup k životnému prostrediu tak dôsledne ako táto rodina. Odzrkadlilo sa to aj v projekte drevoslameného pasívneho domu pri Trenčíne, pod ktorý sa realizačne podpísala spoločnosť Kontrakting Krov Hrou. Hlavným zadaním investora totiž bolo, aby išlo o presvetlený pasívny dom, nezávislý od sietí, postavený z ekologických materiálov a využívajúci lokálne zdroje. Aj preto sa ako izolácia použila slama z polí, ktoré sa nachádzajú v okolí pozemku. Celkovo dom tvorí až 90 percent ekologických a obnoviteľných materiálov, vrátane dreva či hliny. Súčasťou vybavenia je aj koreňová čistička odpadovej vody a rovnako je hotová príprava na osadenie fotovoltických a fototermických panelov, s ktorými majiteľ počíta do budúcnosti. Dom pritom spĺňa aj prísne kritériá a nízkoenergetické požiadavky na prevádzkové náklady pasívnych domov.

 

oximoron 02

 

oximoron 03Problematická parcela
Dom je umiestnený na parcele, ktorá sa nachádza na úpätí severného svahu. „Vybraný pozemok bol vynikajúci z hľadiska výhľadov na okolitú prírodu, ale nie veľmi vhodný na stavbu v pasívnom štandarde, ktorá sa spolieha na solárne zisky. Z južnej strany ho totiž tieni stúpajúci svah a les. Preto ho voláme pasívny drevoslamený dom na severnom svahu. V našich klimatických podmienkach to znie ako oxymoron," objasňuje východiskovú situáciu jeden z architektov, Boris Meluš.

 

Štúdia solárnych ziskov

Nasledovala teda štúdia pohybu slnka a výhľadov do okolitej krajiny. Výsledkom je atypický tvar domu, ktorý nie je samoúčelný, ale logicky sa prispôsobuje potrebám využitia pasívnych solárnych ziskov. Navyše, poskytuje svojim obyvateľom zaujímavo riešený vnútorný priestor. „V zimných mesiacoch je pozemok celý zatienený. Preto sme na prvé nadzemné podlažie umiestnili funkcie bez potreby preslnenia, generujúce odpadové teplo, teda kuchyňu a kúpeľňu, ktoré zvyčajne bývajú sústredené pri severnej fasáde. Ostatné obytné priestory sme situovali k severnej fasáde, ale do vyššej pozície, aby mohli byť vystavené slnku z juhu strešným zasklením, a to cez medzipriestor, od ktorého ich oddeľuje izolačné dvojsklo," pokračuje Boris Meluš.

 

Solárne zisky a vetranie v zime

oximoron vetranie a zisky 1zima

 

 

Solárne zisky a vetranie v lete

oximoron vetranie a zisky 2leto

 

Vynikajúca vzduchotesnosť
Medzipriestor zároveň slúži ako tepelná nárazníková zóna. V zime sa ráta s tým, že vďaka jeho chladnejšej teplote sa zníži aj tepelný tok v obvodovej konštrukcii domu. Vykurovanie objektu zabezpečuje tepelné čerpadlo zem – voda (MyGren) so soľankovým výmenníkom, ktorý sa nachádza v zemi vedľa domu. Tepelné rozvody v rámci domu následne vedú v stenách jednotlivých miestností, pričom sú ukryté pod hlinenou omietkou. Ešte pred osadením strešných okien sa uskutočnil aj Blower door test, ktorý ukázal vynikajúcu hodnotu vzduchotesnosti domu n50 = 0,34 1/h). Na nútené vetranie sa používa rekuperačná jednotka (Paul) s 90-percentnou účinnosťou.

 

oximoron 04

 

Hravý koncept
V lete sa medzipriestor tieni exteriérovými markízami. Keďže prepája dve a pol podlažia, využíva na vetranie komínový efekt. "Polpodlažnosť ("raumplan") kopíruje snahu o presvetlenie spodného podlažia, ale zároveň vytvára netradičný a hravý priestor. Ten sa využíva ako zimná záhrada, po ktorej majiteľka domu vždy túžila," podotýka architekt. Člení sa na okrasnú záhradu pri obývačke a bylinkovú záhradku pri kuchyni. Veľká plocha pod strešnými oknami slúži ako herňa pre deti alebo iné spoločné aktivity. Samotný medzipriestor je zároveň súčasťou vertikálnej komunikácie medzi prvým a druhým poschodím.

 

oximoron 05

 

 

Interaktívny priestor
Na okolité prostredie sa dom napája početnými výhľadmi z každej miestnosti a terasou, ktorá je prístupná z kuchyne a predsiene. Jednotlivé miestnosti sú od seba oddelené hlinenými stenami, aby zabezpečili súkromie jednotlivých členov rodiny a zároveň akumulujú teplo a vlhkosť, vďaka čomu vyrovnávajú nárazové zmeny klímy v interiéri. Steny sú transparentné tam, kde sa stretávajú s medzipriestorom. Vďaka tomuto prvku vzniká nielen množstvo priehľadov do exteriéru, ale aj veľa interiérových interakcií. Snaha spojiť zdanlivo nespojiteľné východiská teda vyústila do riešenia, ktoré prináša svojim obyvateľom podnetné prostredie aj vo vnútri domu. Ako hovoria architekti zo štúdia Oximoron: "Problém je prezlečená príležitosť."

 

oximoron 06 oximoron 07

 

text: Anna Salvová v spolupráci so štúdiom Oximoron
foto a technická dokumentácia: Oximoron