30.12.2014
Neverili by ste, akému množstvu skazeného jedla v chladničke či v komore sa vyhnete, ak zvolíte správny postup pri uskladňovaní potravín...
„Hlavnou zásadou je udržiavať poriadok v chladničke, ale aj v komore či v špajze. Priebežne kontrolujte dátum spotreby a staršie potraviny vždy posúvajte dopredu," radí Jiří Mikyska zo spoločnosti Hamé. „Treba vedieť, že doba spotreby sa používa pre potraviny, ktoré sa kazia rýchlejšie, a preto musia byť čo najskôr skonzumované. Typickým príkladom sú jogurty či iné mliečne výrobky, ale aj chladená hydina alebo ryby. Naopak, dátumom minimálnej trvanlivosti sa označujú potraviny, ktoré sa rýchlo nekazia, napríklad konzervy, trvanlivé paštéty, sušienky, čokoláda, nápoje, cestoviny atď. Dátum určuje dobu, dokedy výrobca garantuje zachovanie chuťových a kvalitatívnych vlastností potraviny." Navyše, v nesprávne chladených potravinách sa môže vytvárať histamín, ktorého konzumácia vplýva negatívne na ľudský organizmus a spôsobuje vážne alergické reakcie.
Expert na ovocie a zeleninu
Nová generácia chladničiek Miele K 30.000 nás okrem nízkej spotreby energie nadchla aj inováciou v podobe systému PerfectFresh. Ovocie a zelenina (napríklad jablká či mrkva) v nej vydržia šťavnaté, plné vitamínov a chuti až o štyri mesiace dlhšie v porovnaní s bežnými chladničkami. Zabezpečuje to teplota od 0 do 3 °C v kombinácii s vlhkosťou vzduchu až 90 percent.
Ďalšie zásady
V suchých skladovacích priestoroch s nízkou relatívnou vlhkosťou a teplotou 18 – 20 °C (napríklad vetraná špajza) ukladajte potraviny, ako sú cestoviny, strukoviny, káva, čaj obilniny, olej či ocot. Do chladných priestorov so stabilnou teplotou okolo 12 °C (napríklad vetraná pivnica) dávajte ovocie, zeleninu, zemiaky alebo balené nápoje, pivo či víno. Do chladničky patria chladené veci, teda najmä mäso, mastné a mliečne výrobky, vajcia, načaté nespotrebované potraviny a dochucovadlá. Mraznička ja zasa určená pre mrazenú zeleninu, ovocie, mäso, ryby, zmrzlinu a iné zmrazené produkty. Potraviny označte prehľadne štítkom, na ktorom bude uvedený obsah balíčka a dátum zamrazenia. Dávajte pozor, aby ste tieto potraviny skonzumovali do jedného roka. Pamätajte aj na tieto cenné rady:
- Koreňová zelenina musí byť vždy v suchu!
- Zelenine s veľkým množstvom vody, ako sú uhorky či paradajky, chlad škodí, preto patrí do komory.
- Exotické druhy, naopak, skladujte v chladničke.
- Nikdy do chladničky nedávajte ešte teplé jedlo, riskujete pokazené pokrmy, ale aj zvýšenú spotrebu chladničky.
- Chlieb namiesto mikroténového sáčku ukladajte do chladničky zabalený do čistej utierky alebo plátna, aby mohol dýchať.
- Chladničku neprepĺňajte a medzi jednotlivými potravinami udržiavajte voľné medzery na dostatočnú cirkuláciu vzduchu.
- Počas teplých letných mesiacov je vhodné nastaviť teplotu v chladničke o niečo nižšiu ako v zime.
Poriadok v chladničke
1. Vrchná časť chladničky s teplotou 8 ºC je vhodná na konzervované jedlo či víno, ale aj na maslo, rastlinné tuky, majonézu či kečup.
2. Stredná časť s teplotou od 3 do 5 ºC slúži na umiestnenie mliečnych výrobkov, dezertov, nealkoholických nápojov, piva a varených jedál.
3. Čerstvá alebo nulová zóna s najnižšou teplotou od 0 do 2 ºC sa nachádza tesne nad zásuvkou a ukladáme do nej čerstvé mäso, mäsové výrobky a ryby.
4. Police umiestnené z vnútornej strany dverí s teplotou 5 až 8 °C slúžia vo vrchnej časti na chladenie vajíčok, masla či syru, v spodnej časti zase na nápoje a plechovky.
5. Zásuvka na dne chladničky s teplotou 3 °C môže mať aj integrované LED osvetlenie. Jeho účelom je predĺžiť fotosyntézu v uskladnenom ovocí a zelenine, pre ktoré je tento priestor určený. Takto si zachovávajú obsiahnuté vitamíny a antioxidanty.
pripravila: Anna Salvová v spolupráci s firmami Gorenje, Hamé a Miele
foto: Gorenje, Hamé, Miele