Pin It

 

18.8.2014

 

Nasledujúci dom svojho času spôsobil v nemeckých médiách takmer revolúciu a kritici začali po zverejnení jeho fotografií hovoriť o novej generácii tamojšej architektúry. Sympatické je, že tvorcovia ‒ Tobias Kraus a Timm Schönberg ‒ zostali nohami pevne na zemi. Žiadna sláva sa nekoná, časy hviezdnej architektúry sú dávno za nami, odkazujú svorne svetu. Netreba však žiadne vzletné slová. Dom W je dielom, ktoré sa chváli samé. Jednoduchý, energetický nenáročný a k tomu ešte aj chic...

 

hausw 01

 

Dom W, ako ho architekti pracovne nazvali a ako ho dnes pozná väčšina „fajnšmekrov" dobrej architektúry, poskytuje príjemný priestor na život už niekoľko rokov. Koncept, ktorý stihol overiť čas, je pritom úplne jednoduchý. Ide o finančne nenákladnú, prefabrikovanú a nízkoenergetickú stavbu, ktorú si vysníval mladý manželský pár s dvoma deťmi. Dôležitým faktom šťastného príbehu však je, že majiteľ tiež študoval architektúru a počas tohto obdobia sa kamarátil s tvorcami svojho budúceho domu. Po rokoch ho síce odvialo na iný profesijný front, študentské roky však stačili na to, aby si osvojil nekonvenčné myslenie a vedel ho dobre zúročiť aj pri plánovaní svojho príbytku. So svojou rodinou predostrel architektom predstavu o dome, ktorý by vyzeral ako jeden veľký prepojený priestor, ale zároveň by poskytoval dostatok súkromia a slobody pre jednotlivých obyvateľov.

 

hausw 02

 

hausw 03

 

Šachovanie s podlažiami
Stavba naznačuje svoju osobitosť už pri pohľade z ulice. V prvom rade porušuje všetky nepísané zákony nemeckej kultúry predzáhradiek. Kým dva pôvabné tehlové domy, medzi ktorými stojí, sa ukrývajú za svojimi úhľadnými plotmi, k domu W vedie iba cestička vysypaná štrkom. Žiadna brána, žiadny plot... Chodník vrastený do zeleného trávnika vás nasmeruje priamo k vstupu, ktorý delí od zeme pár schodov. Stavba má totiž naproti uličnej čiare mierne zdvihnuté prvé nadzemné podlažie. Okná suterénu tvorí súvislá transparentná plocha, vďaka čomu dom vyvoláva pocit, akoby sa vznášal. Nejde však iba o samoúčelný architektonický trik. Toto riešenie vlastne vyplynulo z požiadavky mať dve plnohodnotné podlažia. Miestne regulatívy však umožňujú iba výstavbu domov s jeden a pol podlažím. Vnorením spodného poschodia o pol podlažia do zeme dokázali architekti vyhovieť predstave majiteľov, zároveň však vytvorili zaujímavé výhľady z interiéru priamo do záhrady a zabezpečili dobrú izoláciu v spodnej časti domu. Keď sedíte, cítite zároveň akýsi pocit bezpečia, keďže sa nachádzate „v podzemí".

 

hausw 04

 

hausw 05

 

Steny a podlahy z recyklovateľného materiálu
Vo vrchnom objeme domu sa sústreďujú miestnosti s rozličnou výškou stropu, vytvorenou stupňovitým riešením horného podlažia, ktorá zodpovedá ich rozdielnym funkčným potrebám. Ide o detské izby, spálňu rodičov, šatník a kúpeľne. Tie sú zároveň navzájom opticky prepojené priehľadmi do vnútorného átria, ktoré vystupuje nahor zo spoločenskej časti domu. Steny a podlahy izieb v hornej časti domu sú skonštruované z drevených dielov pochádzajúcich z udržateľnej produkcie. Svojím vzhľadom určujú úpravu povrchov, definujú jednotlivé priestory a funkcie, pomáhajú lepšie izolovať stavbu a vytvárajú pohodlné vnútorné prostredie. Vďaka tomu, že sú recyklovateľné a lacné, prispievajú k lepšej environmentálnej povahe a nenáročnosti stavby.

 

hausw 06 hausw 07

 

hausw 08

 

Dom W v kocke
Lokalita: Hamburg, Nemecko
Výstavba: 2006 ‒ 2007
Doba výstavby: 4 mesiace
Celková plocha: 130 m2
Celkový objem: 600 m3
Výška stropov: 1,88 m ‒ 6,30 m
Celková hodnota stavby: približne 242 000 eur
Vykurovanie: geotermálna energia
Energetická bilancia: 59,8 kWh/m2.a

 

text: Anna Salvová
foto: Ioana Marinescu

 

Článok bol uverejnený v magazíne SaB máj 2014.

 

 

Pin It