18.12.2013

 

Krbová piecka je zdrojom skutočnej rodinnej pohody. Človek ju ocení najmä počas zimných dní, keď ho dobíja energiou romantika plápolajúceho ohňa a teplo domova. S krbovými pieckami RIKA však nezostanete iba pri rojčení, predstavujú totiž ozajstnú revolúciu vo vykurovaní, kde sa špičkový dizajn spája s pohodlím pri obsluhe, ale aj s úsporou. Je iba na vás, aký typ pece si zvolíte.

 

kajmont 01

Moderný úsporný dizajn pecí na pelety TOPO umožňuje ich inštaláciu aj do úzkych priestorov.

 

Piecky na pelety
Piecky RIKA na pelety sú komfortné, tiché a veľmi efektívne. Možno ich ovládať cez GSM modem pomocou špeciálnej aplikácie Warm App priamo z vášho smartphonu, čiže prakticky odkiaľkoľvek. Kým teda prídete domov z práce, váš dom bude príjemne vykúrený. Modely TOPO II a TOPO II XL, charakteristické moderným, ale zároveň úsporným dizajnom, možno inštalovať aj do úzkych priestorov, napríklad do chodieb. Všetky komponenty, ktoré prichádzajú do styku s ohňom, sú vyrobené z kvalitnej liatiny (dvere, spaľovacia komora, obtoková platňa, tepelný výmenník), na kamenný obklad sa používajú materiály, ako sú pieskovec, mastenec, biely kameň alebo bridlica. Odlišujú sa však veľkosťou zásobníka, a teda aj dĺžkou prevádzky. Kým TOPO II obsiahne pelety s hmotnosťou 47 kg, s ktorými si bez ďalšieho plnenia vystačí päť dní, do zásobníka väčšieho modelu XL sa zmestí až 70 kg paliva a následne zotrvá v prevádzke takmer sedem dní. TOPO II XL je zároveň jednou z prvých pecí RIKA nezávislých na okolitom vzduchu. Vďaka novému systému podávania peliet je aj mimoriadne tichá. Neoceniteľný komfort poskytuje automatické čistenie, ktoré prebieha každých šesť hodín počas prevádzky. Jednoduché ovládanie umožňuje dotykový displej, s ktorým sa dajú nastaviť tri rôzne režimy fungovania piecky: manuálny, automatický a komfortný. S pecou TOPO sa však priestor nikdy nebude zbytočne prekurovať a pri znížení teploty čo i len o 1°C vám klesnú náklady na palivo až o 6 percent.

 

kajmont 02

Kombinovaná piecka RIKA INDUO automaticky rozozná, či ste priložili drevo alebo pelety.

 

Kombinované piecky
Ešte väčšie pohodlie ponúkajú takzvané kombinované piecky RIKA, pomocou ktorých môžete kúriť peletami, ale aj palivovým drevom. Piecka pritom automaticky rozozná, či ste priložili drevo alebo pelety. Nemusíte si teda robiť starosti so zmenou nastavenia. Medzi kombinovanými kachľami vyniká najmä model INDUO, ktorý získal prestížne ocenenie PLUS X AWARD za Najlepší výrobok roku 2012. Táto pec umožňuje jednoduché a rýchle zakúrenie peletami, ale takisto drevom, a to aj bez potreby elektrického prúdu. Piecka má špeciálny dotykový displej, takzvaný Touch-Display, ktorý slúži na individuálne programovanie vykurovacích časov, vizualizáciu prevádzkových režimov, nastavenie automatickej prevádzky či manuálne nastavenie výkonu a teploty v miestnosti. Navigácia v menu je pritom veľmi intuitívna a jednoduchá. Manuálny, automatický aj komfortný režim možno nastaviť len s použitím peliet, nie dreva. Ak sa však v manuálnom režime pec nevypne a drevo dohorí, automaticky sa spustí prísun peliet. Komfortný režim pece INDUO je dostupný len v spojení s káblovým alebo bezkáblovým senzorom RIKA, pričom vykurovanie sa pohybuje na teplote v rozmedzí od 14°C do 28°C.

 

kajmont 03

Ovládanie pece je vďaka dotykovému displeju a intuitívnemu menu hračkou.

 

Ekologický rozmer kúrenia
Dôležitou súčasťou piecok RIKA je systém Rikatronic, ktorý automaticky nastavuje optimálne prúdenie vzduchu do spaľovacej komory a ohrieva obývací priestor so spotrebou dreva nižšou až do 50 percent. V porovnaní s bežnými kachľami systém znižuje emisie až o 90 percent. Takto si môžete vychutnávať pohodlie, ale súčasne urobiť niečo aj pre životné prostredie. Navyše, systém poskytuje všetky potrebné informácie a v pravý čas majiteľov upozorní, kedy treba priložiť drevo. Pri výpadku elektrickej energie však môžete pec nastaviť aj ručne. Systém Rikatronic je aj súčasťou interiérovej pece Imposa s impozantným ohniskom, ktorá dokazuje, že skutočná veľkosť nemá nič spoločné s rozmermi. Je vhodná aj pre veľké guľatiny. Hrubá vrstva kamenného obkladu s výnimočnou hmotnosťou (168 kg) garantuje optimálnu akumuláciu prirodzeného sálavého tepla, ktoré si takto môžete vychutnať mnoho hodín.

 

kajmont 04

Pec IMPOSA so systémom Rikatronic má o 50 percent nižšiu spotrebu dreva a produkciu emisií zníženú až o 90 percent.

 

text a foto: Kajmont Servis s.r.o.

 

 

 

Pin It